Gazze’ye daha fazla yardım için somut adımları önümüzdeki günlerde göreceksiniz

Gazze’ye daha fazla yardım için somut adımları önümüzdeki günlerde göreceksiniz

ABONE OL
15:03 - 06/11/2023 15:03
Gazze’ye daha fazla yardım için somut adımları önümüzdeki günlerde göreceksiniz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüştü.

İsrail, Ürdün, Batı Şeria, Güney Kıbrıs ve Irak’ı kapsayan Ortadoğu ziyareti çerçevesinde dün akşam Ankara’ya gelen Blinken, bugün Fidan’la Dışişleri Bakanlığı’nda 2 buçuk saatlik bir görüşme yaptı.

İki bakan başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı yapmadı. Ancak Blinken Ankara’dan ayrılmadan önce Esenboğa havalimanında gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve ABD’nin insani ara verilmesi yönündeki çabalarına ilişkin bir soru üzerine Blinken, çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Filistinli masum sivillerin ödediği bedeli gördüklerini ve bu konudaki endişeleri paylaştıklarını ifade eden Antony Blinken, sivil kayıpların önlenmesi için İsrail ile atabilecekleri adımları konuştuklarını kaydetti.

“Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırılması için somut adımların hayata geçtiğini önümüzdeki günlerde göreceksiniz” diyen ABD Dışişleri Bakanı, Gazze’den sivillerin çıkarılması için de önemli görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

“Adil ve sürdürülebilir bir barış için bölge ülkeleriyle görüşmelerimiz sürüyor”

Bölge turu kapsamında ziyaret ettiği ülkelerde çatışmanın yayılmaması için tüm ülkelerin çaba gösterdiğini dile getiren Blinken, “Çatışmanın bölgeye yayılmamış olmaması da bir başarıdır. Adil ve sürdürülebilir bir barış için bölge ülkeleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Bu krizi çözmeye çalışırken sonrasını da düşünüyoruz ve bu konuda daha iyi bir yolun önümüzde olması için çabalıyoruz” dedi.

İsrail ile Gazze’ye daha fazla yardımın ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesi konusunu görüşmeyi sürdürdüklerini kaydeden Blinken, olası bir “insani aranın” Hamas’ın elindeki rehineler konusuna da yardım sağlayabileceğini belirtti.

Türkiye, Katar gibi ülkelerin Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması konusundaki etkisine ilişkin bir soruya ise Blinken, rehine konusunda detay veremeyeceğini, ancak bu konuya yoğun şekilde odaklandıklarını ve diğer ülkelerin de rehinelerin serbest bırakılmasında önemli rol oynayabileceklerine inandıklarını söyleyerek yanıt verdi.

“Sürecin kısa bir sürede tamamlanacağını düşünüyorum”

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay süreciyle ilgili bir soruya karşılık da Blinken, ilgili protokolün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla TBMM’ye gönderildiğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Blinken, “Bu konuda ortak bir kararlılık olduğunu düşünüyorum. Süreci kısa bir sürede tamamlayacağımızı ve İsveç’in de ittifaka katılacağını düşünüyorum. Türkiye de zaten bu görüşte” dedi.

“Türkiye ve ABD Gazze’de sivillerin zarar görmemesi ve iki devletli çözüm konusunda mutabık”

Türk Dışişleri Bakanlığı da Fidan-Blinken görüşmesinde, Fidan’ın Gazze’de acilen ateşkes istediğini bildirerek, iki ülkenin de Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım koridoru ve iki devletli çözüm konusunda mutabık olduklarını belirtti.

Diplomatik kaynaklar, Fidan-Blinken görüşmesinde başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındığını kaydederek, Fidan’ın Blinken’a İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.

Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti.

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynaklar, “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” dedi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Fidan, Amerikalı mevkidaşı Blinken’a Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının, alt yapının tahrip edilmesin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi.

Antony Blinken Ankara’ya geldikten sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bölgenin istikrar ve güvenliği açısından son derece önemli bir dönemde, dün akşam Türkiye’ye geldim. Gazze’deki çatışmanın yayılmasını önleme ve insani yardım akışını artırmanın yollarını bulma arayışımız kapsamında, bugün hükümet yetkilileriyle bir araya geleceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Blinken’ın dün Ankara’ya gelişinden saatler önce, Adana’daki İncirlik Hava Üssü önünde Filistin yanlısı bir miting düzenlendi. Hava üssüne yürüyen gruba polis göz yaşartıcı gaz ve basınçlı su ile müdahale etti.

VOA tarafından geçilen “Gazze’ye daha fazla yardım için somut adımları önümüzdeki günlerde göreceksiniz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’ye daha fazla yardım için somut adımları önümüzdeki günlerde göreceksiniz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’ye daha fazla yardım için somut adımları önümüzdeki günlerde göreceksiniz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.