“Halkı aldatmaya yönelik propaganda yapıyor”

“Halkı aldatmaya yönelik propaganda yapıyor”

ABONE OL
18:05 - 07/12/2023 18:05
“Halkı aldatmaya yönelik propaganda yapıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bizim İsrail’e borcumuz yok” sözüne rağmen Türkiye’nin halen İsrail ile gemilerle ticaret yürüttüğünü söyleyerek, “Halkı aldatmaya yönelik propaganda yapıyor. Şu ana kadar hiçbir adım atılmadı” dedi.

Davutoğlu, “Türkiye ne Arap ülkeleri arkasında ne NATO arkasında ne de Avrupa arkasında vagon olur” diyerek Ankara’nın İsrail’e ambargoda liderlik etmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, Saadet Partisi’nin TBMM’deki grup çalışmalarıyla ilgili VOA Türkçe muhabirinin de aralarında bulunduğu parlamento muhabirleriyle buluştu.

Saadet Partisi’nin Filistin’in haklarını korumak amacıyla Ortadoğu’da yaşananları TBMM gündemine sıkça getirdiğini vurgulayan Davutoğlu, AK Parti’nin İsrail aleyhine TBMM’de karar alınmasını talep eden Saadet Partisi’nin grup önergelerine “ret” oyu verdiğini hatırlattı.

İsrail’in iki aydır düzenli ordusuyla saldırmasına karşın Gazze’nin dörtte üçünü halen kontrol edemediğini dile getiren Davutoğlu, ancak İsrail’in geçmişte Mısır’dan Sina’yı, Suriye’den Golan’ı ve Ürdün’den de Batı Şeria’nın doğusunu kolayca aldığını anlattı.

“Donanmayı Doğu Akdeniz’de görmek isterim”

Erdoğan’ın Almanya ziyaretindeki İsrail karşıtı açıklamalarını anımsatan Davutoğlu, “Eylemlerine baktığımda utanç duyuyorum” diyerek, Türkiye’nin halen İsrail’e jet yakıtı satışında rol oynadığını dile getirdi.

Davutoğlu, “Kendi topraklarını korumak için direnen bir halktan daha güçlü ordu yoktur. Çünkü onlar yürekleriyle savaşırlar. Cumhurbaşkanı’na buradan çağrıda bulunuyorum; 29 Ekim’de gurur duyduğumuz o donanmayı ben Doğu Akdeniz’de görmek isterim. Mersin, İskenderun limanlarıyla İsrail arasında ticaret gemileri dolaşacağına bir süre donanmamız orada görülse. Bunu yapmıyorsanız ‘Bizim İsrail’e hiçbir borcumuz yok’ sözünün bir anlamı yoktur. Donanma gibi askeri tedbirlere de ihtiyaç yok eğer İsrail’e ders vermek istiyorsanız ‘Hava sahanı kapat, bütün ticari sevkiyatı durdur. Demir-çelik, yakıt, gıda sevkiyat anlaşmalarını iptal et. Mavi Marmara dosyasını tekrar aç. Bu nedenle söylemi samimi bulmuyorum. Sadece halkı aldatmaya yönelik propaganda yapıyor. Bugün bekleme günü değil. Şu ana kadar hiçbir adım atılmadı” diye konuştu.

İsrail’le ticaret yapan Türk şirketlere: “Milletin kara listesi hükümetten ağırdır”

Atatürk Havalimanı’nda Filistin mitingine katılan AK Partililer’in İsrail’le ticarete devam ettiğini hatırlatan Davutoğlu, “O şirketlere de söylüyorum, milletin kara listesi hükümetten daha ağırdır” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeleri başta olmak üzere Arap ülkelerince İsrail’e yönelik herhangi bir ambargo kararı alınmadığı ve bu yönde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) harekete geçmemesine rağmen Türkiye’nin neden adım atmak zorunda olduğu yönündeki soruyu da yanıtladı.

Bölgede sadece İran’ın İsrail’e ambargo talebini seslendirdiğini ve Türkiye kamuoyunda da Araplar’ın Filistin meselesine yeterince sahip çıkmadığı eleştirisi bulunduğunu anımsatılarak sorulan soru üzerine Davutoğlu, “Türkiye’nin lider ülke olması gerektiği” görüşünü savundu.

Arap ülkeleriyle Türkiye’yi kıyaslamayacağını söyleyen Davutoğlu, Türkiye’nin 400 yılı aşkın süre boyunca bu coğrafyada hüküm kurmuşken mazlumlara örnek olacak Kurtuluş Savaşı mücadelesi verdiğini anlattı.

“Türk kimliği Arap karşıtlığı üzerine inşa edilemez”

Davutoğlu, “Lider ülke dediğiniz zaman, lider ülke sağına, soluna bakmamalıdır. Uluslararası hukuka aykırı bir durum varsa, vicdanen de bir durum varsa o zaman siz pozisyonunuzu belirlersiniz” diye konuştu.

Bu noktada “Arap fobisi” ile yapılan yorumlara da karşı olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Türk kimliği Arap karşıtlığı üzerine inşa edilemez. Türk kimliği, Rus karşıtlığı veya başka bir kimlik karşıtlığı üzerine de inşa edilemez. Biz çok köklü bir devlet geleneği ve ortak bir milletin oluşturduğu vicdanı temsil ediyoruz. İnsan vicdanı neyi gerektiriyorsa Türkiye onu yapmalıdır. Türkiye vagon ülke değil, öncü ülke olarak gereğini yapar” diye konuştu.

Davutoğlu, Doğu Türkistan, Ruanda gibi sorunlarda hangi adımlar atılması gerekiyorsa da Türkiye’nin o adımları atması gerektiğini sözlerine ekledi.

VOA tarafından geçilen “Halkı aldatmaya yönelik propaganda yapıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Halkı aldatmaya yönelik propaganda yapıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Halkı aldatmaya yönelik propaganda yapıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.