“Gazze’de en az 23 çocuk açlıktan öldü”

“Gazze’de en az 23 çocuk açlıktan öldü”

ABONE OL
23:59 - 16/03/2024 23:59
“Gazze’de en az 23 çocuk açlıktan öldü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, son haftalarda en az 23 çocuğun açlıktan öldüğünü duyurdu. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) sosyal medya paylaşımında, “Kuzey Gazze’de 2 yaşın altındaki her 3 çocuktan 1’i akut yetersiz besleniyor. Gazze’de çocukların yetersiz beslenmesi hızla yayılıyor ve benzeri görülmemiş boyutlara ulaşıyor. Kıtlık yaklaşıyor. Kaybedecek zaman yok” paylaşımında bulundu.

Gazze’deki açlık ve kıtlık haberlerinin İsrail üzerinde baskı oluşturduğu, İsrail’in dün Hamas’ın rehine ve mahkumlarında içinde yer aldığı yeni ateşkes planı önerisini görüşmek üzere Katar’a bir heyet göndereceği iddia edildi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Kuzey Gazze’de yaşayan 2 yaş altındaki her 3 çocuktan birinin, Ocak ayından sonra şaşırtıcı bir artışla akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını açıkladı. UNICEF, savaşın olumsuz etkileri ve yardım dağıtımına yönelik kısıtlamalar nedeniyle Gazze Şeridi’nde çocuklar arasındaki yetersiz beslenme sorununun hızla yayılarak etkisinin benzeri görülmemiş düzeylere ulaştığını kaydetti.

UNICEF, son haftalarda Kuzey Gazze’de en az 23 çocuğun yetersiz beslenme ve su kaybından öldüğünü bildirildi. UNICEF, olumsuz savaş koşulları ve yardımların yetersizliğinin Gazze Şeridi’nde ölen çocukların sayısının giderek artmasına neden olduğunu, Filistin Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiğine göre Gazze’de ölen çocukların sayısının 13 bin 450’yi aştığını belirtti. UNICEF, sağlık merkezlerinde bulunan 5 yaşın altındaki çocuklar arasında akut yetersiz beslenme yaygınlığının yüzde 13’ten yüzde 25’e kadar yükseldiğini kaydetti.

UNICEF Direktörü Catherine Russell, Gazze’deki çocuklarda görülen yetersiz beslenme krizinin ortaya çıkma hızının şoke edici olduğunu söyledi. Russel, acil ihtiyaç duyulan yardımların sadece birkaç kilometre ötede hazır olmasına rağmen erişilemediğini belirterek “Defalarca ek yardım sağlamaya çalıştık ve aylardır karşılaştığımız erişim zorluklarının giderilmesi için defalarca çağrıda bulunduk. Aksine çocukların durumu her geçen gün daha da kötüleşiyor. Hayat kurtaran yardım sağlama çabalarımız gereksiz kısıtlamalar nedeniyle sekteye uğruyor ve bunlar çocukların hayatlarına mal oluyor. Gazze’deki insani krizin daha da kötüleşmesini önlemek için elimizden geleni yapıyoruz ancak bu yeterli değil. Acil insani ateşkes, çocukların hayatlarını kurtarmak ve acılarına son vermek için tek şansımız” dedi.

UNICEF, Han Yunus’ta ilk kez gerçekleştirilen taramalarda, 2 yaşın altındaki çocukların yüzde 28’inde akut yetersiz beslenme olduğu ve bunların yüzde 10’undan fazlasının da ciddi ölüm riski taşıdığını kaydetti.

Güneyde yardıma en fazla erişimin olduğu bölge olan Refah’ta bile, 2 yaşın altındaki çocuklar arasında yapılan taramalardan elde edilen sonuçlar, Ocak ayında akut yetersiz beslenenlerin oranının yüzde 5’ten Şubat ayı sonunda yaklaşık yüzde 10’a çıktığını ortaya koydu.

UNICEF, BM kuruluşlarının Aralık ayından bu yana Gazze Şeridi’nde kıtlık riski konusunda uyarıda bulunduğunu belirterek ”Ocak ayında çocuklarda akut yetersiz beslenmeye ilişkin acil durum eşikleri aşıldı. Çocuklar arasında akut yetersiz beslenme hızla ve geniş ölçekte artmaya devam ediyor. Yeterli insani yardım, gerekli temel hizmetlerin sağlanamaması halinde Gazze’de daha fazla can kaybı olacak” dedi.

İsrail’den Katar’a heyet

İsrail’in, Hamas’ın elindeki rehineler konusunda anlaşma ve yeni ateşkes görüşmeleri için Katar’a bir heyet göndermeye hazırlandığı öne sürüldü. İsrail’in kararı, Hamas’ın rehine ve mahkumların değişimiyle ilgili yeni bir ateşkes önerisi sunmasının ardından geldi. Gazze’de yaşayan iki yaş altındaki her üç çocuktan birinin yetersiz beslendiğinin açıklanmasıyla birlikte bu durumun ‘kıtlık tehlikesi’ konusunda İsrail’in üzerinde daha fazla baskı oluşturmaya başlattığı belirtiliyor.

Reuters haber ajansı ismini açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Katar’a gidecek heyete İsrail’in Mossad istihbarat teşkilatı başkanı David Barnea’nın liderlik edeceğini, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun görüşmeler başlamadan önce öneriyi görüşmek üzere güvenlik kabinesini toplamaya çalıştığını belirtti.

Ramazan ayının başlamasından bir hafta önce ateşkesi sağlama çabaları defalarca başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bölgeye iki günlük bir ziyarete başlayan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Refah’a yönelik bir saldırıyla ilgili endişelerini dile getirerek, bunun “korkunç sayıda sivil kaybına” yol açma tehlikesi bulunduğunu söylemişti.

VOA tarafından geçilen “Gazze’de en az 23 çocuk açlıktan öldü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’de en az 23 çocuk açlıktan öldü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’de en az 23 çocuk açlıktan öldü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.