Hamas ABD vatandaşı iki rehineyi serbest bıraktı

Hamas ABD vatandaşı iki rehineyi serbest bıraktı

ABONE OL
00:19 - 21/10/2023 00:19
Hamas ABD vatandaşı iki rehineyi serbest bıraktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail hükümeti Hamas’ın serbest bıraktığı iki ABD vatandaşı rehinenin Gazze sınırından teslim alındığını belirtti. Beyaz Saray Başkan Joe Biden’ın serbest bırakılan iki ABD vatandaşının ailesiyle telefonda görüştüğünü açıkladı.

Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları sözcüsü, “Katar’ın arabuluculuk çabalarına karşılık insani nedenlerle” ABD vatandaşı iki kişiyi serbest bıraktılarını açıklamıştı.

İsrai Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada 7 Ekim günü Hamas’ın saldırısının ardından Nahal Oz yerleşkesinden kaçırılan ABD vatandaşları Judith ve Natalie Raanan’ın Gazze sınırından İsrail güvenlik güçlerince teslim alındığı belirtildi.

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD vatandaşı olan anne ve kızının Illinois eyaletinin Chicago kentinden oldukları belirtilmişti.

Katar’a teşekkür

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada, Katar’a ve İsrail’e iki ABD vatandaşının serbest kalmasına yönelik çabalarından dolayı teşekkür etti.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü rehinelerin günlerdir devam eden devamlı iletişim sonucu serbest kaldıklarını kaydetti ve diğer rehinelerin serbest kalması için de diyalogun devam edeceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Tel Aviv’de açıklama yaparken, 17 Ekim 2023.

Blinken: “Rehinelerin tamamı önkoşulsuz serbest bırakılmalı”

Hamas’ın elinde hala 200 rehinenin olduğu belirtiliyor. İsrail ordusundan dün yapılan açıklamada rehinelerin çoğunun hayatta olduğu kaydedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 10 ABD vatandaşından hala haber alınamadığını ve bunların bir kısmının Hamas tarafından diğer 200 kişiyle birlikte rehin tutulduğunu bildiklerini söyledi.

Blinken, Gazze’de Hamas’ın rehin tutttuğu 200 kişinin tamamının derhal ve önkoşulsuz serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Blinken, serbest kalan iki rehinin sağlık durumuna ilişkin henüz bir bilgisinin olmadığını söyledi.

Hamas’ın yönetimindeki Gazze Şeridi’nde insani durumu ABD yakından takip etmeyi sürdürüyor. Bölgeye insani yardımın iletilmesi için Başkan Biden İsrail temaslarının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ile telefonda görüşmüştü.

Biden: “Gazze’ye 24-48 saat içinde insani yardım taşıyan kamyonların girmesini bekliyoruz”

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Beyaz Saray’da görüşen Başkan Joe Biden önümüzdeki 24-48 saat içinde Gazze’ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 kamyonun girmesini beklediğini belirtti.

Başkan Biden bugün de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Mısır üzerinden Gazze’ye insani yardımın iletilmesi planlarını görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre iki lider Hamas’ın rehin aldığı kişilerin serbest bırakılmasının sağlanması ve Gazze’deki ABD vatandaşları ve diğer siviller için güvenli bir geçiş sağlanması konusunu ele aldıkları belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de bugün Gazze’nin dışarıya açılan tek kapısı olan Mısır sınırındaki Refah sınır kapısını ziyaret etmiş ve insani yardımın geçişine bir an önce izin verilmesi gerektiğini söylemişti.

Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırısı ve İsrail’in Gazze’yi yoğun bombardımana tuttuğu çatışmaların ardından İsrail’in bölgeye karar harekatı düzenlemesi beklentisi var.

İsrail Savunma Bakanı: “Hamas’ı devireceğiz”

İsrail ordusu sınıra tank ve asker yığmış durumda. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’in hedeflerine ulaşmasının kolay olmadığını söyledi.

İsrail parlamentosu komisyonunda konuşan Gallant, “Hamas örgütünü devireceğiz. Askeri kanadını ve yönetim altyapısını yok edeceğiz. Kolay olmayacak bir aşama. Bir bedeli olacak” ifadelerini kullandı.

Gazze’den İsrail’e yönelik bir tehdit gelmeyecek şekilde bölgede tamamen farklı bir güvenlik durumunu hedeflediklerini söyleyen İsrail Savunma Bakanı, “Bir gün değil, bir hafta değil ve ne yazık ki bir ay da değil” ifadeleriyle bu aşamanın uzun zaman alacağı imasında bulundu.

VOA tarafından geçilen Hamas Katar’ın arabuluculuğunun ardından ABD vatandaşı iki rehineyi serbest bıraktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hamas Katar’ın arabuluculuğunun ardından ABD vatandaşı iki rehineyi serbest bıraktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hamas Katar’ın arabuluculuğunun ardından ABD vatandaşı iki rehineyi serbest bıraktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.