Guterres’in sözlerine tepki gösteren İsrail BM yetkililerine vize kapısını kapattı

Guterres’in sözlerine tepki gösteren İsrail BM yetkililerine vize kapısını kapattı

ABONE OL
16:13 - 25/10/2023 16:13
Guterres’in sözlerine tepki gösteren İsrail BM yetkililerine vize kapısını kapattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırısıyla ilgili “Filistin halkına yönelik 56 yıllık işgale” işaret ederek, “7 Ekim saldırısının bir boşlukta meydana gelmediğini” söylemesi, İsrail’i kızdırdı.

İsrail bugün yaptığı açıklamada, üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisine, “bir ders vermek” amacıyla vize vermediğini açıkladı ve BM ile anlaşmazlığını tırmandırdı.

Guterres dün BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıların bir boşlukta meydana gelmediğini de kabul etmek önemlidir. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalmıştır” dedi.

BM Genel Sekreteri konuşmasında, Hamas’ın korkunç saldırıları nedeniyle Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmaması gerektiğini de vurgulamıştı.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Guterres’in konuşmasını “şok edici” olarak nitelendirdi. Sosyal medya platformu X’teki paylaşımında Erdan, Guterres’i derhal istifaya çağırdı.

Erdan bu sabah da İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Guterres’in yorumlarının ardından, ülkesinin BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’e vize vermeyi reddettiğini söyledi.

Erdan, “Guterres’in sözleri nedeniyle BM temsilcilerine vize vermeyi reddedeceğiz. Onlara bir ders vermenin zamanı geldi” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de artık Guterres ile görüşmeyeceğini açıkladı. Güvenlik Konseyi toplantısı için New York’ta bulunan Cohen, sosyal medya hesabından, “BM Genel Sekreteri ile görüşmeyeceğim. 7 Ekim’den sonra dengeli bir yaklaşıma yer yok. Hamas dünyadan silinmelidir” diye yazdı.

Guterres, tepkilerin ardından konuşmasının, “Filistin halkının acılarının Hamas’ın korkunç saldırılarını haklı gösteremeyeceği” ve “korkunç saldırıların Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremeyeceği” bölümünü sosyal medya hesabından tekrar paylaştı.

VOA tarafından geçilen Guterres’in sözlerine tepki gösteren İsrail BM yetkililerine vize kapısını kapattı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Guterres’in sözlerine tepki gösteren İsrail BM yetkililerine vize kapısını kapattı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Guterres’in sözlerine tepki gösteren İsrail BM yetkililerine vize kapısını kapattı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.