BM Güvenlik Konseyi Filistin’in tam üye statüsü başvurusunu görüşüyor

BM Güvenlik Konseyi Filistin’in tam üye statüsü başvurusunu görüşüyor

ABONE OL
23:18 - 18/04/2024 23:18
BM Güvenlik Konseyi Filistin’in tam üye statüsü başvurusunu görüşüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin Gazze Şeridi boyunca Hamas savaşçılarını ve altyapısını hedef alan hava saldırıları düzenlediğini ve Lübnan’ın güneyinde iki Hizbullah militanını öldürdüğünü bildirdi.

Lübnan’daki saldırılar, İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan ve Gazze’deki İsrail-Hamas savaşının yayılmasından endişe duyulmasına neden olan sınır ötesi çatışmaların şimdilik sonuncusu.

Fransız haber ajansı Agence France-Presse, Hizbullah’ın da Kfar Kila’daki bir İsrail saldırısında iki savaşçısının öldüğünü söylediğini aktardı.

İsrail, Çarşamba günü Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine düzenlediği saldırıda 14 askerinin yaralandığını açıkladı.

Gazze’den de can kayıpları haberleri gelmeye devam ediyor. İsrail’in bölgeye yönelik son saldırılarıyla birlikte sağlık yetkililerin verdiği bilgiye göre 7 Ekim’den bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 33,970 oldu.

7 Ekim’den bu yana yaralananların sayısı da 70 binden fazla.

Filistin’in Birleşmiş Milletler üyeliği

BM Güvenlik Konseyi, Filistin Yönetimi’ne tam üye statüsü verilmesini öneren karar tasarısını oylamaya hazırlanıyor.

Güvenlik Konseyi, Filistin Yönetimi’nin başvurusunun kabulü yönünde tavsiyede bulunursa BM Genel Kurulu, üçte iki çoğunlukla bu başvuruyu onaylayabilir.

Ancak tasarının Güvenlik Konseyi’ndeki akıbeti belirsiz. ABD, Konsey’de veto hakkına sahip ülkelerden biri.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Çarşamba günü Güney Kore’ye yaptığı bir ziyaret sırasında, ABD’nin bu tasarıyı İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli bir çözüm bulma yolunun bir parçası olarak görmediğini söyledi.

Öte yandan çok sayıda kurum, Gazze’nin kıtlığın eşiğinde olduğunu bildiriyor. Ancak ABD ve İsrail, bu ay yardıma erişimin arttığını kaydediyor. İsrail ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail’in yardım sevkiyatına açılmasını onaylamasından bu yana ilk kez gıda kamyonlarının Gazze’nin Aşdod Limanı’na girdiğini bildirdi.

İsrail, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği ve yaklaşık 1200 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından Gazze’de hava saldırıları ardından da kara harekatı başlatmıştı.

Hamas militanları ayrıca yaklaşık 250 kişiyi rehin almıştı. İsrail yaklaşık 130 rehinenin halen tutsak olduğunu, ancak bunların dörtte birinin öldüğünü belirtiyor. Hamas; ABD, İngiltere, AB ve diğer ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Öte yandan Katar Başbakanı Çarşamba günü Doha’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la düzenlediği basın toplantısında, Katar’ın İsrail ile Hamas arasındaki arabuluculuk rolünü yeniden gözden geçirdiğini söyledi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Sani, ayrıntıya girmeden arabuluculuk rolünün suiistimal edildiğini dile getirdi.

El Sani, “Şu anda gelinen noktada, arabulucu olarak rolümüzü ve tarafların bu arabuluculuğa nasıl dahil olduklarını yeniden değerlendiriyoruz” dedi.

El Sani ayrıca Hamas’ın üst düzey liderleri Katar’da sürgünde yaşıyor olsa da Katar’ın arabulucu olarak yapabileceklerinin “sınırları” olduğunu söyledi.

Katar, Mısır ve ABD, Gazze’de Hamas’ın elinde bulunan bazı rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail’in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını da içerecek şekilde çatışmaların durmasını sağlamak için görüşmeler yürütüyor.

VOA tarafından geçilen Gazze’den can kayıpları haberleri gelmeye devam ederken BM Güvenlik Konseyi Filistin’in tam üye statüsü başvurusunu görüşüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’den can kayıpları haberleri gelmeye devam ederken BM Güvenlik Konseyi Filistin’in tam üye statüsü başvurusunu görüşüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’den can kayıpları haberleri gelmeye devam ederken BM Güvenlik Konseyi Filistin’in tam üye statüsü başvurusunu görüşüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.