“Hamas’ın İsrail saldırısından istihbarat konusunda çıkarılması gereken dersler var”

“Hamas’ın İsrail saldırısından istihbarat konusunda çıkarılması gereken dersler var”

ABONE OL
20:00 - 17/10/2023 20:00
“Hamas’ın İsrail saldırısından istihbarat konusunda çıkarılması gereken dersler var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e roketler ve sıkı korunduğu bilinen sınırdan sızan militanlarla düzenlediği saldırının ardından istihbarat zafiyetine ilişkin tartışma gündemdeki yerini koruyor. ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu üyeleri, yaşananlardan hem İsrail hem de ABD istihbaratının ders çıkarması gerektiğini belirtiyor.

İsrail’i tatil günü hazırlıksız yakalayan saldırı, ülkenin istihbarat gücü ve operasyon kabiliyetine ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdi. Çok sayıda İsrailli sivilin rehin alındığı saldırının üzerinden 48 saatten fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen, Hamas ve İsrail arasında İsrail toprakları içinde çatışmalar devam etti.

İsrail’de bazı askeri kabiliyetlerin son aylarda gerginliğin arttığı Batı Şeria’ya kaydırılmasının ve Başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümetin yargı reformuyla tırmanan siyasi çalkantının etkili olduğu yorumu yapıldı. İsrail basınında Mısır’ın İsrail’i Hamas’ta bir hareketlilik olduğuna ilişkin uyardığına dair haberler yer aldı.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Hamas’ın saldırısından iki gün sonra Associated Press’e yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun bu konuda kamuoyuna bir açıklama borçlu olduğunu kabul ediyor; ancak “Önce savaşacağız sonra soruşturacağız” diyordu.

Amerika’da da çok sayıda basın kuruluşu, ABD istihbarat camiasında Eylül ayı sonlarına doğru 7 Ekim’deki saldırı öncesinde Hamas’ın roket saldırılarını artırmaya hazırlandığına ilişkin İsrail’den gelen bazı değerlendirmelerin olduğunu yazdı.

“İsrail açısından bir operasyon başarısızlığı da vardı”

Washington’daki düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations’ın dün düzenlediği bir panelde konuşan ABD Temsilciler Meclisi Kalıcı İstihbarat Komisyonu Başkanı Michael Turner, “İsrail açısından operasyon başarısızlığı da vardı. Nelerin vuku bulacağını bilmemenin dışında, olay meydana geldikten sonra derhal harekete de geçemediler. Bunun sonucunda da gördüğümüz inanılmaz mezalim yaşandı” diyor.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi, “İran Hamas’ı fonluyor, eğitim veriyor, ekipman sağlıyor. Böyle bir terör örgütünün terör saldırısı gerçekleştirmesi sürpriz değil. Ancak tüm dünya için şaşırtıcı olan bu saldırının korkunçluğu” şeklinde konuştu.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan adını vermeyen bir yetkiliye 12 Ekim’de basın mensuplarıyla yaptığı bir bilgilendirme toplantısında, Hamas’ın saldırı öncesinde Gazze dışında bir yerde talim yapıp yapmadığına ilişkin bir delilin olup olmadığı sorusu yöneltildi. Yetkili “İstihbarat konularında yorum yapmayacağım” yanıtını verdi.

Savunma Bakanı Lloyd Austin da geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, “Bir müttefike ilişkin saldırı hazırlığından haberdar olsaydık ve olursak, bu müttefiki açık şekilde bilgilendiririz” dedi.

“Teknik boyutunun öngörülemediği kesin”

ABD Temsilciler Meclisi Kalıcı İstihbarat Komisyonu’nun kıdemli Demokrat Partili üyesi James Himes da, İsrail’in tüm güvenlik aygıtı, olanları ve kolay bir şekilde vuku bulduğu görülen bu gibi olayları önlemek üzere var. Toz duman ortadan kalktıktan sonra neyin yanlış gittiğini anlamak için yalnızca İsrailliler’in değil, bizim de yapacak çok işimiz var” diye de ekliyor.

Bu değerlendirme sürecini başlattıklarını söyleyen Himes, “ABD istihbarat camiasının tam olarak ne kadar bildiği konusunda hala çok fazla belirsizlik var. Basında pek çok haber çıktı bu konuda. Hepsine elbette güvenemezsiniz. Ama bunun teknik boyutunu öngörmediğimiz kesin” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen “Hamas’ın İsrail saldırısından istihbarat konusunda çıkarılması gereken dersler var” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Hamas’ın İsrail saldırısından istihbarat konusunda çıkarılması gereken dersler var” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Hamas’ın İsrail saldırısından istihbarat konusunda çıkarılması gereken dersler var” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.