Gazze’de ölü sayısı 10 bini geçti; BM “Artık yeter, savaş şimdi sonlanmalı”

Gazze’de ölü sayısı 10 bini geçti; BM “Artık yeter, savaş şimdi sonlanmalı”

ABONE OL
17:43 - 06/11/2023 17:43
Gazze’de ölü sayısı 10 bini geçti; BM “Artık yeter, savaş şimdi sonlanmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’de İsrail-Hamas çatışmaları neredeyse bir aydır devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) liderleri “artık yeter” mesajı vererek insani ateşkes talebinde bulundu. Gazze’deki sağlık yetkilileri, gece İsrail’in savaş uçakları ve kara birlikleriyle sürdürdüğü saldırıları sonrasında ölü sayısının 10 bini aştığını bildirdi.

Sağlık yetkilileri, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarında 4 bin 104’ü çocuk en az 10 bin 22 kişinin öldürüldüğünü kaydetti.

Ateşkes yapılması yönünde giderek artan uluslararası baskılar karşısında taviz vermeyen İsrail ise ateşkes için önce Hamas militanlarının İsrail’in güneyine 7 Ekim’de düzenledikleri baskında ele geçirdikleri rehineleri geri vermesini şart koşuyor.

“Hastaneleri, ibadethaneleri, evleri kuşatılmış bir toplum saldırı altında”

“Hayatta kalabilmek için gereken temel ihtiyaçlara erişimi kesilen, evlerinde, barınaklarda, hastanelerde, ibadethanelerde bombalanan bir toplumun tamamı kuşatılmış durumda ve saldırı altında. Bu kabul edilemez” diyen Birleşmiş Milletler liderleri, “Acil insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Artık yeter. Bu durum sona ermeli” ifadelerini kullandı.

Mesaja aralarında BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths’in de bulunduğu 18 BM lideri imza attı.

Gazze Şeridi’nde bulunan bir Reuters muhabiri, gece hava, kara ve denizden yapılan bombardımanı, İsrail’in saldırıları başlatmasından bu yana yaşanan en yoğunlarından biri olarak tanımladı.

“Hava saldırısında kanser hastanesinde sekiz kişi öldü”

Gazze’deki sağlık yetkilileri, Gazze kent merkezinde ve güneydeki Zawaida ve Deyr El Balah gibi mahallelerde onlarca kişinin İsrail hava saldırılarında hayatlarını kaybettiğini açıkladı. Hamas’la bağlantılı El Aksa televizyonu, en az 75 Filistinli’nin öldürüldüğünü, 106 Filistinli’nin ise yaralandığını bildirdi.

Filistinli sağlık yetkilileri ayrıca gece düzenlenen hava saldırısında Gazze kent merkezindeki Rantissi kanser hastanesinde sekiz kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İsrail ordusu, bu bildirimi değerlendirdiğini kaydetti.

“İsrail ordusu: tüneller, karargahlar füze noktaları vuruldu”

İsrail ordusundan yapılan açıklamada “tünellerin, teröristlerin, askeri karargahların, gözetim noktalarının ve tanksavar füze fırlatma noktalarının” vurulduğu bildirildi. İsrail’in açıklamasına göre ,kara harekatını yapan askerler gözetim noktaları, eğitim alanları ve yeraltı tünellerinin bulunduğu askeri karargahı ele geçirirken birkaç Hamas savaşçısını öldürdü.

Gazze’deki sınır yetkilileri, Refah Sınır Kapısı’nın yabancı pasaport sahipleriyle ağır yaralıların Mısır’a tahliyesi için yeniden faaliyetlere başladığını bildirdi.

CIA Başkanı İsrail’i ziyaret ediyor

Dün Batı Şeria’ya sürpriz bir ziyaret yaparak Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas’la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün de Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la iki buçuk saat süren bir görüşme yaptı.

Öte yandan ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA Başkanı William Burns’ün bugün İsrail’de üst düzey yetkililerle savaşı ve istihbaratı ele alacağını bildirildi. Adını açıklamayan Amerikalı bir yetkilinin gazeteye verdiği bilgiye göre CIA Başkanı Burns, Ortadoğu’da başka ülkeleri de ziyaret edecek.

CIA’den ise Reuters’ın konuya ilişkin açıklama yapılması talebine yanıt gelmedi.

