“Eski Başkan Çıkarlarını ABD’den Üstün Tuttu”

“Eski Başkan Çıkarlarını ABD’den Üstün Tuttu”

ABONE OL
20:21 - 06/01/2022 20:21
“Eski Başkan Çıkarlarını ABD’den Üstün Tuttu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından geçen yıl ABD Kongresi’ne düzenlenen baskının birinci yıldönümünde Başkan Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris saldırının hedefi olan Kongre binasında yaptıkları konuşmada birlik ve demokrasi mesajı verdi.

Biden konuşmasında, 6 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen olaylardan eski Başkan Trump’ın sorumlu olduğuna vurgu yaparak, “Yaralı egosuna demokrasimizden ve anayasamızdan daha fazla önem veriyor” ifadelerini kullandı. Biden, “Eski Başkan, 2020 seçimleri hakkında yalanlar uydurdu. Bu şekilde davrandı çünkü kendi çıkarlarını ABD’nin çıkarlarından üstün tutuyor” dedi.

3 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen başkanlık seçimlerinde rakibi Trump’ın önüne geçen Başkan Biden’ın galibiyetinin Kongre’de resmi olarak onaylandığı 6 Ocak 2021 tarihinde Washington’da toplanan kalabalık bir grup Trump destekçisi Kongre binasına baskın düzenlemişti. Onlarca polis memurunun yaralandığı ve 5 kişinin yaşamının yitirdiği olaylarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 700’den fazla kişi yargılanıyor.

Bazı Cumhuriyetçiler’in de desteğiyle Demokratlar geçen yıl Trump’a karşı, baskını teşvik ettiği gerekçesiyle azil süreci başlatmıştı.

Ülke tarihine geçen olayın ilk yıldönümünde bugün kameralar önünde Başkan Yardımcısı Harris’in ardından konuşan Biden, “kutsal mekan” olarak nitelendirdiği Kongre’ye düzenlenen baskınla ilgili olarak eski Başkan Trump’ın adını doğrudan vermeden şu ifadeleri kullandı: “Halkımıza, anayasamıza saldırıldı. Acımasız bir saldırı karşısında sayıları yetersiz kalan Kongre polisi, Washington Metropol Polisi, Ulusal Muhafızlar ve diğer cesur güvenlik güçleri hukukun üstünlüğünü korudu. Demokrasimiz ve halk mukavemet gösterdi. Halk olarak bizler üstün geldik. Tarihimizde ilk kez bir başkan, şiddet eğilimiyle Kongre’ye doğru yürüyen kalabalığı engellemeyerek, görev devrinin barışçı bir şekilde gerçekleştirilmesinin önüne geçmeye çalıştı. Ama başarılı olamadılar, yenildiler!”

Kongre’ye saldıranlar arasında, ülkede geçmişte yaşanan iç savaşta ırkçılık yanlılarının benimsediği konfederasyon bayrağını taşıyanlar olduğunu hatırlatan Biden, “İç Savaş döneminde bile” bu bayrağı taşıyanların Kongre binasına “böylesi bir saldırı gerçekleştirmediğine” dikkat çekti.

“Eski başkan bir yalan ağı ördü”

6 Ocak 2021’de yaşanan olayları gündemde tutma çabasının “geçmişin batağına saplanma değil, geçmişe gömülmemesini sağlama çabası” olduğunu söyleyen Biden, “Büyük uluslar gerçeği gömmez, yüzleşirler. Biz de büyük bir ulusuz. Değerli Amerikalı yurttaşlarımız, yaşamda gerçekler vardır, bir de ne yazık ki kar ve güçle yayılan yalanlar vardır. Neyin gerçek neyin yalan olduğu hususunda kesinlikle çok net olmak zorundayız” dedi ve konuşmasında, eski Başkan Trump’ın ortaya attığını savunduğu “yalanları” sıraladı.

“ABD’nin eski başkanı 2020 seçimleriyle ilgili bir yalanlar ağı oluşturdu ve bunları yaydı. Bunu yaptı çünkü gücü, ilkelerden üstün tutuyor, çünkü kendi çıkarlarını ülkesinin, Amerika’nın çıkarlarından üstün tutuyor. Çünkü yaralı egosu onun için demokrasimizden ve anayasamızdan daha önemli. 93 ABD Senatörü, kendi Adalet Bakanı, kendi Başkan Yardımcısı bile bunu söylemesine rağmen kaybettiğini kabul edemiyor” diyen Biden, eski Başkan ve birçok Cumhuriyetçi’nin yaydığını savunduğu ilk “büyük yalanın”, asıl isyanın 3 Kasım 2020’de, seçim gününde yaşandığı yönündeki iddiaları olduğunu söyledi.

Trump ve çok sayıda Cumhuriyetçi’nin ‘hile karıştığını’ iddia ettiği 2020 seçimlerinde, pandemiye rağmen 150 milyon seçmenin oy kullandığını ve seçimlerin tüm kurallara uygun bir şekilde yönetildiğini hatırlatan Biden seçmenlere seslenerek, “Eski başkan ve destekçileri, kazanmalarının tek yolunun, sizlerin oy gücünüzü bastırmak ve seçimimizi altüst etmek olduğuna karar verdi. Bu yanlış, bu demokratik değil ve açıkçası bu Amerika’ya uygun değil” dedi.

Biden, 2020 seçimlerinin ve seçim sonuçlarının güvenilir olmadığı yönündeki iddiaların da “ikinci büyük yalan” olduğunu söyledi ve çok sayıda seçmenin pandemi nedeniyle posta yoluyla oy kullandığı 2020 seçim sürecinin “Amerikan tarihinde en yakından ve en dikkatli şekilde takip edilen” seçim olduğunu savundu.

Biden, Trump’ın, destekçilerinin “gerçek vatanseverler” olduğu iddiasının da “üçüncü büyük yalan” olduğunu söyledi. Gerçek vatanseverlerin “Kongre’yi basıp yağmalayanlar, mülke zarar verenler” ve Kongre’nin “koridorlarını altüst edip Kongre üyelerini avlamaya çıkanların” olamayacağına vurgu yapan Biden, “Asıl vatanseverler barışçı bir şekilde tercihlerini oy sandıklarında ifade edenler, oyların onurunu koruyan seçim görevlileridir ve bu kabineyi koruyanlardır” dedi.

Biden konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Başkanlık gücünün ve amacının, bizi bölmek değil birleştirmek olduğuna inanıyoruz. Amerika’nın kalbinin derinliklerinde yaklaşık 250 yıl önce kıvılcımlanan bir özgürlük ve eşitlik ateşi yanıyor. Diktatörlerin, otokratların olduğu bir çok yer var. Ama biz bir hukuk ve düzen devletiyiz, kaos ve şiddet devleti değil.”

VOA tarafından geçilen “Eski Başkan Çıkarlarını ABD’den Üstün Tuttu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Eski Başkan Çıkarlarını ABD’den Üstün Tuttu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Eski Başkan Çıkarlarını ABD’den Üstün Tuttu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.