Georgia’da 2020 seçim sonucuna müdahale davasında Trump’ın ifade özgürlüğü itirazı reddedildi

Georgia’da 2020 seçim sonucuna müdahale davasında Trump’ın ifade özgürlüğü itirazı reddedildi

ABONE OL
22:40 - 04/04/2024 22:40
Georgia’da 2020 seçim sonucuna müdahale davasında Trump’ın ifade özgürlüğü itirazı reddedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Georgia eyaletinde Fulton İlçe Yüksek Mahkemesi Yargıcı Scott McAfee, Perşembe günü eski Başkan Donald Trump ‘ın, ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini savunduğu, 2020 seçimlerine müdahale davasındaki suçlamaların düşürülmesi talebini reddetti.

Yargıç McAfee, iddianamede Trump ve davada suçlanan diğer 14 kişinin ifadelerinin “suç faaliyetini ilerletmek için” yapıldığının iddia edildiğini ve ABD Anayasası’nın birinci ek maddesi tarafından korunmadığını tespit etti.

Trump ve diğer sanıklar, Trump’ın Georgia’da Demokrat Başkan Joe Biden’a karşı aldığı seçim yenilgisini tersine çevirmeye çalışmakla suçlanıyor.

Dava, 5 Kasım seçimleri yaklaşırken Trump’ın karşı karşıya olduğu dört cezai kovuşturmadan biri.

Trump’ın Georgia davasındaki avukatı Steve Sadow yaptığı açıklamada, “Başkan Trump ve diğer sanıklar Yargıç McAfee’nin kararına saygıyla katılmıyorlar ve Anayasa’nın birinci maddesi itirazlarına ilişkin seçeneklerini değerlendirmeye devam edecekler” dedi.

Yargıç McAfee’nin kararı, Trump ve sekiz sanık davayı yürüten savcı Fani Willis’i diskalifiye etme çabalarını sürdürürken bile davayı duruşmaya doğru ilerletmeye devam edeceğinin bir işareti. Georgia temyiz mahkemesi önümüzdeki haftalarda bu konuyu ele alıp almayacağına karar verecek.

Trump’ın ‘kişisel’ kayıtlar iddiasıyla açılan belge davasını düşürme talebi reddedildi

Perşembe günü bir federal yargıç, Donald Trump’ın, eski ABD Başkanı’nı gizli belgeleri yasadışı olarak saklamakla suçlayan davanın, Trump’ın bu belgeleri kendi kişisel kayıtları olarak gördüğü için düşürülmesi gerektiği yönündeki argümanını reddetti.

ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon 14 Mart’taki duruşmada Trump’ın bu argümanına dayanarak davanın düşürülmesi gerektiğine dair şüphelerini dile getirmiş, ancak duruşmada savunma olarak “bir miktar gücü” olabileceğini söylemişti.

Yargıç Cannon, 18 Mart’ta hem Trump’tan hem de davayı açan Özel Yetkili Savcı Jack Smith’ten ileriki tarihte bir jüriye Trump’ın kayıtların kişisel olduğu iddialarını nasıl değerlendireceklerine dair talimatlar önermelerini istemişti.

Trump’ın başkanlığı döneminde atanan Yargıç Cannon, daha önce Trump’ın kendisine yöneltilen ana suçlamanın uygunsuz bir şekilde muğlak olduğu iddiasıyla iptal edilmesi teklifini reddetmişti. Trump’ın, başkanlık dokunulmazlığına sahip olduğu ve savcılar tarafından kasten hedef alındığı iddiaları da dahil, davayla ilgili hala bekleyen çeşitli itirazları var.

Smith ile birlikte çalışan savcılar, Trump’ın kayıtları kişisel olarak tanımlamasına itiraz ederek, kayıtların nükleer silah programları ve ABD’nin askeri saldırılara karşı potansiyel savunmasızlığı hakkında bilgiler içerdiğini iddia etmişti.

Donald Trump’ın önümüzdeki dönemde hukuki ve siyasi takviminde neler var?

Eski Başkan Donald Trump, ABD genel seçimlerinde Beyaz Saray’ı geri kazanmak için kampanya yürütürken bir yanda da dört ceza davasında karşı karşıya. Donald Trump’ı bu yıl yoğun bir takvim bekliyor.

İşte Trump’ın hukuki ve siyasi programındaki önemli tarihler:

15 Nisan:

Trump’ın 2016 başkanlık seçimleri öncesinde porno yıldızı Stormy Daniels’a yaptığı sus payı ödemesini örtbas etmek için iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlandığı New York eyaleti ceza davası başlıyor.

