Gazze’deki çatışmaların gölgesinde COP28 İklim Zirvesi

Gazze’deki çatışmaların gölgesinde COP28 İklim Zirvesi

ABONE OL
13:57 - 01/12/2023 13:57
Gazze’deki çatışmaların gölgesinde COP28 İklim Zirvesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bu yıl Ortadoğu’nun gösterişli kenti Dubai’de düzenlenen COP28 İklim Değişikliği Zirvesi dünyanın dört bir yanından liderlerin katılımıyla başladı.

12 Aralık’a kadar devam edecek zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Erdoğan’ın zirvede bugün bir konuşma yapması bekleniyor.

İklim zirvesinde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil ediyor

İsrail, Birleşmiş Milletler iklim zirvesine katılacak heyette, savaş koşulları nedeniyle küçülmeye gitti. İsrail basınına göre; Dışişleri Bakanlığı, başlangıçta Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın da aralarında bulunduğu 1000 kişilik bir grubu Dubai’ye göndermeyi planlıyordu ancak Hamas’la süren çatışmaların etkisiyle zirveye 28 yetkiliden oluşan küçük bir İsrail heyeti katılacak.

Açılış konuşmasını İngiltere Kralı Charles’ın yaptığı zirvede, Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman’ın da aralarında bulunduğu dünya liderlerinin konuşma yapması planlanıyor. Zirve yarın da liderlerin konuşmalarıyla devam edecek.

“Endişe verici devrilme noktalarına ulaşıldığını görüyoruz”

İngiltere Kralı Charles açılış konuşmasında, dünyanın iklim değişikliğini ele alma konusunda “korkunç bir şekilde yoldan çıktığını” ve hızla onarımlar sağlanmazsa küresel ekonominin tehlikeye gireceğini söyledi.

İngiltere Kralı Charles, zirvenin açılışında bir konuşma yaptı

İngiliz hükümeti adına ve ev sahibi ülke Birleşik Arap Emirlikleri’nin daveti üzerine zirveye katılan Kral, dünya liderlerini yükselen risklere karşı harekete geçmeye çağırdı. Fransa’da 2015 yılında düzenlenen zirveye atıfta bulunan Charles, “COP28’in gerçek bir dönüşümsel eyleme yönelik bir başka kritik dönüm noktası olması için tüm kalbimle dua ediyorum” dedi.

Rekor sıcaklıkların yaşandığı bir yılın ardından, bu yılki zirvenin iklim değişikliğini sınırlandırmaya yönelik eylemleri hızlandırması için baskı yapılıyor. Ancak ülkeler, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olan fosil yakıtların geleceği konusunda bölünmüş durumda.

Beklentiler finansal taahhütlerin sağlanması yönünde

Hükümetlerin, şirketlerin ve kar amacı gütmeyen kuruluşların, uyumdan enerji dönüşümünü hızlandırmaya kadar çeşitli iklim çabaları için finansman vaat eden bir dizi yeni taahhütte bulunması bekleniyor.

Ayrıca çok taraflı kalkınma bankaları ve diğer kamu kreditörlerinin elden geçirilmesinde daha fazla ilerleme kaydedilebilir.

COP28 Başkanı Birleşik Arap Emirlikleri’nden Sultan Ahmet El Caber dün, fosil yakıt şirketlerinin COP28 görüşmelerine dahil edilmesinin iklim krizinin çözümü için vazgeçilmez olduğunu söyleyerek, ülkeleri ortak bir zeminde buluşmak üzere petrol şirketleriyle birlikte çalışmaya çağırdı.

COP28 konferansında ayrıca, aralarında Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman’ın da bulunduğu dünya liderleri kürsüye çıkmadan önce, iklim değişikliğini sık sık gündeme getiren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de konuşacak.

