Gürcistan’da “yabancı ajan” yasa tasarısı protestoları

Gürcistan’da “yabancı ajan” yasa tasarısı protestoları

ABONE OL
14:21 - 02/05/2024 14:21
Gürcistan’da “yabancı ajan” yasa tasarısı protestoları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gürcistan’da, finansmanının yüzde 20’sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların “yabancı ajan” olarak kayıt yaptırmasını zorunlu kılan yasa tasarısının neden olduğu kriz büyüyor.

Gürcistan Parlamentosu dün, Kremlin’den esinlendiği gerekçesiyle eleştirilen “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısını ikinci turda onayladı.

İçişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandre Darakhvelidze’nin verdiği bilgiye göre polis, tasarının protesto edildiği eylemde 63 kişiyi gözaltına aldı.

İktidardaki Gürcü Rüyası ve müttefikleri, dışarıdaki binlerce protestocunun tepkisine rağmen tasarının ilerlemesi yönünde oy kullandı. Tasarının yasalaşması için bir oylamadan daha geçmesi gerekiyor.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te protestocularla polis çatıştı – 2 Mayıs 2024.

Parlamentonun içi de dışı gibi gergindi. Muhalefet üyeleri parlamentodan atıldı ve milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı. Hükümet yanlısı bir milletvekili muhalefet milletvekillerine kitap fırlattı.

Neredeyse bir aydır her gece sokaklara dökülen ve sayısı giderek artan protestocular, dün on binlerce kişilik bir kalabalıkla başkent Tiflis’in merkezini kapatarak şimdiye kadarki en büyük hükümet karşıtı gösteriyi gerçekleştirdi.

Gürcistan Sağlık Bakanlığı, Gürcü medyası tarafından aktarılan bir bültende, olayların ardından altısı polis memuru olmak üzere 11 kişinin hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.

Gürcistan medyası, ülkenin en saygın kurumlarından Ortodoks Kilisesi’nin hükümet ve protestoculara “siyasi krizi” çözmek için görüşmelerde bulunma çağrısı yaptığını aktarıyor.

Reuters haber ajansının mikrofon uzattığı protestocu Sergi Kapanadze, protesto hareketinin kendisi için, Gürcistan’ın ulusal bekası için bir mücadele anlamına geldiğini söyleyerek, “Hangisinden daha çok korkuyoruz? Gaz yemekten mi, dayak yemekten mi, yoksa ülkeyi kaybetmekten mi?” dedi.

Gürcistan’da devam eden protestolarda yaralananlar ve gözaltına alınanlar var.

“Rusya yasası” eleştirisi

Gürcü eleştirmenler, Vladimir Putin’in Rusya’sında muhalefeti bastırmak için kullanılan yasalardan esinlendiğini savundukları tasarıyı “Rus yasası” olarak adlandırıyor. Rusya, 2008’de Moskova ile girdiği kısa süreli savaşı kaybeden Gürcistan’da pek çok vatandaş tarafından sevilmiyor.

Hem Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hem de AB’nin dış politika şefi Josep Borrell şiddeti kınadı. Avrupa Birliği, Aralık ayında Gürcistan’a aday üye statüsü vermiş ancak tartışmalı yasa tasarısının Gürcistan’ın bloğa entegrasyonunu durdurabileceğini söylemişti.

Polisin, göz yaşartıcı gaz, şok bombası ve tazyikli su kullanarak dağıttığı parlamento binasının çevresindeki kalabalık çok geçmeden yeniden toplandı.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te “yabancı ajanlar” yasa tasarısını protesto etmek için düzenlenen yürüyüş sırasında protestocular Parlamento girişine barikat kurdu- 2 Mayıs 2024.

Protestolar, iktidardaki Gürcü Rüyası partisi ile muhalefet partileri, sivil toplum grupları, ünlüler ve cumhurbaşkanından oluşan bir koalisyonu karşı karşıya getirdi.

Gürcistan’ın en büyük muhalefet bloğu Birleşik Ulusal Hareket Partisi’nin lideri Levan Khabeishvili parlamentoda yüzü sargılı bir şekilde konuştu. Partisi, önceki günkü protestoda polis tarafından dövüldüğünü, beyin sarsıntısı geçirdiğini, yüz kemiklerinin kırıldığını ve dört dişinin eksik olduğunu söyledi.

Aralarında Gürcü Rüyası’nın milyarder kurucusu ve eski başbakan Bidzina Ivanishvili’nin de bulunduğu tasarının destekçileri, Batı’nın Gürcistan’ı Rusya ile karşı karşıya getirme girişimleri karşısında yasanın, ülke egemenliği güçlendireceğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen Gürcistan’da “yabancı ajan” yasa tasarısı protestoları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gürcistan’da “yabancı ajan” yasa tasarısı protestoları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gürcistan’da “yabancı ajan” yasa tasarısı protestoları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.