Halkbank davasında duruşma günü

Halkbank davasında duruşma günü

ABONE OL
14:09 - 28/02/2024 14:09
Halkbank davasında duruşma günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rıza Sarraf davasında sanık olduğu iddiasıyla 19 Ekim 2019’da yargılanmaya başlayan Türkiye Halk Bankası’nın davası, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nde bugün görülecek duruşmada devam edecek.

ABD devam eden Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Türkiye Halk Bankası, bugün yerel saatle 14:00’ te, Manhattan’da İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nde tekrar mahkeme heyeti karşısına çıkacak. Bir başkan ve üç kıdemli yargıçtan oluşan mahkeme heyeti, New York Güney Bölgesi Federal savcılarının iddialarını ve Halkbank’ın ABD’deki avukatlarının savunmalarını eşit sürelerde dinleyecek. Halkbank’ın avukatları ve savcılar, mahkeme heyetinin sorularını da yanıtlayacak.

Halkbank, bir alt ve bölge mahkemesi olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ndeki yargılanma sürecinde, Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında yargılamadan muaf olduğunu iddia etmiş ve aleyhine açılan davanın düşmesini talep etmişti. Banka, bölge mahkemesinin kararını bir üst mahkeme olan İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne taşımış, ancak mahkeme temyiz başvurusunu iki kez reddetmişti.

Halkbank’ın ABD’nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi’ne temyiz talebiyle taşıdığı davadaysa mahkeme, Halkbank’ın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında yargılamadan muaf olduğu talebini reddetmiş, içtihat hukuku kapsamında yargılanmasıyla ilgili itirazının, bir alt mahkeme olan İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nde değerlendirilmesine hükmetmişti.

Bugün yapılacak duruşmada, mahkeme heyetinin kararını açıklaması beklenmiyor. Hukukçulara göre mahkeme heyeti bir süre sonra Halkbank’ın temyiz başvurusuyla ilgili kararını açıklayabilir ya da bu kararı taraflara yazılı olarak ek sorular sorduktan sonra verebilir. Mahkemenin kararına göre Halkbank dava dosyası ya kapanacak ya da jüri seçimi aşamasında kalan New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde, kaldığı yerden devam edecek.

Halkbank’ın ABD’deki dava sürecinde şimdiye kadar neler yaşandı?

Halkbank’ın ABD’deki yargı süreci, Rıza Sarraf davasında sanık olarak 19 Ekim 2019’da aleyhine açılan davayla başladı. ABD yargısı, beşinci yılına giren davada, bankanın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında yargılanıp yargılanamayacağına henüz karar veremedi. Halkbank davasının yargı sürecinde şimdiye kadar yaşanan önemli gelişmeler şöyle:

15 Ekim 2019: Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından, kara para aklama ve yaptırımları delme gerekçesiyle altı farklı suçlamadan dava açıldı. Halkbank davası, daha sonra Rıza Sarraf davasıyla birleştirildi. Halkbank, Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanmaya başladı.

Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açılan davada şu suçlamalara yer verilmişti: ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı İran’a usulsüz para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak, kara para aklamak amacıyla komplo kurmak

22 Ekim 2019: ABD’nin İran’a yaptırımlarını delmekle suçladığı Halkbank’tan hiçbir hukuki temsilci, federal mahkemede görülen duruşmaya katılmadı. Savcılar, Halkbank’ın ABD’deki avukatlarına mahkeme celbi ilettiğini kaydettiklerini, bankanın duruşmaya katılmayarak kaçak duruma düştüğünü ve mahkemeye itaatsizlik ettiğini söyledi.

23 Ekim 2019: New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Halkbank’ın New York’taki davayı reddetmesi halinde, ilk haftanın sonunda 7 milyon dolar, ikinci haftanın sonunda 21 milyon dolar, sekizinci haftanın sonunda 1 milyar 800 milyon dolar tutarında para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

31 Mart 2020: Savcılığın yaptırım dosyası hazırlaması sonrasında Halkbank, hakkındaki iddialara yanıt vermek için New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yapılan ön duruşmaya katıldı. Halkbank’ı ön duruşmada, Willams & Connely LLP hukuk firmasına bağlı Avukat Robert M. Cary temsil etti. Avukat Cary, Halkbank’ın iddianamede yer alan altı suçlamadan hiçbirini kabul etmediğini söyledi.

