“Hamas başka, Filistin halkı başka”

“Hamas başka, Filistin halkı başka”

ABONE OL
21:42 - 09/11/2023 21:42
“Hamas başka, Filistin halkı başka”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de öldürülen sivillerin sayısının giderek artması nedeniyle İsrail’i eleştirdi. Reuters’a konuşan Guterres, ‘’İsrail’in askeri operasyonlarında öldürülen sivillerin sayısına bakıldığında, açıkça yanlış giden bir şeyler var’’ dedi. Hamas’ın İsrail’e saldırısını şiddetle kınadığını belirten Guterres, “Ayrım yapmalıyız. Hamas başka şey, Filistin halkı başka bir şey” dedi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric de, BM’ye bağlı kuruluşların çatışmaların devam ettiği bölgedeki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Sözcü Dujarric, bugüne kadar, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nda (UNRWA) çalışan 99 kişinin, Gazze’deki çatışmalar sırasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dujarric, insani yardımların Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye ulaşmaya devam ettiğini belirterek, “Dün, Uluslararası Kızılhaç’a ait iki aracın eşlik ettiği beş TIR’dan oluşan bir konvoy, ateş altında kaldı. TIR’lar Gazze kent merkezindeki Şifa ve Kudüs hastanelerine tıbbi malzeme götürüyordu. Kazada 2 TIR hasar gördü, sürücülerden biri de yaralandı. Dün, Gazze’ye Refah Sınır Kapısı’ndan 81 TIR geçti. Başta gıda, ilaç, sağlık malzemeleri, şişelenmiş su ve hijyen malzemeleri olmak üzere 21 Ekim’den bu yana Gazze’ye giren TIR sayısı 650’ye çıktı” diye konuştu.

Dujarric, insani yardım için savaşa ara verilmesine yönelik Güvenlik Konseyi kararı için diplomatik temasların sürdüğünü belirtti. Dujarric, yarın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Paris’te evsahipliği yapacağı Gazze’deki sivillere yönelik insani yardım konulu uluslararası konferansa, Genel Sekreter Guterres’i temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’in katılacağını söyledi. Toplantıya, Filistinli üst düzey yetkililerin de katılacağı kaydedildi.

Sözcü Dujarric, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk’ün Mısır’da çeşitli temaslarda bulunduğunu, bu temasların ardından Ürdün’e de gideceğini belirtti. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Dujarric, “Bu çatışmalar son bulduğunda ölümlerle ilgili hesap sorulması gerekecek” dedi.

BM’den “savaş suçu işleniyor” uyarısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, temaslarını sürdürdüğü Mısır’da, hem İsrail’in hem de Hamas’ın savaş suçu işlediğini söyledi.

BM tarafından sivillere karşı saldırıları araştırması için atanan bağımsız insan hakları uzmanı ve özel raportör Balakrishnan Rajagopal da bugün yaptığı açıklamada, konutların, sivil tesislerin ve altyapının sistematik veya yaygın şekilde bombalanmasının uluslararası insan hukuku ve ceza hukuku tarafından kesinlikle yasaklandığını vurguladı. BM Özel Raportörü Rajagopal, sivillerin yaşadığı konutları ve altyapıyı sistematik olarak yok edip bunlara zarar vermenin, Gazze kent merkezinde olduğu gibi tüm bir şehri siviller için yaşanmaz hale getireceğini belirterek, “Bu saldırılar savaş suçu” dedi.

VOA tarafından geçilen “Hamas başka, Filistin halkı başka” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Hamas başka, Filistin halkı başka” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Hamas başka, Filistin halkı başka” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.