İsrail’den yapılan açıklamada ise Gazze’ye kara harekatının kapsamının genişletilmeye başlandığı 27 Ekim’den bu yana 31 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

“Yollardaki hasar nedeniyle 2 binden az sivil tahliye oldu”

Hamas kuvvetlerinin merkezi olarak bilinen Gazze’nin kuzeyindeki sivillere kendi güvenlikleri için bölgeden tahliye olmaları çağrısında bulunan İsrail, Filistinli sivillerin her gün dört saat boyunca güneye uzanan ana karayolundan serbest geçişinin sağlanacağını bildiriyor.

Ancak Birleşmiş Milletler, dün kısıtlı iletişim imkanları, yollardaki ağır hasar ve korku nedeniyle 2 binden az sivilin tahliye olduğunu bildirdi.

İsrail savunma kuvvetleri sözcüsü Yarbay Jonathan Cornicus, gazetecilere, Gazze’nin kuzeyindeki iki hastanede roket fırlatma alanları ve Hamas tünelleri olarak tanımladığı yerlerin havadan çekilen görüntülerini sundu. Yarbay Conricus, bu görüntülerin, İsrail’in “Gazze’nin kuzeyinde şu anda yaşananlardan” sorumlu olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Hamas ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yaptığı çağrıda, İsrail’in, Hamas’ın hastaneleri kullandığı şeklindeki “yalan söylemlerini” doğrulamak için Gazze’deki hastaneleri ziyaret etmesi amacıyla bir komite oluşturmasını istedi.

BM: “10 dakikada bir çocuk ölüyor, evlerini terk edenler sokakta uyuyor”

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), çatışmalar sırasında her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini, iki çocuğun da yaralandığını bildirdi. Gazze’nin güneyinde BM’ye ait barınakların aşırı kalabalık nedeniyle yeni gelenleri alamayacak durumda olduğu, evlerini terk eden çok sayıda Filistinli’nin sokaklarda uyuduğu da kaydedildi.

Gazze’ye telekomünikasyon hizmeti veren Paltel firması, dün İsrail tarafında bağlantının kopması nedeniyle kesintiye uğrayan iletişim hizmetlerinin bugün yeniden sağlanmaya başladığını bildirdi.

ABD: “Nükleer füze denizaltısı bölgeye ulaştı”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, bir nükleer füze denizaltısının bölgeye ulaştığını bildirdi. Bazı uzmanlara göre bu olağandışı açıklama, İsrail’in düşmanı İran’a karşı bir mesaj niteliği taşıyor.

Gazze sağlık yetkililerinin dün İsrail’in erken saatlerde düzenlediği saldırılarda en az 47 kişinin öldüğünü bildirdiği Maghazi mülteci kampında bulunanlar, enkaz altında hayatını kaybedenleri ya da sağ kalanları aramaya devam etti.

53 yaşındaki Said El Necma, “Tüm gece boyunca ben ve diğerler, enkaz altındaki cesetleri çıkarmaya çalıştık. Çocuklar, kolları ve bacakları kopanlar, parçalananlar var” dedi. İsrail ordusu ise konuya ilişkin açıklama talebine yanıt olarak verileri topladığını bildirdi.

Gazze’deki sağlık yetkililerinin bildirdiğine göre bir başka saldırıda Filistinli bir ailenin 21 ferdi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. İsrail ordusu konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

Reuters haber ajansı, saldırılarla ölü ve yaralı sayılarına ilişkin verileri bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Öte yandan Lübnanlı yetkililer, ülkenin güneyinde İsrail’in bir otomobile düzenlediği saldırıda üç çocuğun büyükannelerinin öldüğünü bildirdi.

İsrail, tanklara karşı füze saldırısında bir İsrail vatandaşının öldürülmesine yanıt olarak ordunun “Lübnan’in güneyindeki Hizbullah terör hedeflerini vurduğunu” kaydetti. Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki Kiryat Shmona kasabasına roket atarak karşılık verdiğini bildirdi.

VOA tarafından geçilen Gazze’de ölü sayısı 10 bini geçti; BM “Artık yeter, savaş şimdi sonlanmalı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’de ölü sayısı 10 bini geçti; BM “Artık yeter, savaş şimdi sonlanmalı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’de ölü sayısı 10 bini geçti; BM “Artık yeter, savaş şimdi sonlanmalı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.