Hamas, rehine ve mahkumların takasını içeren ateşkes önerisi yayınladı

Hamas, rehine ve mahkumların takasını içeren ateşkes önerisi yayınladı

ABONE OL
13:31 - 15/03/2024 13:31
Hamas, rehine ve mahkumların takasını içeren ateşkes önerisi yayınladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Reuters haber ajansı, Hamas’ın arabuluculara ve ABD’ye, 100’ü müebbet hapis cezasına çarptırılmış Filistinli mahkûmun salınması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını öneren bir ateşkes teklifi sunduğunu duyurdu.

Teklife göre Hamas, 700 ilâ 1000 Filistinli mahkûmun serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin kadın, çocuk, yaşlı ve hastaları da kapsayacağını söyledi. İsrailli kadın askerler de buna dahil olacak.

İsrail Başbakanlığı dün yaptığı açıklamada, Hamas tarafından arabuluculara sunulan yeni Gazze ateşkes teklifinin hâlâ “gerçekçi olmayan taleplere” dayandığını söyledi.

Başbakanlık bugün, savaş kabinesi ve genişletilmiş güvenlik kabinesine konuyla ilgili bir güncelleme sunulacağını kaydetti.

Görüş ayrılıkları giderilmeye çalışılıyor

Mısır ve Katar, derinleşen insani kriz nedeniyle nüfusun dörtte birinin açlıkla karşı karşıya olduğu Gazze Şeridi’nde, İsrail ve Hamas arasında ateşkesin nasıl olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor.

Hamas, ateşkes görüşmelerinin son birkaç haftadır Netanyahu’nun kalıcı ateşkes, İsrail’in şeritten çekilmesi, yerleşim bölgesinin güneyinde yerlerinden edilenlerin merkeze ve kuzeye geri dönmesi ve kısıtlama olmaksızın yardımların artırılması gibi taleplerini reddetmesi nedeniyle sekteye uğradığını söyledi.

Şubat ayında Paris’teki Gazze ateşkes görüşmelerinde Hamas’a, tüm askeri operasyonlara 40 gün ara verilmesi ve İsrailli rehinelere karşılık Filistinli mahkumların 10’a 1 oranında takas edilmesini içeren bir teklif taslağı iletilmişti.

Bu taslak, Hamas’ın sunduğu yeni değiş tokuş oranlarına yakın bir teklif içeriyordu. İsrail, Hamas’ı yok etmeden savaşı sona erdirmeme hedefini gerekçe göstererek bu taslak öneriyi reddetmişti. Hamas ise savaşın bir anlaşmayla sona erdirilmesinde ısrar ediyor.

Tüm tutukluların serbest bırakılması

Son teklife göre Hamas, ilk rehine ve tutuklu takasının ardından kalıcı ateşkes için bir tarih ve İsrail’in Gazze’den çekilmesi için nihaî bir tarih üzerinde anlaşmaya varılacağını söyledi.

Grup, planın ikinci aşamasında her iki taraftan tüm tutukluların serbest bırakılacağını bildirdi.

Savaş, 7 Ekim’de Hamas öncülüğünde güney İsrail kasabalarına düzenlenen ve İsrail rakamlarına göre 1200 kişinin ölümüne ve 253 kişinin rehin alınmasına yol açan saldırı ile tetiklenmişti.

O tarihten bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik hava, deniz ve kara saldırılarında Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre 31 binden fazla kişi öldü, 71 bin 500’den fazla kişi de yaralandı.

Çatışma, istikrarsız Ortadoğu’nun diğer bölgelerine de yayıldı. Lübnan’ın İran destekli Hizbullah örgütü, sınır boyunca İsrail ile sık sık ateş teatisinde bulundu.

Irak’taki İran yanlısı silahlı gruplar, ülkedeki ABD güçlerine saldırdı ve Yemen’deki İran’a bağlı Husiler, Gazze savaşında Filistinliler’le dayanışma içinde olduklarını göstermek için Kızıldeniz ve çevresindeki nakliye yollarına saldırdı.

Dün geç saatlerde Hamas, arabuluculara İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler’e yönelik saldırganlığının durdurulması, yardım sağlanması, yerlerinden edilen Gazzeliler’in evlerine dönmesi ve İsrail güçlerinin geri çekilmesine dayanan kapsamlı bir ateşkes vizyonu sunduğunu açıkladı.

Savaş altıncı ayını geride bırakırken Birleşmiş Milletler Gazze’de en az 576 bin kişinin açlık sınırında olduğu uyarısında bulundu. İsrail’in yardımlara daha fazla erişim sağlaması için küresel baskı ise giderek artıyor.

VOA tarafından geçilen “Hamas, rehine ve mahkumların takasını içeren ateşkes önerisi yayınladı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Hamas, rehine ve mahkumların takasını içeren ateşkes önerisi yayınladı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Hamas, rehine ve mahkumların takasını içeren ateşkes önerisi yayınladı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.