19 Temmuz 2020: Halkbank avukatları, davanın görüldüğü New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne sundukları dilekçede reddi hâkim talebinde bulundu. Başvuruda, Yargıç Richard Berman’ın, Fethullah Gülen ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Halkbank davasından geri çekilmesini istendi.

2 Ekim 2020: New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi, Halkbank’ın, davanın düşmesiyle ilgili yaptığı başvuruyu reddetti. Yargıç Richard Berman, 16 sayfalık gerekçeli kararında, Halkbank’ın ABD’ye karşı ticari suçlar işlediğine, yasalara göre ABD’de yargılanması gerektiğine hükmetti.

26 Aralık 2020: New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davada reddi hâkim başvurusu bir alt mahkeme tarafından daha önce reddedilen Halkbank’ın bir üst mahkemeye yaptığı reddi hâkim konusunda alınan kararın bozulması talebi de reddedildi.

10 Şubat 2021: New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne yaptığı tüm başvuruları reddedilen Halkbank, bir üst mahkemeye itirazda bulundu. Halkbank, New York İkinci Bölge Mahkemesi’ne, hakkındaki iddianamenin düşürülmesi ve Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası kapsamında ABD’de yargılanamayacağı gerekçesiyle başvuruda bulundu.

17 Şubat 2021: New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde, önce 1 Mart’ta başlayacağı açıklanan, daha sonra da 3 Mayıs’a ertelenen Halkbank davası, temyiz engeline takıldı. New York İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi Halkbank’ın yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Üst mahkeme, Halkbank’ın davadan düşürülmesi talebini reddettiğini, ancak yabancı bir kuruluş olduğu için Amerikan mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili talebini kabul ederek değerlendireceğini açıkladı.

1 Nisan 2021: ABD’de yargılanamayacağını öne süren Halkbank’ın başvurularının ikinci kez reddedilmesinin ardından mahkemenin yargıcı Richard Berman, bankanın yargılanacağı New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde jürili seri duruşmaların 3 Mayıs’ta başlayacağına karar verip, jüri heyetinin seçilmesine hükmetti. Ancak jüri seçim kararı, Halkbank’ın bir üst mahkemeye yaptığı temyiz başvurusunda karar çıkana kadar durduruldu.

23 Ekim 2021: New York’ta İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi, Halkbank’ın yaptığı temyiz başvurusuyla ilgili kararını açıkladı. Üç yargıçtan oluşan üst mahkeme heyeti, Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası kapsamında ABD mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili Halkbank’ın temyiz başvurusunu reddetti.

10 Kasım 2021: Daha önce ABD’de yargılanamayacağı iddiasıyla, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne bir alt mahkemenin kararını temyiz için başvuran ve temyiz talebi reddedilen Halkbank, mahkemeye yeni bir başvuruda bulundu. Yeniden yargılanmayı ve yeni bir duruşmayla mahkemenin daha önce almış olduğu ret kararını gözden geçirmesini istedi.

16 Aralık 2021: Halkbank’ın, New York’taki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne ikinci kez yaptığı temyiz başvurusu da reddedildi. Banka, ABD Anayasa Mahkemesi’ne şimdiye kadar aleyhine alt mahkemelerde alınan kararların temyizi için başvurabileceğini açıkladı.

10 Ocak 2022: Halkbank ABD’deki avukatları aracılığıyla İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne verdiği 20 sayfalık dilekçede, Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası kapsamında olduğu gerekçesiyle yaptığı temyiz başvurusu iki kez reddedilen temyiz davasının Anayasa Mahkemesi’ne sevkini istedi.

14 Ocak 2022: Halkbank’ın dosyasının ABD Anayasa Mahkemesi’yle ilgili başvuruyu değerlendiren New York İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin üç yargıcı, oy birliğiyle aldıkları kararla Halkbank’ın ABD Anayasa Mahkemesi’ne temyiz başvuruna yeşil ışık yaktı. Halkbank davasının Anayasa Mahkemesi süreci resmen başlamış oldu. Anayasa Mahkemesi, Halkbank’a başvurusunu yapması için 31 Ocak tarihine kadar süre tanıdı.

04 Şubat 2022: Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın dava dosyasının kıdemli hâkim Sonia Sotomayor tarafından incelendiğini, bankanın temyiz başvurusu için ek süre istediği ve başvurunun en geç 13 Mayıs’ta yapılması gerektiği kaydedildi. Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın başvurusunu kabul edip etmeyeceğine, duruşma takvimine alıp almayacağına, 13 Mayıs’akadar ileteceği dilekçeyi inceledikten sonra karar vereceğini açıkladı.

