FED Faizi 75 Baz Puan Arttıracak mı?

FED Faizi 75 Baz Puan Arttıracak mı?

ABONE OL
16:16 - 14/06/2022 16:16
FED Faizi 75 Baz Puan Arttıracak mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Enflasyonun hızlı tırmanışını sürdürmesi ve mali piyasalarda hızla değişen görünüm, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu haftaki toplantılarından, 75 baz puanlık beklenenin üzerinde bir faiz artışı kararı çıkması olasılığını yükseltti.

Yetkililer, iki gün sürecek FED toplantıları öncesinde faizleri 50 yerine 75 baz puan arttırma olasılığını arka plana atmıştı. Ancak enflasyondaki yükselişi dizginlemede ilerleme sağlandığına ilişkin verilerin zayıf olması, bu olasılığı arttırdı. FED’in sürpriz bir adım atarak faizleri 75 baz puan arttırabileceği olasılığının yükseldiği iddiasını, ilk kez dün Wall Street Journal gazetesi bildirdi.

FED yetkilileri, toplantı öncesinde kamuoyuna açıklama yapmayı durdurdukları 4 Haziran tarihinden bu yana faiz oranlarındaki olası yükselmeyle ilgili yorumda bulunmadı. Ancak yetkililer, daha önceki açıklamalarında, 14-15 Haziran tarihlerindeki toplantıda ikinci kez 50 baz puanlık artışa işaret etmişti.

Ancak bu öngörü, FED Başkanı Jerome Powell’ın Mayıs ayında düzenlediği basın toplantısında, “enflasyonun düzlüğe eriştiği beklentisi” şeklindeki ifadesinde yatan şarta bağlıydı. Ancak enflasyon, beklentilerin aksine yükselmeye devam etti.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın 10 Haziran’da açıkladığı veriler, tüketici fiyatlarında enflasyonun yüzde 8,6’ya tırmandığını gösterdi. Cleveland Merkez Bankası’nın FED tarafından yakından izlenen ve enflasyonun en düşük ve en yüksek değerleri hariç tutularak hesaplanan ortalamasının da artış göstermesi, fiyat baskısının geniş kapsamlı olduğu ve büyük fiyat artışlarına maruz kalan ürün ve hizmetlerle sınırlı olmadığını ortaya koydu.

FED’in fiyat baskılarına ilişkin kamuoyu psikolojisi üzerindeki kontrolu kaybetme konusunda özellikle hassas olduğunu kaydettiği bu dönemde, dün de enflasyon beklentilerinin istenmeyen yönde ilerlediği görüldü.

FED’in Haziran toplantısından 50 yerine 75 baz puan faiz arttırımı kararı çıkması durumunda bu, 1994 yılı Kasım ayından bu yana faizlerde yapılan en büyük yükseliş olacak.

FED’in faiz artışına ilişkin kararı, yarın sona erecek toplantıların ardından açıklanacak. Toplantılarda yetkililerin, beklenenden hızlı faiz artışı adımının ekonomiyi resesyona sürükleme riskiyle, 50 baz puanlık faiz artışlarını şimdiye kadar yeterli gören FED’in kendi güvenilirliğini zedeleme riskini masaya yatırması bekleniyor.
Enflasyondaki görünüme ilişkin verilerdeki değişim, FED yetkililerinin bu verilerin tahminlerini nasıl etkilediği konusunda kurumun kuralları gereği kamuoyuna açıklama yapmalarının yasak olduğu döneme denk geldi.

Wall Street Journal gazetesindeki haberden sonra başka haber kuruluşları da faizlerin daha yüksek bir oranda arttırılacağı olasılığına işaret etmeye başladı. Haberler, piyasaları da hareketlendirdi.

VOA tarafından geçilen FED Faizi 75 Baz Puan Arttıracak mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. FED Faizi 75 Baz Puan Arttıracak mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan FED Faizi 75 Baz Puan Arttıracak mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.