Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı’ya bir kez daha 9 yıl hapis

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı’ya bir kez daha 9 yıl hapis

ABONE OL
18:36 - 30/11/2023 18:36
Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı’ya bir kez daha 9 yıl hapis
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yerine kayyum atandıktan hakkında dava açılan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Yargıtay tarafından bozulan davada, 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay’ın bozma kararının ardından Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davaya Mızraklı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, avukatları ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri salonda hazır bulundu.

Duruşmada önce tanık Ümit Akbıyık’ın beyanı alındı. Akbıyık, Mızraklı’nın kendisine PKK’nın sağlık komitesinde yer aldığını söylediğini iddia etti. Daha sonra söz alan Mızraklı ise tanığın beyanlarının iftira olduğunu savundu.

İtirafçı beyanlarının belediyeye kayyum atanması için kullanıldığını ifade eden Mızraklı, “İftiracı ilk tanışmamızda benim kendimi örgütün sağlık komitesinde yer aldığımı söylediğimi iddia ediyor. Sizce ilk tanışmada böyle bir şey söylemek makul mu? Bütün bunlar kayyum atamaları için hazırlanmış bir kurguya işaret ediyor. İki itirafçının ifadeleri üzerinden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması hedeflenmiştir” dedi.

Dava hakkındaki görüşü sorulan savcı ise, Mızraklı’nın cezalandırılmasını istedi. Savcı, Mızraklı’nın Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) faaliyetleri kapsamında katıldığı etkinliklere ve tanık beyanlarıyla üzerine atılı “terör örgütü üyesi olma” suçunu işlediğine dikkat çekerek, cezalandırılmasını istedi.

“İtiraz edeceğiz”

Mızraklı ise mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etmeyerek, DTK içerisinde görevinin olmadığını söyledi.

Mızraklı’nın avukatları, müvekkilleri hakkındaki iddiaları yalanladı. Tarafları dinleyen mahkeme heyeti Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi.

VOA Türkçe’ye konuşan Mızraklı’nın avukatları cezaya itiraz edeceğini söyledi. Avukat Mehmet Emin Aktar, yargılamanın anlamsız olduğunu savundu. Aktar, sosyal medya hesabından şu görüşleri paylaştı:

“Daha önce verilen mahkûmiyet kararı Yargıtay tarafından bozulan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay 15 gün ceza verilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi. Dosya esastan bozulmasına, mahkeme heyeti tamamen değişmesine rağmen aynı cezanın verilmesi ‘yargılama’ sürecinin anlamsız olduğunu bir kez daha gösterdi.”

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da karara tepki göstererek sosyal medya hesabından, “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’ya verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasını tanımıyoruz, Amed halkı için yok hükmündedir. Bu kararı alanlar şunu bilsinki; Ne Selçuk Mızraklı ne de Amed halkı zulmünüze boyun eğecek. Selçuk Mızraklı Amed küçelerinde (sokak) başı dik dolaşacak. Bu siyasi kararı alanlar ise utançla anılacak” cümlelerini paylaştı.

Ne olmuştu?

Selçuk Mızraklı, 2019 Yerel Seçimleri’nde yüzde 62 oranında oy alarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Uzun süre mazbatası verilmeyen Mızraklı, 16 Nisan 2019’da mazbatasını alarak göreve başladı. Ancak yaklaşık 5 ay sonra, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanları ile birlikte görevden alınan Mızraklı’nın yerine kayyum atandı.

Yaklaşık iki ay sonra gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Mızraklı hakkında dava açıldı. Yargılama sonunda Mızraklı’ya “örgüt üyesi olmak” suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis ceza verildi.

Ancak ceza, Yargıtay tarafından “eksik incelemelere ve yetersiz gerekçelere dayanması” gerekçesiyle bozuldu. Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından Mızraklı, birince derece mahkeme tarafından yeniden yargılanmaya başlandı.

VOA tarafından geçilen Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı’ya bir kez daha 9 yıl hapis haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı’ya bir kez daha 9 yıl hapis haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı’ya bir kez daha 9 yıl hapis haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.