13 Mayıs 2022: Halkbank, ABD’deki Williams & Connolly LLP hukuk firmasına bağlı avukatları aracılığıyla, 35 sayfalık temyiz başvuru dilekçesini ABD Anayasa Mahkemesi’ne sundu.

19 Mayıs 2022: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la New York’ta yaptıkları görüşmede, Halkbank davasının da gündeme geldiğini belirterekyargı süreci devam eden davayı “siyasi” olarak nitelendirdi. Çavuşoğlu “Görüşmede, bize göre tamamen siyasi motifli bir dava olan Halkbank davasını da gündeme getirdik. Beklentilerimizi dile getirdik” diye konuştu.

19 Temmuz 2022: ABD Başsavcısı Elizabeth B. Prelogar, Anayasa Mahkemesi’nden Halkbank’ın temyiz talebinin reddini istedi. Başsavcı Pregolar, ABD’de ticari faaliyetleri olan Halkbank’ın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası kapsamına girmediğini, daha önce alınan mahkeme kararlarının da bu yönde olduğu belirtilerek, “Halkbank, Amerikan yasaları çerçevesinde bölge mahkemelerinde yargılanabilir” dedi.

3 Ekim 2022: ABD Anayasa Mahkemesi, 28 Eylül’de Halkbank’ın temyiz talebiyle yaptığı başvuruyu ve başsavcılığın yaptığı itirazı değerlendirdiği kararını açıkladı. Halkbank davasının mahkemede takvime alınarak, temyiz talebiyle ilgili duruşmanın 2023 yılında yapılması kararı aldığını açıkladı.

11 Kasım 2022: ABD Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın temyiz duruşmasının 17 Ocak 2023’teyapılmasına karar verdi.

26 Kasım 2022: Halkbank, Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu 47 sayfalık ana başvuru ve beş farklı ek dilekçede, bankanın ABD’de yargılanmasının “uluslararası infiale ve uluslararası toplumda diplomatik bir kâbusun yaşanmasına yol açabileceğini” öne sürdü. Dilekçelerde Azerbaycan, Katar ve Pakistan’ın da Halkbank lehine görüşleri yer aldı.

4 Ocak 2023: Savcılık, Anayasa Mahkemesi’nde, Halkbank davasında çıkacak olası bir lehte kararın, ABD’nin İran’a ekonomik yaptırımlarını uygulama kabiliyetini önemli ölçüde olumsuz etkileyebileceğini iddia etti. Böylesi bir kararın ABD’nin en önemli dış güvenlik sorunları arasında yer alan İran’a karşı mücadelesini olumsuz etkileyeceği görüşü dile getirildi.

13 Ocak 2023: Halkbank, savcılığın bankanın ABD’de yargılanabileceği yönündeki iddiasını, “Türkiye’nin aşağılanması” olarak değerlendirdi.

17 Ocak 2023: Halkbank’ın temyiz başvurusuna ilişkin Anayasa Mahkemesi’nde yapılan duruşmada tarafların sözlü savunmaları dinlendi. Duruşmadabir karar çıkmadı.

19 Nisan 2023: ABD Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası kapsamında yargılamadan muaf olduğu iddiasıyla yaptığı başvuruyu reddettiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi Halkbank’ın genel hukuk kapsamında yaptığı itirazı bir alt mahkeme olan New York’taki İkinci Bölge Mahkemesi’nin yeniden değerlendirmesini istedi.

1 Ağustos 2023: Davanın bir alt mahkeme olan İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne sevkinin ardında Halkbank, temyiz talebiyle ilgili mahkemeye sunduğu savunma dilekçesinde bankanın yüzde 91’in Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olduğu, bankanın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası kapsamına girdiği ve bu nedenle ABD’de yargılanamayacağı görüşünü yineledi. Halkbank, davanın aleyhlerine sonuçlanması halinde hem bankalarının hem de Türkiye’nin zarar göreceğini öne sürdü.

1 Kasım 2023: İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi Baş Yargıcı Debra Ann Livingston, daha önce 11 Aralık’ta yapılacağı açıklanan temyiz duruşmasının savcılığın talebiyle, 28 Şubat 2024’eertelediğini açıkladı.

CK/GT

VOA tarafından geçilen Halkbank davasında duruşma günü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Halkbank davasında duruşma günü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Halkbank davasında duruşma günü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.