Gazze saldırılarını sürdüren İsrail sivillere verdiği zarardan “pişman”

Gazze saldırılarını sürdüren İsrail sivillere verdiği zarardan “pişman”

ABONE OL
00:32 - 30/12/2023 00:32
Gazze saldırılarını sürdüren İsrail sivillere verdiği zarardan “pişman”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail ordusu dün Gazze’nin kuzey, orta ve güney bölgelerinde Hamas’ı hedef alan hava saldırıları ve kara operasyonlarına devam ederken, Pazar günü bir mülteci kampına düzenlenen saldırıda sivillerin ölmesinden üzüntü duyduğunu dile getirdi.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada Pazar günü Magazi mülteci kampını vuran hava saldırısında “olaya karışmamış sivillerin zarar görmesinden üzüntü duyduğunu” belirtti.

Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkilisi sözcüsü Eşref El Kidra, İsrail’in Gazze’nin merkezindeki El Magazi mülteci kampına yönelik hava saldırısında en az 70 kişinin öldüğünü, ölenlerin çoğunun ise kadın ve çocuk olduğunu söylemişti.

En ağır çatışmaların yaşandığı yerlerden biri de güneydeki Han Yunus şehri. Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı, dün gece bir İsrail bombasının bir eve isabet ettiğini ve sekiz Filistinli’nin öldüğünü açıkladı.

Filistin Kızılayı, Gazze’nin merkezindeki Magazi mülteci kampında, bir eve yapılan füze saldırısında üç Filistinli’nin öldüğünü ve altı Filistinli’nin de yaralandığını söyledi.

İsrail tankları Bureij yakınlarında görüldü. Hamas, Bureij’in doğusunda İsrail tanklarını ve askerlerini hedef aldığını gösteren bir video yayınladı. Reuters Hamas’ın yayınladığı videoyu doğrulayamadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler insani yardım ofisi, Gazze Şeridi’nde yoğunlaşan çatışmalar, sık sık yaşanan iletişim kesintileri, kapanan yollar ve yakıt eksikliğinin “insani yardım operasyonları için önemli zorluklar” oluşturduğu uyarısında bulundu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Hamas militanlarının bulunduğu bitişik iki hedefi vurduğu, yapılan ilk incelemede yakınlardaki diğer binaların da etkilendiği ve bunun “olaya karışmamış sivillerin de zarar görmesine neden olduğu” belirtildi.

İsrail, ABD ve kimi ülkelerce terör örgütü olarak kabul edilen militan grubu ortadan kaldırma kampanyasına odaklanmışken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu arayarak, İsrail yönetimini bölgesel ve uluslararası ortakların yardımıyla sürdürülebilir bir ateşkes için çalışmaya çağırdı.

İsrail güçleri milyonlara el koydu

İsrail ordusu dün Batı Şeria’da, Hamas’ın finansmanına yardım ettiği iddia edilen kişileri hedef alan bir baskın düzenlediğini açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada Batı Şeria’daki operasyonda 21 kişinin tutuklandığı ve on milyonlarca İsrail parasına el konulduğu belirtildi. Bu baskın, İsrail’in terörle mücadele faaliyetleri yürüttüğünü söyleyerek gerçekleştirdiği uzun operasyonlar serisinin sonuncusuydu.

BM insan hakları ofisi dün yayınladığı raporda, Batı Şeria’da insan haklarının, Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırısından başlayarak her geçen gün daha fazla çiğnendiğini belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 300 Filistinli’nin öldüğünü doğruladığını açıkladı. Rapora göre sekiz Filistinli, İsrailli yerleşimciler tarafından öldürüldü.

Raporda ölümlerin çoğunun Filistinliler ve İsrail askerleri arasındaki çatışmalar sırasında, protestolar ve İsrail askerlerinin Filistin kasabalarında operasyonlar düzenlemesi sırasında olduğu belirtildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, “Kolluk kuvvetlerinin askeri taktik araçları ve silahları kullanılması, gereksiz veya orantısız güç kullanımı ve Filistinliler’i etkileyen geniş, keyfi ve ayrımcı hareket kısıtlamalarının uygulanması son derece endişe verici” dedi.

Turk, İsrail’i yerleşimci şiddetini durdurmak için harekete geçmeye ve yerleşimciler ile İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilen tüm şiddet olaylarını soruşturmaya çağırdı.

Destroyer Kızıldeniz’de drone ve füze düşürdü

Güdümlü füze destroyeri USS Mason, dün Kızıldeniz’de Pentagon’un Yemen’deki Husi isyancıların ateşlediğini söylediği bir drone ve bir gemisavar balistik füzeyi düşürdü.

ABD Merkez Komutanlığı’nın X (Twitter) üzerinden yaptığı açıklamaya göre, o sırada bölgede 18 gemi bulunuyordu ancak herhangi bir hasar ya da yaralanma rapor edilmedi.

7 Ekim’de İsrail sınırını aşan Hamas militanları, İsrail kaynaklarına göre yaklaşık 1200 kişiyi öldürmüştü.

Hamas ayrıca 129’u Gazze’de olmak üzere yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı. Gazze’nin büyük bölümünü harabeye çeviren İsrail saldırısında ise, Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre 21 binden fazla Filistinli öldü neden oldu. İsrail ordusu, savaşın başlangıcından itibaren 167 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

VOA tarafından geçilen Gazze saldırılarını sürdüren İsrail sivillere verdiği zarardan “pişman” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze saldırılarını sürdüren İsrail sivillere verdiği zarardan “pişman” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze saldırılarını sürdüren İsrail sivillere verdiği zarardan “pişman” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.