“Gazze’de ateşkes olmazsa size 2024’te oy yok”

“Gazze’de ateşkes olmazsa size 2024’te oy yok”

ABONE OL
22:00 - 31/10/2023 22:00
“Gazze’de ateşkes olmazsa size 2024’te oy yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Müslüman Amerikalılar ve Demokrat Partili bazı aktivistler, Gazze’de bir an önce ateşkes sağlanması için acil adım atmaması durumunda Başkan Joe Biden’ın 2024 seçim kampanyasına bağış yapmayacaklarını ve oy vermeyeceklerini, bunun için milyonlarca Müslüman seçmeni harekete geçirmek için çalışacaklarını bildirdi.

Amerika’da başkanlık seçimlerinin sonucunu belirlemede kritik rol oynayan Michigan, Ohio ve Pennsylvania gibi, seçimin çekişmeli geçtiği eyaletlerdeki Demokrat Partili liderleri de kapsayan Ulusal Müslüman Demokrat Parti Konseyi, Başkan Biden’a çağrıda bulunarak yarın ABD Doğu Kıyısı yerel saatiyle saat 17.00’ye kadar ateşkes sağlanması için İsrail’e karşı nüfuzunu kullanmasını istedi.

Müslüman liderler, “2023 Ateşkes Ultimatomu” başlıklı açık mektupta Müslüman seçmenleri “Filistinliler’e karşı İsrail saldırılarını destekleyen tüm siyasi liderlere bağış ve oy desteğini kesmek” için Müslüman seçmenleri seferber etme taahhüdünde bulundu.

Konsey, Başkan Biden’a hitaben kaleme aldığı mektubunda, “Yönetiminizin fonları ve silahları kapsayan koşulsuz desteği, sivil ölümlere neden olan şiddetin sürdürülmesinde ciddi bir rol oynadı ve daha önce size inanıp oy veren seçmenlerin güvenini zedeledi” ifadelerine yer verdi.

ABD Kongresi’ne seçilen ilk Müslüman olan eski Temsilciler Meclisi üyesi ve Minnesota eyaleti Başsavcısı Keith Ellison ile Indiana eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Andre Carson, Ulusal Müslüman Demokrat Parti Konseyi’nin kurucu eşbaşkanlığını yürütüyor.

Mektup, Amerika’daki Arap ve Müslüman toplumların Başkan Biden’ın, Hamas militanlarının 7 Ekim’de Gazze’den İsrail’e yaptıkları saldırı sonrasında İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıları kınamaması nedeniyle giderek artan öfkesinin son yansıması. İsrailli yetkililer, Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim’de düzenlediği baskında 1400 kişiyi öldürdüğünü, 239 kişiyi rehin aldığını kaydediyor.

Gazze’deki sağlık yetkililerinin dün verdiği bilgiye göre İsrail’in üç haftadır devam eden hava saldırılarında ve kara harekatında 3 bin 457’si çocuk 8 bin 306 kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada, Gazze’ye saldırıların durdurulmasını kabul etmeyeceğini söylemiş, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise bundan “şu anda sadece Hamas’ın faydalanacağını” kaydetmişti.

Minnesota eyaletinden Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Filistin kökenli Rashida Tlaib, dün sosyal medya platformu X’te paylaştığı 90 saniyelik videoda, Biden’ın “İsrail’in Filistin’de yürüttüğü soykırım kampanyası” olarak tanımladığı duruma verdiği desteği kınadı ve “2024’te bizim oylarımıza güvenmeyin” dedi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) Sacramento Vadisi şubesi başkanı Basim Elkarra da Başkan Biden’ın 2024’te ikinci kez seçilmesi için Müslüman seçmenlerin oylarının kritik önem taşıdığını söyledi ve Biden’ın 2020 seçimlerinde Michigan eyaletinin Seçiciler Kurulu’ndaki 16 oyunu sadece yüzde 2,6’lık bir marjla aldığını hatırlattı.

Başkan Biden’ın Çarşamba günü ziyaret etmeyi planladığı Minnesota eyaletindeki Müslüman Amerikalılar da geçen hafta benzer bir ateşkes ultimatomu yayınlamış ve yarın öğlen 12.00’ye kadar Gazze’de ateşkes sağlanması için süre vermişti. Minnesota’daki Müslüman Amerikalılar, Çarşamba günü Biden’ı ziyareti sırasında protesto etmeyi de planladıklarını kaydetti.

Başkan Biden’ın seçim kampanyasından konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Biden’ın geçen hafta Perşembe günü bir grup Müslüman liderle görüştüğünü, Biden yönetimi yetkililerinin Biden’ın İsrail-Hamas krizine yaklaşımı konusunda kaygılı olan Arap ve Müslüman toplumu üyeleriyle görüşmeleri sürdüreceğini kaydetti.

Kendisini Siyonizm destekçisi olarak tanımlayan Başkan Biden, daha önceki ABD başkanlarına kıyasla çok daha fazla sayıda Arap kökenli ve Müslüman Amerikalı’yı siyasi makamlara atadı. Biden ayrıca iki Müslüman’ı da federal yargıçlık pozisyonlarına getirdi.

Minnesota eyaletindeki CAIR direktörü Ceylani Hüseyin, Biden’ın 2024’te yeniden seçilmesinde kritik rol oynayacak olan ve başkanlık seçimlerinin çekişmeli geçtiği başka eyaletlerdeki Müslüman Amerikalı liderlerin de benzer taleplerde bulunacağını kaydetti.

“Wisconsin, Ohio ve diğer eyaletlerin de aynı adımları atmasını bekliyoruz” diyen Hüseyin, ateşkes çağrısı yapmaması durumunda 2024 başkanlık seçimlerinde Biden’a karşı oy kullanmaktan başka seçeneği kalmayacağını vurguladı. Hüseyin, bir birey olarak kendi adına konuştuğunu, CAIR’i temsilen konuşmadığını da sözlerine ekledi.

Hüseyin ayrıca 2020 seçimlerinde Müslüman Amerikalı seçmenlerin yaklaşık yüzde 70’inin Biden lehine oy kullandığını hatırlattı.

Michigan, Ohio ve Wisconsin eyaletlerindeki Müslüman Amerikalı toplum liderlerinden konuya ilişkin açıklama gelmedi.

CAIR’in Philadelphia şubesi başkanı Ahmet Tekelioğlu, Pennsylvania eyaletindeki Müslüman Amerikalılar’ın da acil ateşkes çağrısı yaptığını söyledi, ancak bunun için bir süre belirleme planlarına ilişkin bilgisi olmadığını kaydetti.

VOA tarafından geçilen “Gazze’de ateşkes olmazsa size 2024’te oy yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’de ateşkes olmazsa size 2024’te oy yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’de ateşkes olmazsa size 2024’te oy yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.