“Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur”

“Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur”

ABONE OL
23:55 - 25/10/2023 23:55
“Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hamas’ın bir terör örgütü olmadığını, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubu olduğunu” söyledi.

Erdoğan, bugün partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ayrıca, “Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin. Çünkü bu Batı’nın sana borcu çok ama Türkiye’nin sana borcu yok” dedi. Cumhurbaşkanı İsrail’e gitme planını da iptal ettiğini açıkladı.

Erdoğan’ın grup konuşması sırasında, daha önce Filistin hakkında yaptığı konuşmaların da olduğu bir video gösterildi.

7 Ekim’den bu yana krizin daha fazla büyümemesi için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Erdoğan, Türkiye’nin şimdiye kadar Mısır’daki El Ariş Havalimanı’na 8 uçak dolusu tıbbi ve insani yardım malzemesi gönderdiğini kaydetti.

Erdoğan, “Aynı şekilde, kim yaparsa yapsın, İsrailli siviller dahil, sivilleri hedef alan eylemleri asla mazur görmediğimizi açıkça ifade ettik. Bu ilkeli duruşumuzu dün olduğu gibi bugün de sürdürüyoruz. İsrail devletiyle bir sorunumuz yok ama İsrail’in uyguladığı mezalimi, devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz. İsrail, 7 Ekim’den beri Gazze’deki masum insanlara karşı tarihin en kanlı, en iğrenç, en vahşi saldırılarından birini gerçekleştiriyor” diye konuştu.

“Batı’nın sana borcu çok ama Türkiye’nin sana borcu yok”

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölenlerin neredeyse yarısının çocuklardan, kalan yarısının da onların anneleri ve aile büyüklerinden oluştuğunu dile getiren Erdoğan, “Tek başına bu tablo bile, amacın kendini savunma değil, taammüden insanlık suçu işlemeye yönelik bir vahşet olduğunu göstermeye yeterlidir. Dünyada sadece çocukları öldürmek için savaş uçaklarıyla gece gündüz şehirleri bombalayan, hastaneleri, ibadethaneleri, okulları, pazar yerlerini, binaları, sokakları ateşe boğan; tanklarıyla, toplarıyla, silahlarıyla bu insanlık dışı eylemi sürdüren başka bir devlet ve ordu bulamazsınız” ifadelerini kullandı.

İsrail’e ve dünyaya seslenen Erdoğan, “Toplantılar yapıyorlar. Son yaptıkları toplantıda yine biraraya geldiler. Tüm Batı, Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin. Çünkü bu Batı’nın sana borcu çok ama Türkiye’nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” dedi.

“İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal, gitmeyeceğiz”

“İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal, gitmeyeceğiz” diyen Erdoğan, hayatında bir kere ABD’deki Türk Evi’nde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun elini sıktığını söyleyerek, “İyi niyetimiz vardı ama iyi niyetimizi suiistimal etti. İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal, gitmeyeceğiz. Eğer iyi niyetle devam etmiş olsaydı münasebetlerimiz farklı olabilirdi, ama şimdi maalesef o da olmayacak çünkü iyi niyetimizi de bunlar suiistimal ettiler” diye konuştu.

Gazze’deki anne ve babaların, çocuklarının vücutlarına isimlerini yazdığını kaydeden Erdoğan, “Ey İsrail, bu kafayla bir yere gidemezsin. Yanına ister Amerika’yı al ister başkalarını, istersen Batı’yı al, bir yere gidemezsin. Amerika dünyada adaletle hükmedilmesini sağlamadığı, istemediği için o da kaybedecek. Bütün mesele adil bir dünyanın kurulmasından geçer. Bu İsrail için olduğu kadar, onun katliamlarına destek veren, cesaret veren, engel olmayarak teşvik eden her ülke, her toplum, her birey için de geçerlidir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşmasında ayrıca, tüm ülkeleri, “İsrail devletinin aklıselime dönmesi için Netanyahu hükümetine baskı kurmaya” çağırdı.

Fidan: “Gazze’ye yönelik bir kara harekatı bu vahşeti tam bir katliama çevirecektir”

Bu arada Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Katar’da. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fidan, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaşananların tüm insanlığın vicdanını sızlattığını söyledi.

Fidan, “Filistinli kardeşlerimizin çoluk çocuk, hasta yaşlı demeden okullarda, hastanelerde ve camilerde bile hedef alınması insanlığa karşı işlenen bir suç niteliğindedir. Vicdan sahibi olan herkes tüm dünyanın gözü önünde işlenen bu vahşete dur demelidir” dedi.

Gazze’de masum sivilleri hedef alan, toplu cezalandırmaya dönüşen saldırıları hiçbir şekilde kabul etmediklerini vurgulayan Fidan, şunları kaydetti:

“Gazze’deki Filistinliler’in yurtlarından sökülerek atılmasına da razı gelmeyeceğiz. Bu sadece Filistinliler’e yapılan bir zulüm değil, aynı zamanda Mısır’ın, Ürdün’ün, Beyrut’un istikrarsızlaştırılmasını da sağlayacak olan bir gelişme olacaktır. İsrail, bu yanlıştan acilen dönmelidir. Gazze’ye yönelik bir kara harekatı bu vahşeti tam bir katliama çevirecektir. Gazze’de savaşın ve sivillere yönelik saldırıların durdurulması için alınabilecek tedbirler aciliyet arz etmektedir. Hemen ateşkes ilan edilmeli ve insani yardımlar için bir koridor oluşturulmalıdır.”

“İsrail senelerdir bildiğini okumaya devam ediyor”

Fidan, bölgede yaşananlara karşı oluşan tepkiye ve bundan kaynaklı risklere de konuşmasında dikkat çekti. “İsrail’in senelerdir kınamalara kulak tıkamaya, bildiğini okumaya devam etiğini” dile getiren Fidan, “Artık somut adımlar için harekete geçme zamanıdır” şeklinde konuştu.

Filistin konusunda Katar’ın üstlendiği role ve sorumluluğa büyük önem atfettiklerini dile getiren Fidan, “Katar, Gazze’deki insani durum bağlamında şimdiye kadar çok yapıcı ve fedakar bir rol üstlendi, son dönemde rehinelerin serbest bırakılması konusunda Katarlı kardeşlerimizin çabaları da her türlü takdire şayandır. Türkiye ve Katar olarak bundan sonraki süreçte de yakın işbirliği ve istişare içinde kalacağız” dedi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani de Gazze’de barışçı bir çözüme ulaşmanın tek yolunun iletişim kanallarını açık tutmak olduğunu söyleyerek, “Katar Gazze’ye yönelik toplu cezalandırma politikasını kınamaktadır” dedi.

VOA tarafından geçilen “Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.