Fauci Normalleşme İçin 2021 Sonbaharını İşaret Etti

Fauci Normalleşme İçin 2021 Sonbaharını İşaret Etti

ABONE OL
18:53 - 31/12/2020 18:53
Fauci Normalleşme İçin 2021 Sonbaharını İşaret Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci, ABD’de Corona virüsüne karşı aşılarla yeterli düzeyde toplu bağışıklık oluşması ve hayatın yeniden normale dönmesinin 2021 yılının sonbaharını bulabileceğini söyledi.

Fauci bu açıklamaları California Valisi Gavin Newsom ile birlikte katıldığı çevrimiçi bir toplantıda yaptı. Vali Newsom, 29 Aralık’ta Corona virüsünün mutasyona uğrayan ve İngiltere’de ortaya çıkan daha bulaşıcı bir türünün California eyaletinde ilk kez görüldüğünü açıklamıştı. ABD’de bu yeni türe dair ilk vakanın 28 Aralık’ta Colorado eyaletinde görüldüğü bildirilmişti.

ABD’de ikinci mutasyonlu vaka California’da tespit edildi

Newsom virüsün yeni türünün California’nın güneyinde bir kişide tespit edildiğini belirtti; ancak vakayla ilgili ayrıntı paylaşmadı. California kamu sağlığı yetkilileri ise öncesinde hastanın Diego ilçesinde yaşadığını ve bilinen bir seyahat geçmişi olmadığını belirtmişti. Bu durum yeni türün bölgede yayılıyor olabileceği endişesi yaratmıştı

Fauci ise bu durumun ‘‘sürpriz’’ olmadığını, virüslerin mutasyon geçirmesinin normal olduğunu ve Corona virüsünün yeni türünün ülkede ortaya çıkmasının beklenen bir durum olduğunu kaydetti.

Virüsün yeni mutasyon ile kişiden kişiye daha kolay bulaşır hale geldiğini doğrulayan Fauci; ancak daha önce virüse yakalanan kişilerin bu yeni türe yakalanmadıklarının altını çizdi. Fauci, ‘‘Daha önce edinilen bağışıklık bu türe karşı da koruyuculuk sağlıyor’’ dedi.

Fauci virüsün yeni türünün hastalığın daha ağır geçirilmesine sebep olmadığını ve yeni onaylanan aşıların bu türe karşı da etkili olacağını ekledi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Güney Afrika’da ortaya çıkan virüsün mutasyona uğramış bir başka türü için de aşıların koruyuculuğunun geçerli olduğu görüşünde.

Ancak virüsün daha hızlı bulaşan bir türünün yaygınlaşması, aşılama faaliyetlerinin hızlanmasını daha önemli hale getirebilir.

20 Ocak’ta Başkanlık görevini devralacak olan Başkan Joe Biden, Salı günü yaptığı açıklamada Amerikalılar’ın büyük kısmının aşılanmasının, Trump yönetiminin vaatlerinin gerisine düşen ilk aşı dağıtım hızına bakıldığında yıllar alabileceğini söylemişti.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Fauci ise aşının dağıtımında yaşanan bu ilk aksaklıkların giderileceğinden emin olduğunu söyledi.

Newsom da Ocak ayına girilirken, geriden takip edilen aşı dağıtım planını yakalamanın mümkün olduğuna inandıklarını kaydetti. Newsom, aşının halkın geneline Nisan ayından itibaren uygulanmaya başlamasını umduğunu belirtti.

Fauci de yaygın aşılamanın Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları boyunca sürmesinin tahmin edildiğini ve sonbaharın ilk zamanlarında hayatın normale dönmesi için yeterli düzeyde sürü bağışıklığının kazanılabileceğini kaydetti. Fauci, bu normalleşmenin okulların, tiyatro salonlarının, spor etkinliklerinin ve restoranların yeniden faaliyete geçmesi olduğunu söyledi.

Virüsün daha bulaşıcı bir türünün ortaya çıkması ABD’de salgının ülkenin büyük bölümünde kontrolden çıktığı bir döneme denk geldi. 40 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık eyaleti olan California vakaların en hızlı arttığı yerlerden biri oldu. Los Angeles civarında hastanelerin yoğun bakım servisleri doldu.

Sağlık uzmanları salgının son haftalarda kötüleşmesinin havaların soğumasından ve tatil sezonunda Amerikalılar’ın büyük kısmının önlemleri uygulamada ve toplu buluşmalardan kaçınmasında başarısız olmasından kaynaklandığını yineledi.

Bu durum vakaların kaygı verici şekilde artmasına, hastanelerin dolmasına ve sağlık sisteminde yoğunluğa neden oldu. Ülkede Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 338 bini geçti.

Corona virüsünün daha bulaşıcı olan yeni türüne birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Kanada, Avustralya, Hindistan, Güney Kore ve Japonya’da da rastlandı.

ABD yönetimi hafta başından itibaren İngiltere’den gelen uçuşlarda kendi vatandaşları dahil tüm yolculara, uçuştan önceki 72 saat içinde negatif Corona testi sonucu sunmaları koşulu getirdi.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar İngiltere dışındaki ülkelerden yapılan uçuşlara da gelecek haftadan itibaren test zorunluluğu getirilebileceğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen Fauci Normalleşme İçin 2021 Sonbaharını İşaret Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fauci Normalleşme İçin 2021 Sonbaharını İşaret Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fauci Normalleşme İçin 2021 Sonbaharını İşaret Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.