Hamas 12 rehineyi İsrail de 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı

Hamas 12 rehineyi İsrail de 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı

ABONE OL
22:07 - 28/11/2023 22:07
Hamas 12 rehineyi İsrail de 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Hamas ve İsrail arasında varılan ve altı güne uzatılan insani ara kapsamında beşinci günde Hamas’ın 12 rehineyi daha serbest bıraktığını açıkladı.

İsrail ordusu, 10 İsrail vatandaşı ve iki yabancı ülke vatandaşı olmak üzere toplam 12 rehinenin İsrail topraklarına ulaştığını doğruladı.

İsrail Cezaevi Dairesi’nden yapılan açıklamadaysa bu gece İsrail hapishanelerinden 30 Filistinli tutuklunun serbest bırakıldığı kaydedildi.

Dairenin açıklamasında, 30 Filistinli tutuklunun Batı Şeria’da Ramallah yakınındaki Ofer Hapishanesi’nden ve Kudüs’te bir gözaltı merkezinden serbest bırakıldığı belirtildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, serbest bırakılan 10 İsrail vatandaşının dokuzunun kadın, birinin çocuk olduğunu bildirdi.

İslami Cihat Örgütü’nün silahlı kolu Kudüs Tugayları, mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden, bazı rehineleri kendilerinin serbest bıraktığını bildirdi.

Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarında şimdiye kadar yüzde 40’ı çocuk olmak üzere 15 binden fazla Filistinli sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail, Hamas her gün en az 10 İsrailli rehineyi serbest bırakmaya devam ettiği sürece çatışmalara verilen insani aranın süresinin uzatılabileceğini bildiriyor. Ancak Hamas tarafından rehin tutulan kadın ve çocuk sayısının azalması, çatışmalara verilen aranın yarından sonra da devam edebilmesi için ilk kez bazı İsrailli erkek rehinelerin de serbest bırakılmaya başlanması gerektiği anlamına gelebilir.

İnsani aranın başladığı geçen Cuma’dan bu yana Hamas’ın serbest bıraktığı rehine sayısı 81’i buldu. Bu kişilerin 60’ı, İsrailli kadın ve çocuklar, geri kalan 21’iyse çoğu Taylandlı tarım işçileri olmak üzere yabancı ülke vatandaşları.

İsrail ise şimdiye kadar 150 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

Bugün hem İsrail kuvvetleri hem Hamas savaşçıları ateşkese büyük ölçüde sadık kalırken her iki taraf da çatışmalara verilen insani aranın uzatılmasına ilişkin umutlarını ifade etti.

Gazze’de durumun sakin olduğu gözlenirken İsrail ordusu, bugün öğleden sonra saatlerinde Gazze’nin kuzeyinde iki ayrı mevzide bulunan İsrail askerlerinin yakınında üç patlayıcının infilak ettiğini açıkladı.

Açıklamaya göre silahlı kişiler İsrail askerlerine ateş açtı, askerler de buna karşılık verdi. Birkaç askerin hafif yaralandığı bildirildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, ordunun Gazze’de teyakkuz halinde olduğunu ve savaşa devam etmeye hazır bulunduğunu söyledi.

Korgeneral Halevi, “Çatışmalara ara verilen bu günleri, hazırlık seviyemizi yükseltmek ve gelecekteki operasyon planlarını onaylamak için kullanıyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Hamas 12 rehineyi İsrail de 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hamas 12 rehineyi İsrail de 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hamas 12 rehineyi İsrail de 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.