“Filistin’de süregiden katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir”

“Filistin’de süregiden katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir”

ABONE OL
22:15 - 11/11/2023 22:15
“Filistin’de süregiden katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi’nin ortaklaşa düzenlediği olağanüstü zirve, bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapıldı.

Zirvede Türkiye’yi temsil eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye iç savaşının başından bu yana ilk kez Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ile birlikte aynı fotoğrafta yer aldı.

Erdoğan zirvenin başkanı Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin solunda yer alan Filistin Cumhurbaşkanı ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ortasında dururken Beşar Esat ise Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin sağında Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi’den sonra üçüncü sıradaydı.

Erdoğan: “Zulüm karşısında susanlar da en az zalimler kadar akan kana ortaktır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’ye yönelik şiddetine karşı sessiz kalan Batılı ülkelere sert tepki gösterdi.

Erdoğan, “İnsan hak ve hürriyetlerini dilinden düşürmeyen Batılı ülkelerin Filistin’de süregiden katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir. Gazze’de 12 bine yakın insan ölmüş, Gazze’nin neredeyse tamamı yıkılmış ama bu ülkeler, İsrail’e ateşkes çağrısı dahi yapmıyor, yapamıyor. Bu sadece acizlik değil aynı zamanda korkaklıktır, vicdansızlıktır. Zulüm karşısında susanlar da en az zalimler kadar akan kana ortaktır. Amerika ve batılı ülkeler güya savunuculuğunu yaptıkları değerleri, İsrail yönetiminin ihtiraslarına kurban etmişlerdir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 121 ‘Evet’ oyuyla kabul edilen karar ise İsrail ve destekçilerinin ne kadar yalnız olduklarını göstermiştir” dedi.

Amerika, Rusya ve Fransa tarafından telaffuz edilen “insani ara” önerisine karşı çıkan Erdoğan, “İsrail saldırılarına 4 saat ara verme kararının alaycı ve zalimce” olduğunu belirtti ve Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’ye atıfta bulunarak birkaç saatlik fasılanın değil kalıcı ateşkesin acil ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

“İsrail yönetimi birçoğumuzun doğru bulmadığı 7 Ekim hadisesinin intikamını Gazzeli bebeklerden çıkarmaktadır”

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik sivilleri de hedef alan saldırısını birçok İslam ülkesinin doğru bulmadığını belirten Erdoğan, yine de “Hamaslı direnişçilerle işgalcileri aynı kefeye” koymanın doğru olmadığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı, “İsrail yönetimi birçoğumuzun doğru bulmadığı 7 Ekim hadisesinin intikamını Gazzeli bebeklerden, Filistinli masum çocuklar ve kadınlardan çıkarmaktadır.

Vatanlarını savunan Hamaslı direnişçiler ile işgalcileri aynı kefeye koymamız mümkün değildir. İsrail güçlerinin ve işgalci yerleşimcilerin saldırılarından Batı Şeria’daki kardeşlerimiz de olumsuz etkileniyor. Birleşmiş Milletler’e göre, Gazze ve Ramallah’ta katledilen 12 bine yakın Filistinlinin yüzde 73’ü, kadın ve çocuklar. Bu cinnet hâlinin savunulabilir veya mazur gösterilebilir hiçbir tarafı yoktur” diye konuştu.

“(İsrail’de)Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın denetiminden kaçırılan nükleer bombalar varsa bunlar mutlaka ortaya çıkarılmalıdır”

Erdoğan, İsrail’in işlediği savaş ve insanlık suçlarının hesabının sorulması ve Gazze’nin ayağa kaldırılması amacıyla bir fon kurulması için İslam ülkelerine çağrıda bulundu.

Erdoğan, “İsrail’in işlediği savaş ve insanlık suçlarının hesabının hukuk önünde sorulması için de gayret göstermeliyiz. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından bunlar incelenmeli, sorumlular hakkında gerekli işlemler başlatılmalıdır. Aynı şekilde İsrailli bakanlar tarafından varlığı ikrar edilen nükleer silahlar meselesi araştırılmalı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın denetiminden kaçırılan nükleer bombalar varsa bunlar mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Batının şımarık çocuğu gibi davranan İsrail yönetimi, yol açtığı tahribatı tazmin etmek mecburiyetindedir. Bu gerçekleşene kadar İslam dünyası olarak Filistinli kardeşlerimizi elbette sahipsiz ve çaresiz bırakamayız. Gazze’nin yeniden ayağa kaldırılması için İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Erdoğan, Mısır lideri Sisi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’la görüştü

Cumhurbaşkanı konuşmasında 15 Kasım’da eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde dünya liderlerinin eşlerinin katılımıyla Filistin Sorunu ile ilgili İstanbul’da toplantı yapılacağının altını çizdi.

Erdoğan zirve kapsamında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’dan verilen bilgiye göre Erdoğan Sisi’yle görüşmesinde Gazze’deki masum sivillere karşı İsrail’in sergilediği insan hakları ihlallerinin uluslararası hukuk kapsamında cezalandırılması gerektiğini ve Gazze’ye yönelik insani yardım ve sağlık hizmetlerinin ulaştırılması için iş birliğine hazır olduğunun altını çizdi.

VOA tarafından geçilen “Filistin’de süregiden katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Filistin’de süregiden katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Filistin’de süregiden katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.