Ezidi kadınlardan Fransız çimento şirketine dava

Ezidi kadınlardan Fransız çimento şirketine dava

ABONE OL
13:03 - 15/12/2023 13:03
Ezidi kadınlardan Fransız çimento şirketine dava
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad’ın başını çektiği yüzlerce Amerikalı Ezidi, Fransız çimento şirketi Lafarge’a IŞİD’e destek verdiği gerekçesiyle dava açtı.

New York’taki federal mahkemede açılan davada Lafarge, Suriye’deki faaliyetlerini sürdürebilmek için aralarında IŞİD’in de bulunduğu terör örgütlerine milyonlarca Euro haraç ödemekle suçlanıyor ve Lafarge’dan Ezidilere tazminat ödemesi isteniyor.

Amerikalı Ezidileri davada, ünlü aktör George Clooney’nin eşi, insan hakları avukatı Amal Clooney ve eski Amerikalı diplomat Lee Wolosky temsil ediyor.

Clooney yaptığı açıklamada, “IŞİD Amerikalı sivilleri infaz ederken ve Ezidilere karşı soykırım uygularken önde gelen bir küresel şirketin IŞİD ile el ele çalışması şok edici” dedi.

Dava gerekçesinde, “IŞİD’in Ezidilere yönelik acımasız saldırılar gerçekleştirdiği dönem öncesinde, sırasında ve sonrasında Lafarge IŞİD’e para ödüyordu” ifadesi yer aldı.

IŞİD, “şeytana taptıklarını” iddia ettiği Ezidileri hedef alan çok sayıda saldırı düzenledi. İslamcı militanlar 2014 yılında Irak’ın kuzeyindeki Ezidi kasabası Sincar’ı hedef almış, saldırılar sonucu binlerce kişi öldürülmüş, çok sayıda kadın ve çocuk esir alınmış, cinsel istismara maruz kalmıştı.

2018 yılında tecavüzün savaş silahı olarak kullanılmasına son verilmesi için gösterdiği çabalar nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Nadia Murad ise, “IŞİD Sincar’a saldırdığında ailem öldürüldü ve ben de köle olarak esir alındım. Kaçana kadar her gün sömürüldüm ve saldırıya uğradım” dedi.

Hikayesinin Ezidiler arasındaki tek hikaye olmadığına dikkat çeken Murad, “Bu binlerce Ezidi kadının yaşadığı bir gerçek. Daha da trajik olanı, yaşadığımız dehşetin Lafarge gibi güçlü şirketlerin farkındalığı altında ve onların desteği sayesinde gerçekleşmiş olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Lafarge geçen yıl Ekim ayında başka bir ABD mahkemesinde, şirketin Suriye’de faaliyet göstermeye devam edebilmesi için IŞİD ve diğer bazı gruplara para ödediği suçlamasını kabul etmişti. Lafarge, 778 milyon dolarlık para cezasını ödemeyi kabul etmişti.

IŞİD ve militan grup El Nusra Cephesi tarafından öldürülen ya da yaralanan bir ABD yardım görevlisi ve Amerikan askerlerinin aileleri de bu yıl Temmuz ayında Lafarge’a benzer bir dava açmıştı.

VOA tarafından geçilen Ezidi kadınlardan Fransız çimento şirketine dava haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ezidi kadınlardan Fransız çimento şirketine dava haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ezidi kadınlardan Fransız çimento şirketine dava haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.