Fidan: ‘’İsrail savaş suçu işliyor’’

Fidan: ‘’İsrail savaş suçu işliyor’’

ABONE OL
23:50 - 29/11/2023 23:50
Fidan: ‘’İsrail savaş suçu işliyor’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze konulu üst düzey oturumuna katıldı. Konseye hitap eden Fidan, “İsrail’in Gazze’ye ve Gazze halkına yönelik acımasız saldırıları savaş suçu teşkil ediyor” dedi. Fidan, barışa giden tek yolun iki devletli çözüm olduğunu ve herkesin bunun için çaba göstermesi gerektiğini belirtti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze konulu üst düzey oturumuna katıldı. Konseye hitap eden Fidan, İsrail’in “savaş suçu işlediğini” söyledi. New York’taki temasları çerçevesinde Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi’nin oluşturduğu Temas Grubu üyeleri ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Görüşmede, Gazze’de tam ateşkesin sağlanması, bölgede adil ve kalıcı barışın tesisi için neler yapılabileceği ele alındı.

Dışişleri Bakanı Fidan, kendisinden önce konseye hitap eden konuşmacıların neredeyse tamamının Gazze’deki insanlık trajedisinin vahametinden bahsettiğini belirterek, “İsrail’in Gazze’ye ve Gazze halkına yönelik acımasız saldırıları savaş suçu teşkil ediyor. Böyle zamanlarda güçlü uluslararası kurumlara ihtiyaç var ancak maalesef Güvenlik Konseyi sorumluluklarını yerine getirmedi ve uluslararası barış ve güvenliği koruyamadı, etkili bir ateşkes çağrısında bulunamadı. Güvenlik konseyi Filistinliler’in maruz kaldığı tarihi adaletsizliği dahi ortaya koyamadı. Bu hareketsizlik Güvenlik Konseyi’nin üzerindeki güveni de zedeledi. Güvenlik konseyinden beklentiler net. Ateşkesin sağlanması, barışın sağlanması ve insani yardımın Gazze’ye ulaştırılması” diye konuştu.

Bakan Fidan, Gazze sorununun bir an önce çözülmemesi halinde, cezasızlıktan ve adaletsizlikten beslenen, her türden ağırlaşmış radikalizmin pençesine bir kez daha düşüleceğini belirterek, “Dünyanın her yerinde milyonlarca insan Filistin’le dayanışma için yürüyor. İsrail’in zulmü karşısında bu kitlelerin öfkesi ve yaşadıkları hayal kırıklığı, birçok ülkede toplumsal ayaklanmaya yol açma riski yaratıyor. Güvenlik Konseyi’nden beklentileri açık ve kesindir, bu da düşmanlıkların durdurulmasıdır” dedi.

“İki devletli çözüme dayalı bir barış süreciyle sorunu çözmeliyiz”

BM’yi Gazze’ye engelsiz insani yardım sağlamaya çağıran Fidan, Gazze’de insani yetkilerin genişletilmesi ve rehine ve tutukluların değişimini bir “umut ışığı” olarak değerlendirdi. Fidan, İsrail-Filistin sorununda barışa giden tek yolun iki devletli çözüm olduğunu belirterek, bunun için herkesin çaba göstermesi gerektiği mesajını verdi.

BM Güvenlik Konseyi’nde aralarında Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın da bulunduğu islam ülkeleri dışişleri bakanları da bir araya geldi.

Fidan, bazı gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini belirterek, ‘’İsrail’e sağlanan ek mühimmatlar, milyonlarca Gazzeli’yi kendi topraklarında baskıcı bir rejimin saldırısı altında bırakıyor. Bu karanlık dönemi bu çatışmanın kökenlerini tartışmak için bir fırsata çevirmeliyiz. Yoksa bu durum gün geçtikçe daha da kötüleşir. Doğu Kudüs Filistin’in başkenti olmalı. Geçmişte yaşanan yerleşimci sorunlarının da yeniden yaşanmaması gerekiyor. Bunun için garantörlük mekanizmasını ortaya koyduk. Bu tarz bir mekanizma iki tarafın da herhangi bir ihlalde bulunmamasını sağlayacaktır. Böyle bir mekanizma desteklenmelidir ve gereklidir” dedi.

Fidan’dan Reisi’nin Türkiye ziyaretini İsrail konusuyla bağlantılı olarak iptal ettiği iddialarına yanıt: “Gerçeklikle ilgisi yok”

Bu arada Fidan New York’taki temasları sırasında, VOA Türkçe muhabiri Mehmet Sümer’in, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyaretini iptal etmesiyle ilgili bir sorusunu yanıtladı. Fidan, Reisi’nin Türkiye ziyaretini, Türkiye’nin İsrail’le ekonomik ve ticari ilişkilerini kesmemesine tepki olarak iptal ettiği iddiaları için “Gerçeklikle ilgisi yok” dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad al-Malki ve Ürdün Dışişleri Bakanı Bakan Ayman Safadi ile birlikte, BM Güvenlik Konseyi’nin üst düzey toplantısı öncesi düzenlenen basın toplantısına da katıldı.

VOA tarafından geçilen Fidan: ‘’İsrail savaş suçu işliyor’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fidan: ‘’İsrail savaş suçu işliyor’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fidan: ‘’İsrail savaş suçu işliyor’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.