Hamas aylar sonra Tel Aviv’e doğru roket saldırısı düzenledi

Hamas aylar sonra Tel Aviv’e doğru roket saldırısı düzenledi

ABONE OL
00:45 - 27/05/2024 00:45
Hamas aylar sonra Tel Aviv’e doğru roket saldırısı düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Hamas Pazar günü Tel Aviv’e “büyük bir füze” saldırısı düzenlediğini açıkladı. Kentte İsrail ordusunun sirenleri çalarken, saldırıyı Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları üstlendi.

El Kassam Tugayları, Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, roketlerin, “sivillere karşı Siyonist katliamlar” olarak adlandırdığı eylemlere yanıt olarak fırlatıldığını belirtti.

Hamas’a ait El Aksa televizyonu, roketlerin Gazze Şeridi’nden atıldığını bildirdi.

Tel Aviv’de son 4 aydır sirenler çalmıyordu.

İsrailli acil durum yetkilileri, saldırıda herhangi bir ölü ya da yaralı raporu almadıklarını kaydetti.

Saldırı, İsrail ordusunun 7 aydır karadan ve havadan sürdürdüğü şiddetli askeri harekata rağmen İslamcı grubun haha uzun menzilli roket ateşleyebilecek kabiliyette olduğunu gösterdi.

Filistinli militanlar Gazze sınırından belirli aralıklarla roket ya da havan topu mermileri fırlatıyordu ancak Ocak ayından bu yana ilk kez Gazze’den uzun menzilli roket saldırısı düzenlendi.

İsrail ordusu, roketlerin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah bölgesinden fırlatıldığını ve 8 roketin İsrail’in içlerine doğru geçtiğini belirtti. Ordu, “belirli sayıda” roketinse havada vurularak etkisiz hale getirildiği bilgisini verdi.

İsrail’in güneyinden yardım kamyonları Gazze’ye girdi

Bu saldırının öncesinde, İsrail’in ay başında Filistin tarafını ele geçirdiği Mısır sınırındaki Refah geçişini baypas edecek yeni bir anlaşma kapsamında İsrail’in güneyinden bir grup yardım kamyonu Gazze’ye girdi. Ancak bölgede devam eden çatışmalar nedeniyle, insani yardım gruplarının yardımlara erişip erişemeyeceği net değil.

Mısır, Refah sınır kapısının Gazze tarafının kontrolü Filistinliler’e geri verilmeden, kapının Mısır tarafını yeniden açmayı reddediyor. Kahire, ABD Başkanı Joe Biden ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sissi arasındaki telefon görüşmesinin ardından yardım kamyonları trafiğini İsrail’in Kerem Şalom geçisine geçici olarak yönlendirmeyi kabul etti.

Bununla birlikte, Kerem Şalom geçişi, İsrail’in yakındaki Refah kentine operasyonlarıyla bağlantılı çatışmalar nedeniyle büyük oranda erişim sağlanamaz bir durumdaydı. İsrail, lüzlerce kamyona geçiş izni verdiğini belirtiyor ancak BM kurumları yardımları diğer tarafta almanın çok tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.

İsrail ve Hamas arasındaki 8’inci ayına giren savaşta, Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre 36 bine yakın Filistinli öldü. Bakanlık verileri açıklarken sivillerle savaşçılar arasında bir ayrım yapmıyor. Gazze’deki 2,3 milyonluk nüfusun yüzde 80 civarı evlerini terkederken, bölgede ciddi boyutta bir açlık krizi yaşanıyor.

Savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail sınırını geçerek düzenlediği saldırının ardından başlamıştı. Bu saldırıda 1200 civarında kişinin öldürülmüş ve 250 civarında kişi de rehin alınarak Gazze Şeridi’ne götürülmüştü. Hamas halen 100 civarında kişiyi rehin tutuyor.

Tel Aviv’deki protestolarda polisle eylemciler arasında gerginlik

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas’ın kalan güçlerini yok etmek ve militanlar üzerinde “kesin zafere” ulaşmak için Refah’ı ele geçirmesi gerektiğini söyledi.

Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Netanyahu’nun hükümetini protesto eylemi

Netanyahu, kalan rehineleri serbest bırakması için Hamas’la bir anlaşmaya varması konusunda gideren artan baskıyla karşı karşıya. Hamas, savaşın sona erdirilmesi ve İsrail askerlerinin tamamen geri çekilmesi için garantiler sağlanmayan herhangi bir anlaşmayı imzalamayı reddediyor. Netanyahu ise böyle bir seçeneğin sözkonusu olmadığı mesajını veriyor.

Tel Aviv’de Cumartesi günü, binlerce kişi rehinelerin geri gönüşünü talep ettikleri bir eylem düzenledi. Eylemciler Netanyahu’nin istifasını ve yeni seçimler düzenlenmesini istedi. Eylemde polisle protestocular arasında zaman zaman itişmeler ve gerginlikler yaşandı.

VOA tarafından geçilen Hamas aylar sonra Tel Aviv’e doğru roket saldırısı düzenledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hamas aylar sonra Tel Aviv’e doğru roket saldırısı düzenledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hamas aylar sonra Tel Aviv’e doğru roket saldırısı düzenledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.