Fransa’da Basın Yasağı Getiren Madde Askıya Alındı

Fransa’da Basın Yasağı Getiren Madde Askıya Alındı

ABONE OL
22:13 - 30/11/2020 22:13
Fransa’da Basın Yasağı Getiren Madde Askıya Alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa’da iki haftadır süren ve yüzbinlerce kişinin katıldığı “Özgürlük Yürüyüşleri” hükümete geri adım attırdı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda görüştüğü parti yöneticileri ve İçişleri Bakanı’na, protesto eylemlerini tetikleyen “polis şiddetini görüntülemeyi yasaklayan 24’üncü maddenin tümüyle yeniden yazılması için askıya alınması” talimatı verdi.

Fransa’da polis şiddeti tartışmalarına rağmen, Küresel Güvenlik Yasası’nın “eylemler sırasında polisi görüntülemeyi yasaklayan ve yasağa uymayanlara 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro para cezası verilmesini” öngören 24. maddesiyle birlikte kabul edilmesi, Fransızları sokağa döktü.

Haftasonu düzenlenen “Baskıcı Yasaya Karşı Özgürlük Yürüyüşü”ne ülke genelinde 500 bin kişinin katılınca, Cumhurbaşkanı Macron, Elysee Sarayı’nda iktidar grubunun yöneticilerini ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’ı acil toplantıya çağırdı.

BFM TV Haber kanalının, toplantının içeriğine ilişkin verdiği bilgilere göre Macron, parti yöneticileri ve İçişleri Bakanı’nı sert sözlerle eleştirerek, “Liberal olmayan bir yönetim bizim kimliğimiz olamaz. Derhal yasa askıya alınsın ve yeniden yazılsın” dedi.

Elysee’deki toplantının ardından, diğer yöneticilerle birlikte basın toplantısı düzenleyen İçişleri eski Bakanı, iktidar partisi LREM Grup Başkanı Christophe Castaner, “Yasanın tümüyle yeniden yazılmasını istiyoruz. Birincisi ‘Bilgi edinme, bilgi yayma hakkıyla polisin güvenliğini sağlamayı aynı anda gözeten, daha dengeli bir metin yazılması için 24’üncü madde tümüyle askıya alındı. Madde üzerinde çok sayıda soru işareti var. Hükümetimiz hiçbir zaman gazetecilerin çalışmalarını engellemeye yönelik bir uygulamayı getirmek istemedi. Ama polislerin güvenliğini de, ifade özgürlüğü kadar sağlamalıyız. Bu kadar önemli bir konuda yaşanan bu belirsizliği gidermek, bütün şüpheleri ortadan kaldırmak için maddenin tümüyle yeniden yazılmasına karar verdik” dedi.

Hükümet, yasanın Senato’daki görüşmeleri sırasında maddenin yeni halini tartışmaya sunacak.

Polis şiddeti tartışmaları dinmiyor

Fransa’da Sarı Yelekler hareketinden bu yana polis şiddeti tartışmaları bitmiyor. Coroan virüsü pandemisi nedeniyle bir süreliğine yatışan tartışmalar, birbiri ardına ortaya çıkan video görüntüleri ve eylemlerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle yeniden alevlendi.

Özellikle 4 polisin, Paris’te bir siyah müzik prodüktörünü kıyasıya dövdüğünü gösteren ve sosyal medyada 10 milyonu aşkın kullanıcı tarafından izlenen görüntüler Fransa’da polise karşı öfkeyi artırdı. Savcılık, dört polis hakkında soruşturma başlatılmasına, ikisinin “davaya kadar” tutuklu kalmasına karar verdi.

VOA tarafından geçilen Fransa’da Basın Yasağı Getiren Madde Askıya Alındı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fransa’da Basın Yasağı Getiren Madde Askıya Alındı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fransa’da Basın Yasağı Getiren Madde Askıya Alındı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.