Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri altyapısını ortadan kaldırdık

Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri altyapısını ortadan kaldırdık

ABONE OL
21:26 - 07/01/2024 21:26
Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri altyapısını ortadan kaldırdık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri altyapısını ortadan kaldırmayı tamamladığını belirterek, bölgedeki büyük çaplı muharebeleri sona erdirdiğinin sinyalini verdi. İsrail bu açıklamayı, Hamas’a karşı yürüttüğü savaş bugün tam dördüncü ayına girerken yaptı.

İsrail’in açıklamasında, Gazze’nin kuzeyinde bundan sonraki sürece dair asker konuşlandırmaları konusunda bir ayrıntı verilmedi. Ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Cumartesi geç saatlerde yaptığı açıklamada, askerlerin Gazze Şeridi’nin orta ve güney kesimlerine odaklanacağını ve İsrail-Gazze sınırı boyunca savunma mevzilerini güçlendireceklerini kaydetti.

İsrail’in açıklaması, bir haftalık Ortadoğu turu kapsamında halen Katar’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrail’e yapacağı ziyaretin öncesine denk geldi. Biden yönetimi yetkilileri, İsrail’i, Gazze’ye havadan ve karadan kapsamlı operasyonlarının yoğunluğunu düşürmeye ve harekatı Hamas liderlerine karşı daha hedefe odaklı bir şekle dönüştürmeye çağırıyordu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Hamas’ı yok etme, İsrailli rehinelerin evlerine dönmesini sağlama ve Gazze’nin İsrail’e tehdit oluşturmamasını güvenceye alma hedeflerine ulaşılana kadar savaşın sona ermeyeceğinde ısrar ediyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine baskın düzenleyerek 1200 kişiyi öldürmesi ve 250 civarında kişiyi de rehin almasının ardından İsrail Gazze’de kapsamlı operasyon başlatmıştı. İsrail’in misillemesinde, Hamas yönetimindeki Gazze’nin sağlık bakanlığına göre 22 bin 800’ün üzerinde Filistinli hayatını kaybetti, 58 binin üzerinde kişi de yaralandı.

Gazze’de iki gazeteci hava saldırısında öldü

Bu arada Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kenti yakınlarında düzenlenen hava saldırısında, El Cezire’nin Gazze’deki baş muhabiri Wael Dahdouh’un en büyük oğlu Hamza Dahdouh dahil iki gazeteci hayatını kaybetti.

El Cezire gazetecilerin ölümünü ve İsrail güçleri tarafından “gazeteciler ve ailelerine karşı diğer acımasızca saldırıları” şiddetle kınadı. Kanal, Uluslararası Ceza Mahkemesi, hükümetler ve insan hakları örgütlerine İsrail’den hesap sormaları çağrısında bulundu.

Dahdouh 26 Ekim’deki bir hava saldırısında da eşini, iki çocuğunu ve bir torununu yitirmişti. Kendisi de geçen ay bir çalışma arkadaşının hayatını kaybettiği bir İsrail saldırısında yaralanmıştı.

Dahdouh gözyaşları içinde, “Dünya Gazze Şeridi’nde yaşananları görmüyor” ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki bir diğer kent Han Yunus’la Refah arasındaki bir evin isabet aldığı bir diğer hava saldırısında da en az 7 kişi hayatını kaybetti.
Han Yunus’taki Nasır Hastanesi yetkilileri, Cumartesi geç saatlerde İsrail’in bir saldırısında yaşamını yitiren 12’si çocuk 18 kişinin cesedini teslim aldıklarını belirtti. Han Yunus mülteci kampındaki bir evin vurulması sonucu 50’nin üzerinde kişi yaralandı.

“Gerçek bir felaketin eşiğindeyiz”

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü (MSF), Deyr ül Balah’taki El Aksa Şehitleri Hastanesi’nden örgüte mensup sağlık çalışanlarını tahliye ettiklerini açıkladı. MSF’in bir yetkilisi, bir kurşunun hastanenin yoğun bakım ünitesinin duvarını deldiğini ve son birkaç günde hastaneye sadece birkaç yüz metre mesafede drone saldırıları ve keskin nişancı ateşinin olduğunu aktardı.

BM’den bir heyeti ağırlayan hastanenin müdürü, “Bugün, gerçek bir felaketin eşiğindeyiz” derken, tedavilerinin yapılamaması halinde hastaların “caddelerde ölümleriyle yüzleşme” durumuyla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

İsrail ordu sözcüsü Hagari, Gazze’nin kuzeyinde dağınık çatışmaların sürmesinin beklendiğini, bölgeden İsrail’e doğru gelişigüzel şekilde roketlerin fırlatıldığını söyledi.

Hagari, Hamas militanlarının, “iskeleti ve komutanları olmasa” da bölgede hala varlık gösterdiğini belirtti.

“Çatışmalar 2024 boyunca da devam edecek”

İsrail ordusu, herhangi bir kanıt ortaya koymadan, 8 binin üzerinde Hamas militanını öldürdüğünü kaydediyor.

Hagari, İsrail güçlerinin, yoğun bombardıman ve kara muharebelerinin mahalleleri yerle bir ettiği Gazze’nin kuzeyine göre güneyde daha farklı bir eylem tarzı izleyeceğini söyledi.

Ordunun hedef aldığı mülteci kamplarının silahlı militanlarla dolu olduğunu ve Han Yunus’un altında “tünellerle dolu bir yer altı kenti” bulduklarını bildiren Hagari, çatışmaların 2024 boyunca da devam edeceği mesajını verdi.

VOA tarafından geçilen “Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri altyapısını ortadan kaldırdık” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri altyapısını ortadan kaldırdık” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri altyapısını ortadan kaldırdık” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.