Hamas lideri Haniye’nin üç oğlunun İsrail’in hava saldırısında öldürüldüğü iddia edildi

Hamas lideri Haniye’nin üç oğlunun İsrail’in hava saldırısında öldürüldüğü iddia edildi

ABONE OL
22:43 - 10/04/2024 22:43
Hamas lideri Haniye’nin üç oğlunun İsrail’in hava saldırısında öldürüldüğü iddia edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas’ın medya organı, örgütün lideri İsmail Haniye’nin üç oğlunun Gazze’de İsrail’in hava saldırısında öldürüldüğünü iddia etti. Haniye’nin ailesi olayı doğruladı; ancak İsrail ordusundan henüz bir açıklama gelmedi.

Hamas kendi medya organı aracılığıyla Katar’da sürgünde yaşayan İsmail Haniye’nin üç oğlu Hazem, Amir ve Muhammed’in araçlarının Gazze’deki El Şati mülteci kampında hava saldırısıyla hedef alındığını duyurdu. İddiaya göre, Haniye’nin iki torunu da saldırıda öldü ve bir diğer torunu da yaralandı.

Olayı Hamas’a bağlı El Aksa televizyonu ve Haniye’nin ailesi sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarda doğruladı. İsrail ordusundan henüz bir açıklama gelmedi. ABD’den de henüz olaya ilişkin bir değerlendirme ya da bir doğrulama yok.

Haniye’den açıklama

İsmail Haniye’nin üç oğlunun İsrail saldırısında öldüğüne ilişkin haberler, Gazze’de ateşkesin sağlanmasına ilişkin yoğun görüşmelerin yapıldığı bir döneme rastladı.

Hamas lideri İsmail Haniye, merkezi Katar’daki El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, “Taleplerimiz açık ve belli. Bu konuda taviz vermeyeceğiz. Düşmanlarımız müzakerelerin en önemli anında biz cevabımızı iletmeden, oğullarımı hedef alarak Hamas’ı tutumunu değiştirmeye zorlayacağını düşünüyorsa yanılıyor” ifadelerini kullandı.

İsmail Haniye’nin ailesinin Gazze Şeridi’nde yaşadığı ev Kasım ayında İsrail’in düzenlediği hava saldırısında hedef alınmıştı.

Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda bir süredir Gazze’de acil ateşkesin sağlanması için müzakereler devam ediyor. Hafta başında Kahire’de yapılan görüşmelere CIA Başkanı William Burns de katılmıştı.

Teklifin taleplerini karşılamadığını belirten Hamas ateşkes teklifini değerlendireceklerini söylemiş; Amerikalı yetkililer ateşkes konusunda “topun artık Hamas’ta” olduğunu belirtmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Salı günü yaptığı açıklamada Katar Başbakanı ile görüştüğünü; ancak Hamas’ın, ateşkes teklifine ilişkin yanıtını henüz iletmediğini kendisine söylediğini kaydetmişti.

Taraflar arasında Gazze’den göç etmek zorunda kalan Filistinliler’in bölgeye dönüşünün nasıl sağlanacağı, İsrail’in kaç Filistinli mahkumu serbest bırakacağına ilişin görüş ayrılıkları bulunuyordu.

Hamas Gazze’de altı ayı geride bırakan savaşta, İsrail’in bölgeden çekilmesini ve yerlerinden edilen Filistinliler’in dönüşüne izin verilmesini talep ediyor.

2017’de Hamas’ın Siyasi Büro Başkanlığı görevine getirilen İsmail Haniye Katar’ın başkenti Doha ve Türkiye arasında gidip gelmiş ve İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye uyguladığı seyahat kısıtlamalarından kaçınmıştı.

Bu durum Haniye’nin son ateşkes görüşmelerinde müzakereci olarak rol üstlenmesini ve Hamas’ın müttefiklerinden biri olan İran’la iletişim kurmasını mümkün kılmıştı.

Hamas İsrail, ABD ve Avrupa Birliği’nin terör örgütü listesinde yer alıyor.

İsmail Haniye’nin İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırıya ilişkin ne kadar önceden bilgi sahibi olduğu belirsiz.

Hamas’ın Gazze’deki askeri konseyi tarafından planlanan saldırının son derece gizli tutulduğu ve Hamas’ın Gazze dışında yaşayan liderlerinin saldırı zamanlaması ve boyutuna şaşırdığına ilişkin bazı haberler basına yansımıştı.

VOA tarafından geçilen Hamas lideri Haniye’nin üç oğlunun İsrail’in hava saldırısında öldürüldüğü iddia edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hamas lideri Haniye’nin üç oğlunun İsrail’in hava saldırısında öldürüldüğü iddia edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hamas lideri Haniye’nin üç oğlunun İsrail’in hava saldırısında öldürüldüğü iddia edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.