Gazze’de insani ateşkes kararı için Güvenlik Konseyinde yoğun diplomasi trafiği sürüyor

Gazze’de insani ateşkes kararı için Güvenlik Konseyinde yoğun diplomasi trafiği sürüyor

ABONE OL
01:08 - 20/12/2023 01:08
Gazze’de insani ateşkes kararı için Güvenlik Konseyinde yoğun diplomasi trafiği sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Gazze’de insani ateşkes ilanı için ortak bir karar tasarısı metninde uzlaşılması amacıyla yoğun diplomatik temaslar sürüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından konseye sunulan en son insani ateşkes karar tasarısında, başta veto hakkı bulunan 5 ülke olmak üzere uzlaşının sağlanması için taraflar arasındaki yoğun mekik diplomasisi aralıksız devam ediyor.

Karar tasarısının konsey üyelerinin oyuna sunulacak son taslak metninin dün oylanacağı açıklanmış ancak tasarı üzerinde konsey üyeleri arasında uzlaşı sağlanamadığı için toplantı bu sabaha ertelenmişti. BM Güvenlik Konseyi, New York yerel saatiyle sabah saat 10’da toplandı ancak uzlaşı sağlanamadığı için oylama günün ilerleyen saatlerine ertelendi.

‘’ABD ek süre istedi’’

İnsani ateşkes tasarısıyla ilgili konsey üyeleri arasında uzlaşma sağlanamadığı için oturum yarına ertelendi. Daha önceki karar tasarısını veto eden ABD’nin son tasarı konusunda ikna edilmeye çalışıldığı, oylamanın ertelenmesi kararının, ABD’nin ek süre istemesi üzerine alındığı belirtiliyor.

ABD, 8 Aralık’ta yapılan son oylamada, konsey üyelerinin çoğunluğu ve BM’ye üye ülkelerin büyük bir bölümünün desteklediği, Gazze’de acil insani ateşkes talep eden Güvenlik Konseyi kararını veto etmişti. 193 üyeli BM Genel Kurulu da benzer bir karar tasarısını, 12 Aralık’ta yapılan acil oturumda 153 evet, 10 hayır ve 23 çekimser oyla büyük bir çoğunlukla kabul etmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin BM Daimi Temsilcissi Lana Nusseibeh, konsey üyelerinin oylarına sunulması beklenen hazırladıkları yeni karar tasarısının, 15 Kasım’daki tasarıdan daha da geliştirilmiş olması gerektiğini ifade etti.

Bu sabah düzenlenen son Güvenlik Konseyi toplantısında, BM Ortadoğu Temsilcisi Tor Wennesland, İsrail’in tutumunun sahadaki insani felakete çözüm bulmak için gerekenin çok gerisinde kaldığını belirtti.

İsrail’in Gazze saldırıları devam ediyor.

Son karar tasarısı neleri kapsıyor?

– BAE tarafından hazırlanan son karar tasarısı, Gazze Şeridi’nde giderek daha da kötüleşen insani durum ve bunun sivil nüfus üzerindeki ciddi etkisine ilişkin derin endişeyi ifade ediyor.

– Karar tasarısında Gazze’de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için çatışmalara acilen ara verilmesi talep ediliyor. Çatışmaya taraf olanların Gazze’deki Filistin halkına geniş ölçekte “insani yardımın derhal, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasına izin vermesini, kolaylaştırmasını ve mümkün kılmasını talep ediyor.

– Güvenli ve engelsiz insani yardım erişimi sağlamak için taraflar arasındaki düşmanlıklara acilen son verilmesi çağrısında bulunuyor.

– Karar tasarısında, çocuk ve kadınlara da atıfta bulunuluyor. Çatışmanın kadınlar ve çocuklar üzerinde yarattığı orantısız etki konusunda, Konsey’in endişesinin bir kez daha vurgulanması, insani yardım ve sağlık personeline saygı gösterme ve onları koruma yükümlülüğü vurgulanıyor.

– Yardım dağıtımını hızlandırmak için İsrail’den Karem Abu Salem veya Kerem Şalom geçiş noktasının yeniden açılmasını, yardım akışının artırılması için taraflardan tüm kara, deniz ve hava yollarının kullanılmasına izin vermesi talep ediliyor.

– BM Genel Sekreteri’nden, insani yardım teslimatını hızlandırmak için, tüm insani yardım sevkiyatlarını özel olarak izlenmesi için gerekli personel ve ekipmanla birlikte bir izleme mekanizması kurması talep ediliyor. Bu mekanizmanın tüm taraflarından bağımsız olması ve bir yıl süreyle geçerli olması isteniyor.

– Tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması için tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması talep ediliyor. Sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılar da dahil olmak üzere tüm uluslararası insani hukuk ihlallerini ve her türlü terör eylemini kesinlikle kınanıyor.

– BM tesislerinin insani hukuk kapsamında korunması ve tüm BM personelinin güvenliğinin sağlaması talep ediliyor.

– Batı Şeria ile Gazze’nin Filistin Yönetimi altında birleştirilmesinin önemini vurgulayarak Konseyin “iki devletli çözüm vizyonuna sarsılmaz bağlılığını” yineliyor.

VOA tarafından geçilen Gazze’de insani ateşkes kararı için Güvenlik Konseyinde yoğun diplomasi trafiği sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’de insani ateşkes kararı için Güvenlik Konseyinde yoğun diplomasi trafiği sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’de insani ateşkes kararı için Güvenlik Konseyinde yoğun diplomasi trafiği sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.