“Filistin tanınmadan Ortadoğu’ya barış gelmez”

“Filistin tanınmadan Ortadoğu’ya barış gelmez”

ABONE OL
11:20 - 22/05/2024 11:20
“Filistin tanınmadan Ortadoğu’ya barış gelmez”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini tanımaya karar verdi. İsrail, Filistinliler’in sevincine neden olan bu tarihi bir adımı kınayarak, Norveç ve İrlanda’daki büyükelçilerini geri çağırdı.

Bazı Avrupa ülkelerinin, bölgede kalıcı bir barış için iki devletli bir çözümün şart olduğunu savunarak bir Filistin devletini tanımayı planladıkları belirtiliyordu. Bu ülkeler arasında Avrupa Birliği üyesi olmayan ancak Gazze sorununda AB ülkeleriyle uyumlu çalışan Norveç’in adı da geçiyordu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, daha önce çıkan haberleri doğrulayarak ülkesinin 28 Mayıs’a kadar bir Filistin devletini tanıyacağını duyurdu.

Başkent Oslo’da Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile basının karşısına çıkan Başbakan Store, Gazze’de devam eden savaşın, bölgede barış ve istikrara ulaşmanın yolunun “Filistin sorununun çözümüne bağlı olması gerektiğini çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu” söyledi.

Store, hedefin “siyasi olarak bütünlüklü” ve Filistin Yönetimi’nden türeyen bir devlete ulaşmak olduğunu belirtti. Filistin devletini tanımadan barış gelmeyeceğini belirten Store, iki devletli çözümün İsrail’in çıkarları için de en iyi yöntem olduğunu kaydetti.

Başbakan Norveç’in attığı adımın hızlı bir şekilde yürürlüğe gireceğini ve ülkesinin 28 Mayıs’a kadar bir Filistin devletini tanıyacağını ifade etti.

Norveç’in bir Filistin devletini tanıması, 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması’nın üzerinden 30 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra gerçekleşti. O dönem İsrail Filistin çatışmasında bir dönüm noktası olarak görülen anlaşmayla Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İsrail devletini tanımış ve İsrail de FKÖ’yü, Filistin halkının temsilcisi ve müzakerelerin ortağı olarak tanımıştı.

İspanya ve İrlanda

Mevkidaşı Store’den yaklaşık yarım saat sonra konuşan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve İrlanda Başbakanı Simon Harris de, ülkelerinin Filistin devletini tanıdıklarını duyurdu.

İspanya parlamentosunda konuşan Başbakan Sanchez, ülkesinin 28 Mayıs’ta Filistin’i devlet olarak tanıyacağını söyledi.

Sánchez, Filistin’in tanınması ve Gazze’de olası bir ateşkes için destek toplamak amacıyla aylardır Avrupa ve Ortadoğu’da birçok temasta bulunmuş ve ülkesinin bu konuda kararlı olduğunu birçok kez dile getirmişti.

İspanya Dışişleri Bakanı José Albares ise, hükümetinin Filistin’i tanıma niyetini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e ay başında bildirdiğini söyledi.

İrlanda Başbakanı Simon Harris de yaptığı açıklamada, Norveç ve İspanya ile koordine edilen bu hamlenin “İrlanda ve Filistin için tarihi ve önemli bir gün” olduğunu söyledi. Harris, bu adımın İsrail-Filistin çatışmasının iki devletli bir çözüm yoluyla çözüme kavuşturulmasına yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

İsrail, Norveç ve İrlanda’daki büyükelçisini geri çağırıyor

Gelişmeler üzerine açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İrlanda ve Norveç’teki elçilerini “acil istişareler için” geri çağırdığını açıkladı.

Katz’ın açıklama yaptığı dakikalarda Norveç Filistin devletini tanıma kararını duyurmuş ancak İspanya ve İrlanda başbakanları henüz konuşmamıştı.

Israel Katz, “İrlanda ve Norveç bugün Filistinliler’e ve tüm dünyaya bir mesaj gönderme niyetinde: terörizm bedelini öder” dedi.
Katz, bu tanımanın İsrail’in Gazze’de tuttuğu rehineleri geri alma çabalarını engelleyebileceğini ve “Hamas ve İran’ın cihatçılarını ödüllendirerek” ateşkes ihtimalini azaltacağını söyledi. Ayrıca benzer bir tutum sergilemesi halinde İsrail’in İspanya Büyükelçisini geri çağırmakla tehdit etti.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas Norveç’in bir Filistin devletini tanımasını memnuniyetle karşıladı ve diğer ülkeleri de bunu takip etmeye çağırdı.

Filistin’in resmi Wafa haber ajansı tarafından yayınlanan açıklamasında Abbas, Norveç’in açıkladığı kararın “Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını” güvence altına alacağını ve İsrail’le iki devletli bir çözüme ulaşma çabalarını destekleyeceğini söyledi.

Bugüne kadar Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 193 üyesinden 143’ü Filistin’in BM’ye katılması yönünde oy kullanmıştı. Yine bu sabah itibariyle sadece dokuz Avrupa ülkesi Filistin’in devlet olmasını destekliyordu. Bu ülkelerin çoğu da bu kararı, 1988 yılında Sovyet bloğunun bir parçasıyken almıştı. Norveç, İrlanda ve İspanya’nın da Filistin’i devlet olarak tanımasıyla Avrupa’da bu sayı 12’ye yükseldi.

Türkiye’den memnuniyet açıklaması

Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı da İspanya, İrlanda ve Norveç’in Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamalarını büyük memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Açıklamada, “Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasp edilen haklarının geri alınması ve Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz” denildi.

VOA tarafından geçilen “Filistin tanınmadan Ortadoğu’ya barış gelmez” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Filistin tanınmadan Ortadoğu’ya barış gelmez” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Filistin tanınmadan Ortadoğu’ya barış gelmez” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.