“Hamas İsrail’den Gazze’den çekilmesi için yazılı taahhüt talep etti”

“Hamas İsrail’den Gazze’den çekilmesi için yazılı taahhüt talep etti”

ABONE OL
16:18 - 14/04/2024 16:18
“Hamas İsrail’den Gazze’den çekilmesi için yazılı taahhüt talep etti”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ortadoğu’da gerilimin tırmanmasına yol açan Gazze Şeridi’nde çözüm çabalarında ve müzakerelerde ilerleme kaydedilmeye çalışılıyor.

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan üst düzey Mısırlı ve Hamas yetkililerine göre, Hamas İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekileceğine dair yazılı bir taahhüt talep etti.

Hamas dün yaptığı açıklamada, altı haftalık ateşkes önerisine cevabını Mısırlı ve Katarlı arabuluculara sunduğunu bildirdi.

Hamas, kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun Gazze’nin tüm bölgelerinden çekilmesi, yerlerinden edilen insanların evlerine dönmesi, yardım akışının yoğunlaştırılması ve yeniden inşanın başlaması taleplerine hâlâ bağlı olduğunu söyledi.

Hamas, “İki taraf arasında ciddi bir esir değişimine ilişkin bir anlaşmaya varmaya hazır olduğumuzu teyit ediyoruz” dedi.

İsrail ise “Hamas son anlaşma teklifini reddetti” dedi

İsrail ise bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada Hamas’ın, geçen hafta sunulan son anlaşma teklifini reddettiğini bildirdi. Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada Hamas’ın, elindeki yaklaşık 40 rehinenin serbest bırakılmasını da içeren geçici ateşkes önerisini geri çevirdiğini savundu.

Söz konusu öneri bir hafta önce arabulucular Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından Hamas’a sunulmuştu.

İsrail’den yapılan açıklamada İsrail’in müzakerelerde esneklik gösterdiği belirtildi. Hamas lideri Yehya Sinwar’ın “İran’la yaşanan gerginlikten faydalanmaya devam ettiği” ve daha geniş çaplı bir bölgesel tırmanış peşinde olduğu iddia edildi.

Açıklama, İran’ın günün ilk saatlerinde İsrail’e 300’den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatmasından birkaç saat sonra geldi ve İsrail, dron ve füzelerin yüzde 99’unun engellendiğini açıkladı.

Her iki tarafa da sunulan teklif Gazze’de altı haftalık bir ateşkes yapılmasını ve bu süre zarfında Hamas’ın elinde tuttuğu 100’den fazla rehineden 40’ını serbest bırakmasını, karşılığında da İsrail hapishanelerinde bulunan ve 100’ü ağır suçlardan hüküm giymiş 900 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını öngörüyor.

Daha fazla Filistinli mahkum bırakılsın talebi

Mısırlı yetkili Hamas’ın savaşın sona erdirilmesi, İsrail’in Gazze’den çekilmesi ve çok sayıda Filistinli mahkum karşılığında tüm rehinelerin serbest bırakılmasını içeren “kapsamlı ve aşamalı bir anlaşma” istediğini söyledi. İsrail ise Hamas’ın askeri ve yönetim kabiliyetlerini yok etmek istediğini savunuyor.

Yetkililer, iletilen cevabın Hamas’ın İsrail’den serbest bırakılmasını istediği Filistinli mahkumların sayısının arttırılmasını da içerdiğini söyledi.

Mısır ve Hamas’tan yetkililer, hassas müzakerelerin ayrıntılarını açıklama yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştu. Yetkililer, Hamas’ın cevabının Gazze’nin kuzeyinde yerinden edilmiş Filistinliler’in güney-kuzey arasındaki iki ana yol üzerinden sınırsız bir şekilde geri dönüşünü içerdiğini söyledi.

Mısırlı yetkili, arabulucuların yeni bir görüşme turu için çağrı yapmadan önce yanıtı dikkatle inceleyeceklerini söyledi.

VOA tarafından geçilen “Hamas İsrail’den Gazze’den çekilmesi için yazılı taahhüt talep etti” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Hamas İsrail’den Gazze’den çekilmesi için yazılı taahhüt talep etti” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Hamas İsrail’den Gazze’den çekilmesi için yazılı taahhüt talep etti” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.