“Gazze’de ateşkes Hamas’ın ilk rehineyi serbest bırakmasıyla hemen başlayabilir” 

“Gazze’de ateşkes Hamas’ın ilk rehineyi serbest bırakmasıyla hemen başlayabilir” 

ABONE OL
09:36 - 26/03/2024 09:36
“Gazze’de ateşkes Hamas’ın ilk rehineyi serbest bırakmasıyla hemen başlayabilir” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Ramazan ayı boyunca derhal ateşkes ilan edilmesini, rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını ve insani yardımın erişimi için engellerin kaldırılmasını talep eden 2728 sayılı karar tasarısı kabul edildi. ABD’nin çekimser oy kullandığı tasarı için 14 üye ülke lehte oy kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, X hesabından yaptığı paylaşımda, Güvenlik Konseyi’nin Gazze konusunda uzun süredir beklenen bir kararı kabul ettiğini hatırlatarak, “başarısızlığın affedilmez olduğunu” söyledi ve “Bu kararın mutlaka uygulanması gerekiyor” dedi.

ABD, çekimser oy kullanma gerekçesi olarak “karar tasarısında Hamas’ın kınanmaması”nı gösterdi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Gazze’de ateşkesin Hamas’ın ilk rehineyi serbest bırakmasıyla hemen başlayabileceğini söyledi.

“Hamas, ateşkes için istekli olsaydı geç kalınmazdı”

Hamas’ın masadaki anlaşmayı kabul ederek ateşkesi sağlayabileceğini söyleyen Thomas-Greenfield, “Ateşkes, ilk rehinenin serbest bırakılmasıyla hemen başlayabilir. Bu yüzden Hamas’a bunu yapması için baskı yapmalıyız. Ateşkesi sağlamanın ve rehinelerin serbest bırakılmasının tek yolu bu. Bugün hepimizin çağrı yaptığı gibi, bu karar, rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte herhangi bir süre için ateşkes sağlanması gerektiği anlamına geliyor” diye konuştu.

ABD Temsilcisi, Güvenlik Konseyi’nin aldığı son kararda ABD, Katar ve Mısır’ın acil ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanması yönünde devam eden diplomatik çabalarını desteklediğini ifade etti. Tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’de ihtiyaç sahibi Filistinli sivillerin acılarının hafifletilmesine yardımcı olunması gerektiğini vurgulayan Thomas-Greenfield, “ABD bu kritik hedefleri tamamen destekliyor” dedi.

Thomas-Greenfield, Hamas’ın aylar önce rehineleri serbest bırakmaya istekli olmadığını belirterek, “Eğer aylar önce istekli olmuş olsalardı ateşkes aylar önce sağlanabilirdi. Hamas bunu yapmak yerine, tünellere, sivil altyapıya barikatlar kurarak, sivil halkın arasına saklanarak barışın önünde durdu, durmaya da devam ediyor. Bugün, konsey üyelerine ve dünyanın her bölgesindeki üye devletlere ricam, Hamas’ın masadaki anlaşmayı kabul etmesini net bir şekilde dile getirmesi ve talep etmesidir” dedi.

Rusya: “Konsey kalıcı ateşkesi sağlamalı”

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Güvenlik Konseyi’nde alınan kararın Ramazan ayıyla sınırlı olsa bile derhal ateşkes çağrısında bulunduğunu ancak Ramazan ayı sona erdikten sonra ne olacağı konusundaki belirsizliğin sürdüğünü belirterek, konseyin kalıcı bir ateşkes sağlamak için çalışması gerektiğini savundu.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararını oldukça gecikmeli aldığını, bu gecikmeye de ABD’nin neden olduğunu belirterek, “Gazze’de zaten yok olmuş hayatlar için bu karar çok geç geldi. Sivillere verilen her türlü zarar derhal durdurulmalı, saldırılar sona ermeli. Konsey kararlarının defalarca veto edilmesinin ardından, ABD nihayet konseyin acil ateşkes talebini engellemeye son vermeye karar verdi. Tüm bunlara rağmen ABD yine de her türlü bahaneyi bulmaya çalıştı. Çin’e karşı suçlamalarda bulundu” dedi.

Filistin: “Karar halkımıza yönelik vahşetin sonlandığının sinyali olmalı”

Gözlemci ülke olarak BM’de yer alan Filistin Temsilcisi Riyad Mansur, ateşkes kararının 100 binden fazla Filistinli’nin ölmesi ya da yaralanmasından ve savaşın başlamasından altı ay sonra geldiğini ifade etti.

Mansur bu süreçte uluslararası hukukun üstünlüğünün İsrail’in suçları nedeniyle yok edildiğini savunarak, “İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) kararını zorunlu olarak uygulamak yerine sürdürdüğü saldırıları ikiye katladı. Bu karar bir dönüm noktası olmalı, sahadaki hayatların kurtarılmasına yol açmalı. Bu karar, halkımıza yönelik vahşi saldırının artık sona erdiğinin sinyali olmalıdır” diye konuştu.

İsrail: “Moskova’daki konser salonundaki terörü kınayan konsey neden İsrail’deki festival saldırısını kınamadı?”

İsrail BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Güvenlik Konseyi’nin terör kurbanları arasında neden ayrımcılık yaptığını sordu. Güvenlik Konseyi’nin Cuma günü Moskova’da bir konser salonuna düzenlenen terör saldırısını kınarken 7 Ekim’de İsrail’deki Nova müzik festivali katliamını ise kınamamasını anlayamadığını ifade etti.

Erdan, “Siviller, nerede yaşarlarsa yaşasınlar, güven içinde müziğin tadını çıkarmayı hak ediyorlar ve Güvenlik Konseyi, bu tür terör eylemlerini ayrım gözetmeksizin eşit şekilde kınayacak ahlaki açıklığa sahip olmalıdır. Ayrıca, maalesef bugün de bu Konsey 7 Ekim katliamını kınamayı reddetti, bu bir rezalettir” dedi.

VOA tarafından geçilen “Gazze’de ateşkes Hamas’ın ilk rehineyi serbest bırakmasıyla hemen başlayabilir”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’de ateşkes Hamas’ın ilk rehineyi serbest bırakmasıyla hemen başlayabilir”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’de ateşkes Hamas’ın ilk rehineyi serbest bırakmasıyla hemen başlayabilir”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.