Gazze Şeridi’nin dört bir yanında Hamas’la çatışıyoruz

Gazze Şeridi’nin dört bir yanında Hamas’la çatışıyoruz

ABONE OL
11:50 - 04/12/2023 11:50
Gazze Şeridi’nin dört bir yanında Hamas’la çatışıyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail, Hamas güçleriyle Gazze Şeridi’nin dört bir yanında çatıştığını duyururken, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı güneye de kara harekatı başlattığının sinyalini verdi.

İsrail ordusu bu sabah X sosyal medya hesabından, Gazze Şeridi’ndeki yaklaşık 20 bölgenin boşaltılması için yeni bir uyarı yayınladı. Uyarıda, Gazzelilerin güneye gitmeleri yönünde bir harita bulunuyor.

İsrail, Gazze’deki sivillerin zarar görmesini en aza indirmek için “güvenli bölgeler” tanımladığını söylüyor ancak BM yetkilileri ve Gazze’deki insanlar, internet ve elektrikteki kesintiler nedeniyle bu uyarılara gerçek zamanlı olarak uymanın zor olduğunu söylüyor.

İsrail bugün ayrıca, Gazze’deki kara operasyonlarında şimdiye kadar ölen asker sayısının 76’ya yükseldiğini açıkladı.

ABD, yakın müttefiki İsrail’i sivil yerleşim yerlerine saldırmaktan kaçınmaya çağırıyor. Ancak Gazze sakinleri, İsrail’in güney bölgelerine yönelik bir kara saldırısından korktuklarını ifade ediyorlar.

“Gazze’de hiçbir yer güvenli değil”

Lübnan merkezli Hamas yetkilisi Usame Hamdan dün yaptığı açıklamada “Güvenli bölge yok” dedi.

Bölge sakinleri, savaş uçakları ve topçu bombardımanlarının Han Yunus ve Gazze’nin güneyindeki bir başka şehir olan Refah’ta da yoğunlaştığını ve hastanelerin yaralılarla başa çıkmakta zorlandığını söyledi.

Dört çocuk annesi Halima Abdel-Rahman AP’ye yaptığı açıklamada, Ekim ayında evinden kaçarak Han Yunus’un dışında bir bölgeye yerleştiğini ve burada akrabalarının yanında kalmaya başladığını anlatarak, “İsrail size bir bölgeye gitmenizi söylüyor, sonra da bombalıyorlar. Gerçek şu ki; Gazze’de hiçbir yer güvenli değil. Kuzeyde insanları öldürüyorlar. Güneyde insanları öldürüyorlar” dedi.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levyordunun haftasonu boyunca “Han Yunus bölgesindeki kapsamlı hava saldırıları da dahil olmak üzere” 400’den fazla hedefi vurduğunu ve ayrıca Hamas militanlarını öldürdüğünü, kuzeydeki Beit Lahiya’daki altyapılarını yok ettiğini söyledi.

“Kara operasyonunu genişletmeye devam ediyoruz”

İsrail tankları son olarak, Gazze’nin merkezindeki Han Yunus ile Deyr El-Belah arasındaki yolu keserek Gazze Şeridi’ni fiilen üçe bölmüştü.

Hamas dün, güneydeki Han Yunus kentinin yaklaşık 2 kilometre uzağında İsrail birlikleriyle çatışmaya girdiğini bildirdi.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Tel Aviv’de gazetecilere yaptığı açıklamada “Ordu, Gazze Şeridi’nin tamamında Hamas merkezlerine yönelik kara operasyonunu genişletmeye devam ediyor. Kuvvetler teröristlerle yüz yüze geliyor ve onları öldürüyor” dedi.

Hamas yönetimindeki Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampı da dün havadan vurulduğu bildirilen yerler arasındaydı.

İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes geçen hafta sona ermişti. 7 gün süren ateşkes sırasında Hamas’ın elindeki 105 rehine, İsrail’in elindeki ise 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı.

ABD müzakerelerin yeniden başlamasını istiyor

Diğer yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby NBC’ye yaptığı açıklamada ABD’nin müzakerelerin yeniden başlaması için “çok sıkı” çalıştığını söyledi.

Kirby ayrıca New York Time gazetesinde yer alan, “İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas saldırı planından bir yıl önce haberdar olduğu” iddiasına da yanıt vererek, “ABD istihbaratının bu saldırıdan daha önce haberdar olduğuna dair bir ibarenin bulunmadığını” söyledi.

Bu arada, Pazar günü Kızıldeniz’in güneyinde deniz taşımacılığına yönelik saldırılar çatışmanın yayılacağına dair korkuları arttırdı.

ABD Savunma Bakanlığı, Yemen’in İran müttefiki Husi hareketi tarafından uluslararası Kızıldeniz sularında üç ticari geminin saldırıya uğradığını ve bölgede görev yapan bir ABD destroyerinin yardım çağrılarına yanıt verirken üç insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Bir Husi sözcüsü, donanmasının Pazar günü Kızıldeniz’de iki İsrail gemisine silahlı bir drone ve bir füze ile saldırdığını söyledi, ancak İsrailli bir askeri sözcü iki geminin İsrail ile bir bağlantısı olmadığını söyledi.

VOA tarafından geçilen “Gazze Şeridi’nin dört bir yanında Hamas’la çatışıyoruz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze Şeridi’nin dört bir yanında Hamas’la çatışıyoruz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze Şeridi’nin dört bir yanında Hamas’la çatışıyoruz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.