Ana sahneden uzakta, delegasyonlar ve teknik komiteler, küresel iklim hedeflerine, özellikle de Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı sanayi öncesi sıcaklıkların 2 santigrat derece üzerinde sınırlama hedefine ulaşma konusundaki ilerlemelerini değerlendirmek gibi devasa bir görevle çalışmaya başladılar.

Bilim insanları, küresel sıcaklığın bu eşiğin ötesine geçmesinin dünya çapında yıkıcı ve geri döndürülemez etkilere yol açacağını söylüyor.

Zirve öncesi hazırlanan BM taslağında neler var?

Birleşmiş Milletler Cuma günü, 12 Aralık’ta sona erecek olan COP28 zirvesinde nihai bir anlaşma için şablon görevi görebilecek ilk taslağını yayınladı.

Taslak, siyasi bir sonuç için “yapı taşları” sunuyor ve zirvedeki en zorlu konulardan biri olan fosil yakıtların gelecekte bir rol oynayıp oynamayacağına ve ne ölçüde oynayacağına karar vermek için çeşitli seçenekler içeriyor.

Seçeneklerden biri, fosil yakıtların kullanımının aşamalı olarak azaltılması veya tamamen kaldırılması, kömür enerjisinin bırakılması ve yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması taahhütlerini içeriyor.

Zirve ayrıca yoksul ülkelerin maliyetli iklim felaketleriyle başa çıkmalarına yardımcı olacak yeni bir fonu kabul ederek erken bir zafer kazandı.

Ayrıca geçen yıl yaklaşık 7 trilyon dolara ulaşan fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılıp kaldırılmayacağı ve karbon yakalama ve uzaklaştırma teknolojisi için hükümlerin dahil edilip edilmeyeceği de masada tartışılıyor.

İsrail zirvenin yanı sıra ateşkes diplomasisini de BAE’de yürütüyor

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, COP28 olarak bilinen BM İklim Zirvesine katılmak üzere Körfez ülkesinde bulunuyor. Zirvede sadece törensel görevleri itibarıyla bulunacak olan İsrail Cumhurbaşkanı’nı, BAE’den Hamas’ın elinde kalan rehinelerin kurtarılması için yardım istedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog (sol köşe) da zirvenin aile fotoğrafında yer aldı

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog dün Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı Şeyh Mohamed bin Zayid El Nahyan’dan Gazze’de Filistinli militan grup Hamas tarafından tutulan tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için “siyasi ağırlığını” kullanmasını istedi.

Herzog’un BAE ziyareti, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail saldırılarıyla başlayan çatışmalardan bu yana İsrail’den yapılan ilk yurtdışı seyahati.

BAE bölgesel bir güç olmasına rağmen Körfez ülkesi Katar ve Mısır, rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yapıyor ve şu ana kadar 99 İsrailli ve yabancı serbest bırakıldı. İsrail, İsrailli rehineler karşılığında 210 Filistinli mahkumu serbest bıraktı.

İsrail’den yapılan açıklamada ayrıca, Körfez ülkesinin Gazze’ye yardım göndermesi, Gazze’nin Refah sınırında bir sahra hastanesi inşa etmesi ve Gazze’den yaralı çocukların BAE’de tıbbi bakım görmeleri için taşınmasına yardımcı olması için İsrail’in BAE ile işbirliği yaptığı belirtildi.

BAE devlet haber ajansının haberinde iki devlet başkanının ülkeleri arasındaki ilişkileri ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren konuları ele aldıkları belirtildi.

İsrail Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Herzog bu talebi Şeyh Muhammed ile Dubai’de yaptığı bir görüşme sırasında dile getirdi.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı, dostu Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan’a, rehinelerin eve dönüşünü teşvik etmek ve hızlandırmak için tüm siyasi ağırlığını kullanması çağrısında bulundu” denildi.

VOA tarafından geçilen Gazze’deki çatışmaların gölgesinde COP28 İklim Zirvesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’deki çatışmaların gölgesinde COP28 İklim Zirvesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’deki çatışmaların gölgesinde COP28 İklim Zirvesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.