Şu ana kadar Trump’ın dört ceza davasından 5 Kasım seçimlerinden önce başlaması kesinleşen tek dava, bu.

16 Nisan

ABD Anayasa Mahkemesi, 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na yapılan saldırıya karışan bir kişinin “resmi bir işlemi engellemekle” suçlanıp suçlanamayacağını değerlendirmek üzere bir duruşma düzenliyor.

Trump’ın 2020 seçimlerini Demokrat Joe Biden’a karşı kaybetmesini yasadışı yollardan tersine çevirmeye çalışmakla suçlandığı federal ceza davasında karşı karşıya olduğu suçlamalardan biri de bu olduğu için, bu durum Trump açısından sonuçlar doğurabilir.

25 Nisan

Anayasa Mahkemesi, Trump’ın başkan olarak attığı adımlar nedeniyle yargılanamayacağı iddiasını değerlendirmek üzere bir duruşma düzenliyor.

Hukuk uzmanları, mahkemenin Trump’ın bu iddiasını reddedebileceği görüşünde. Ancak mahkemenin konuyu ele alma kararı vermesi, Mart ayı başında görülmesi planlanan federal seçimlere hile karıştırma davasının seçim sonrasına kalabileceği anlamına geliyor.

Uzmanlar, davanın seçim gününden önce sonuçlanabilmesi için mahkemenin Haziran ayı başına kadar bir karar vermesi gerektiğini söylüyor. Trump Beyaz Saray’ı tekrar kazanırsa, ABD Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen iki ceza davasını sona erdirme yetkisine sahip olacak, ancak iki eyalet davasını sona erdiremeyecek.

Üçe karşı altı muhafazakar çoğunluğa sahip olan ABD Anayasa Mahkemesi 4 Mart’ta, destekçilerini 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na saldırmaya teşvik ederek ayaklanma kışkırtması yaptığı gerekçesiyle eyaletlerin Trump’ı oy pusulalarından men edemeyeceğine karar vermişti.

20 Mayıs

Trump’ı görevden ayrıldıktan sonra gizli belgeleri usulsüz olarak kullanmakla suçlayan Florida’daki federal ceza davası için planlanan duruşma tarihi, 20 Mayıs.

Yargıç, Trump’ın avukatlarının yasal itirazlarını değerlendirmeye devam ettiği için duruşmanın bu tarihte başlaması beklenmiyor.

Savcılar duruşmanın Temmuz ayında yapılmasını önerirken, Trump’ın avukatları Ağustos ayında yapılmasını ve seçimden önce yapılmaması gerektiğini savunuyor.

Mayıs sonu

Trump’ın New York’taki ceza davasının Mayıs sonunda sonlanması bekleniyor.

4 Haziran

Cumhuriyetçi Parti, son ön seçimlerini yapıyor.

Haziran sonu

Anayasa Mahkemesi’nin bu tarihe kadar Trump’ın dokunulmazlık talebine ilişkin karara varması bekleniyor.

15-18 Temmuz

Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde düzenlenecek Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’nde parti adayını resmen seçecek. Trump halihazırda adaylığı garantilemek için yeterli sayıda delege kazanmış durumda.

Henüz tarihi belli olmayan süreçler

Trump’ın diğer iki ceza davası için duruşma tarihleri henüz belirlenmedi.

Federal seçimlere hile karıştırma davası, Anayasa Mahkemesi’nin incelemesini bekliyor.

Georgia’daki bir başka seçimlere hile karıştırma davası da Trump’ın avukatlarının Fulton İlçe Savcısı Fani Willis’in dava için tuttuğu bir avukatla ilişkisi olduğu gerekçesiyle görevden alınması gerektiğini savunmaları nedeniyle aylarca sürüncemede kaldı.

Yargıç, diğer avukat istifa ettiği sürece Willis’in davada kalabileceğine karar verdi, ancak Trump bu kararı temyize götürdü.

5 Kasım

ABD’de genel seçim günü.

VOA tarafından geçilen Georgia’da 2020 seçim sonucuna müdahale davasında Trump’ın ifade özgürlüğü itirazı reddedildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Georgia’da 2020 seçim sonucuna müdahale davasında Trump’ın ifade özgürlüğü itirazı reddedildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Georgia’da 2020 seçim sonucuna müdahale davasında Trump’ın ifade özgürlüğü itirazı reddedildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.