Hamam, kaplıca ve SPA işletmeleri HES koduyla açık olsun

Hamam, kaplıca ve SPA işletmeleri HES koduyla açık olsun

ABONE OL
14:33 - 14/02/2021 14:33
Hamam, kaplıca ve SPA işletmeleri HES koduyla açık olsun
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi sürecinde kapalı bulunan hamam, SPA ve kaplıca işletmecileri, HES koduyla sektörün bir an önce hizmete yeniden açılmasını istiyor.

Federasyon kurma çalışmalarını sürdüren ve merkezi Fethiye’de bulunan Türkiye Hamam SPA ve Kaplıca İşletmeleri Dernekleri Başkanı Duran Ateş, Antalya’da hamamda düzenlediği toplantıda sektörlerindeki işletmelerin kapalı tutulmasına anlayamadıklarını söyledi.

Antalya’da 500, Türkiye’de ise 2 bine yakın hamam, SPA ve kaplıca işletmesi bulunduğunu, bu işletmelerde 20 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Ateş, pandemi sürecini çok zor koşullarda geçirdiklerini anımsattı.

AVM’lerin, berber, güzellik salonları ve kuaförlerin açık olmasına karşılık kendi işletmelerinin kapalı tutulmasını kavrayamadıklarını vurgulayan Duran Ateş, şöyle devam etti.

‘’Hamam ve SPA adına alınan kararlar bizleri derinden üzmüştür. Maalesef üzülerek görüyoruz ki son alınan pandemi kararları sonucu günlük binlerce kişinin kullandığı AVM’ler, binlerce kişinin yan yana çalıştığı işyerleri açıkken kış turizmi olan kayak merkezlerinde yasaklar yok iken hamam SPA ve kaplıcalar gibi temizliğin sağlığın merkezi olan işyerlerimizin kapatılması bizlere bir şok etkisi yaratmıştır.’’

Virüsle mücadelede en önemli silahın su ve sabun olduğuna dikkat çekildiğini ifade eden Ateş, ‘’Suyun sabunun sağlığın şifanın merkezi olan hamam ve SPA’ların kapatılması kabul edilemeyecek bir durumdur, bunun izahı yoktur’’ dedi.

Osmanlı devleti döneminden bu yana hamamların bu tür salgın hastalıklarda en büyük silah olarak görüldüğünü ve bu gibi pandemi süreçlerinde desteklenerek faaliyetlerini yoğunlaştırma yoluna gidildiğini anlatan Duran Ateş, şöyle devam etti.

‘’Eklem ağrıları, kireçlenme, kas ağrıları, astım bronşit, soğuk algınlığı gibi çoğu rahatsızlığın en doğal ilaçlarının en başında, hamam ve kaplıcalar geliyor. Böyle bir dönemde hele ki bundan yüzyıllar öncesi bile bilinen bugün ise bilimsel verilerle doğruluğu desteklenen böyle güçlü bir sektörü kapatmak, virüse bir engel değil bir destek olabilir.’’

Bilim kurulunun hamam, SPA ve kaplıcaları kapatma kararını yeniden gözden geçirilmesini isteyen Ateş, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Bilim Kurulu üyelerini en kısa zamanda hamamlarımızı incelemeye davet ediyoruz. Nasıl HES kodu ile binlerce kişi AKM’lere giriş yapabiliyorsa, bir maske ve dezenfektan ile bizlerinde bunları en sağlıklı bir biçimde hiç zorlanmadan yerine getirebileceğimizi görmelerini umut ediyoruz. Hamamlar virüsün yuvası değil virüsün panzehirdir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.