G-20 toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna eleştirilerini dinledi

G-20 toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna eleştirilerini dinledi

ABONE OL
21:42 - 22/02/2024 21:42
G-20 toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna eleştirilerini dinledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çarşamba günü Brezilya’da biraraya gelen G-20 ülkelerinin Batılı dışişleri bakanları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un dinlediği oturumda, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’yı hedef aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakan David Cameron kapalı oturumda yaptığı konuşmada “Rusya’ya saldırganlığının bedeli ödetilmelidir” dedi.

Cameron ayrıca Rus muhalif Aleksey Navalni’nin geçen hafta cezaevinde hayatını kaybetmesine dikkat çekti.

ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Fransa ve Norveç’in dışişleri bakanları Rio’daki iki günlük G-20 toplantılarının ilk gününde benzer açıklamalar yaptı.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide gazetecilere yaptığı açıklamada Lavrov’un Cameron’un sözlerine sakin bir şekilde Ukrayna’daki olaylarla ilgili “bir dizi alternatif gerçek” ile cevap verdiğini söyledi.

Lavrov gazetecilere konuşmadı. Rusya’nın Ukrayna’da iki yıl önce başlayan “özel askeri operasyonunun” gerekçesi başlangıçta Ukrayna’yı “Nazilerden arındırmaktı.” Son dönemde ise Moskova, Batı’nın saldırganlığına karşı savunmaya ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.

Eide, oturumun ağırlıklı olarak Gazze ve Ukrayna’daki çatışmalara odaklandığını söyledi.

Norveçli Bakan toplantıda yaptığı konuşmada “Ukrayna’yı, topraklarında başka bir ordu olmadan özgür ve bağımsız egemen bir ülke olarak ortaya çıkana kadar desteklemek zorundayız” dedi.

Eide toplantıda söz alan bakanların Ortadoğu’da iki devletli bir çözümün gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını ancak bunun nasıl başarılacağı konusunda bir fikir birliği olmadığını da kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un da Lavrov’a seslenerek Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı sona erdirmesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

Alman basınına göre Baerbock, tüm diğer bakanlarla aynı masada oturduğu Sergey Lavrov’a “Eğer insan hayatını önemsiyorsanız, eğer kendi halkınızı, Rus çocuklarını ve gençlerini önemsiyorsanız, bu savaşı hemen sona erdirmelisiniz” dedi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta ikinci yıldönümüne yaklaşan Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin “bölgesel bir çatışmadan daha fazlası” olduğunu söyleyen Baerbock, savaşın “herkesi Birleşmiş Milletler Şartı, uluslararası hukuk ve insan hakları gibi hepimizi koruyan temel ilkeleri kararlılıkla savunmaya zorladığını” söyledi.

Toplantılar Kasım ayında yapılacak G-20 liderler zirvesinin gündemini hazırlamak üzere düzenleniyor. Geçen Eylül ayındaki zirvede G-20 liderleri, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’yı kınamaktan kaçınan ancak tüm devletleri toprak ele geçirmek için güç kullanmamaya çağıran bir bildiri kabul etmişti.

G-20’nin bu yılki başkanı Brezilya, dışişleri bakanları toplantısının açılışında Birleşmiş Milletler ve diğer çok uluslu kurumları masum insanların ölümüne neden olan çatışmaları durduramamakla suçlamıştı..

Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Brezilya’nın bu yılki en önemli önceliği olarak küresel yönetişimde “köklü reform” çağrısında bulunmuştu.

Vieira toplantıda yaptığı konuşmada, “Güvenlik Konseyi’nin devam eden çatışmalarla ilgili kabul edilemez felç durumunun da gösterdiği gibi, çok taraflı kurumlar mevcut zorluklarla başa çıkmak için yeterli donanıma sahip değil. Bu eylemsizlik hali masum canların kaybıyla sonuçlanıyor” demişti.

VOA tarafından geçilen G-20 toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna eleştirilerini dinledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. G-20 toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna eleştirilerini dinledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan G-20 toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna eleştirilerini dinledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.