Gezeravcı ve Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüşü ertelendi

Gezeravcı ve Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüşü ertelendi

ABONE OL
14:52 - 03/02/2024 14:52
Gezeravcı ve Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüşü ertelendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

14 gündür Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalan, aralarında ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu Axiom şirketinin Ax-3 misyonu üyeleri Dünya’ya dönüş için harekete geçmeye hazırlanıyordu. Ancak Space X şirketi tarafından yapılan açıklamada ekibin dönüşünün ertelendiği bildirildi.

Space X’in sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “Florida açıklarındaki elverişsiz kurtarma koşulları nedeniyle, Dragon ve Ax-3 mürettebatının 5 Şubat Pazartesi gününden önce @space_station’dan ayrılmamasını hedefliyoruz. Ekipler bir sonraki yanaşma fırsatına kadar hava durumunu izlemeye devam edecek” denildi.

Axiom internet sitesi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlanarak ekibin veda konuşmasını canlı yayınladı. Gezeravcı, Türkçe yaptığı açıklamada, “Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğinde, adım attığımız yeni Türkiye yüzyılında, icra ettiğimiz Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu görevin geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimiz için ilham verici bir başlangıç olmasını diliyorum. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil. Bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

Gezeravcı, istasyonda 14 gün kaldı. Bu süre zarfında günde yaklaşık 10 saat çalıştı ve 13 farklı deney yaptı. Alper Gezeravcı ve Axiom-3 göreviyle istasyona giden ekip, Dragon kapsülüyle birlikte uygun atmosfer koşulları beklendikten sonra Dünya’ya dönecek. Kapsülün Atlas Okyanusu’na iniş yapması planlanıyor.

Axiom Space, NASA ve SpaceX, mürettebat Dünya’ya dönmeden önce Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılışlarını ortak canlı yayınla verecek.

Kapakların kapatılması, uzay aracının istasyondan ayrılması ve kapsülün suya inişi üç bölüm halinde yayınlanacak ve AxiomSpace.com adresinden izlenebilecek.

Olası iniş alanlarındaki hava durumu, Uzay aracına ve Ax-3 astronotlarına güvenli bir şekilde erişilmesine uygun olduğundan emin olmak için izlenecek.

Misyon kapsamında “Görev Uzmanı” olarak geçen Alper Gezeravcı’ya Ax-3 mürettebat üyeleri Komutan Michael López-Alegría, Pilot Walter Villadei ve Görev Uzmanı Marcus Wandt eşlik ediyor.

Axiom’dan yapılan açıklamaya göre Ax-3 mürettebatı uzay istasyonunda bulundukları süre boyunca biyoloji ve teknolojinin çeşitli alanlarını kapsayan 30’dan fazla deney yaptı ve 50’den fazla sosyal yardım faaliyetine katıldı.

VOA tarafından geçilen Gezeravcı ve Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüşü ertelendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gezeravcı ve Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüşü ertelendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gezeravcı ve Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüşü ertelendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.