Ermenistan’dan Rusya’dan uzaklaşmak için yeni adımlar

Ermenistan’dan Rusya’dan uzaklaşmak için yeni adımlar

ABONE OL
21:00 - 29/03/2024 21:00
Ermenistan’dan Rusya’dan uzaklaşmak için yeni adımlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ermeni bankaları Cuma günü, Ukrayna’yı işgali sonrası Moskova’ya uygulanan Batı yaptırımları nedeniyle, Rusya’nın Mir ödeme kartlarıyla yapılan işlemleri durduracaklarını açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı, 2022’nin Eylül ayında yabancı bankaları, Rusya’nın kartlı ödeme sistemi olan Mir kartlarına hizmet verdikleri için ikincil yaptırımlara maruz kalabilecekleri konusunda uyarmıştı.

Bakanlığın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) Şubat ayında Rusya’nın bu sistemi, Moskova’nın mali sistemini hedef alan Batı yaptırımlarını atlatmak için kullandığını bildirmişti.

Ermenistan Bankalar Birliği, ülkenin ticari bankalarının “ikincil yaptırım riski nedeniyle Cumartesi gününden itibaren Mir kartlarına hizmet vermeyi durduracağını” açıkladı.

Rusya’nın devlet kontrolündeki bankası VTB’nn Ermenistan’daki iştiraki tarafından verilen Mir kartları içinse bir istisna yapılacağı kaydedildi.

Batı’nın Moskova’ya kapsamlı yaptırımlar uygulamasının ardından Ermeni bankaları, Rusya’dan gelen nakit akışındaki ciddi artış nedeniyle, kârlarının üç katına çıktığını gördü.

Binlerce Rus’un da muhalefete yönelik baskılar ve savaş için askere alınma korkusuyla Ermenistan’a kaçtığı bildiriliyor. Ermeni şirketleri de Batı’da üretilen tüketim mallarını ithal ederek Rusya’ya yeniden ihraç ediyor.

Erivan, Azerbaycan’a karşı savaşı kaybettiği 2020 yılından bu yana Moskova’dan uzaklaşıyor. İlişkiler geçen yıl Bakü’nün tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolünü yıldırım harekatıyla ele geçirmesiyle daha da bozuldu.

Erivan, Azerbaycan’dan gelen “sürekli güvenlik tehdidi” karşısında Moskova’nın kendisini koruyamadığından şikayet ediyor.

Mir kartlarının kullanımından vazgeçilmesi, iki ülke arasındaki bir dizi diplomatik tartışmanın sonuncusu.

Bugün de bir hükümet yetkilisi Ermenistan’ın Rus TV sunucusu Vladimir Solovyov’un programlarının yayınını engelleyeceğini söyledi. Solovyov, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından “Kremlin’in en ateşli propagandacısı” olarak tanımlanıyor.

Ermenistan, Erivan havalimanındaki Rus sınır muhafızlarından da vazgeçiyor

Ermenistan Perşembe günü de Erivan’daki Zvartnots Uluslararası Havalimanı’nda artık Rus sınır muhafızlarına ihtiyaç duymadığını açıkladı.

Rusya, Ermenistan’ın Türkiye ve İran sınırı boyunca sınır muhafızlarının konuşlandırıldığı 1992 tarihli bir anlaşmadan bu yana Erivan’ın havaalanındaki sınır kontrolünden sorumluydu.

O dönemde bağımsızlığını yeni kazanan Ermenistan’ın kendi sınır birlikleri yoktu.

Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan “Zvartnots havaalanında sınır kontrolünün sağlanmasında artık Rusya’nın yardımına ihtiyaç olmadığını Rusya’ya bildirdik” dedi.

Mirzoyan, “Ermenistan artık (havaalanında) sınır kontrolünü sağlamak için tüm kurumsal kapasiteye sahip” dedi.

Geçen ay da Başbakan Nikol Paşinyan, Ermenistan’ın Moskova’nın liderliğinde birçok eski Sovyet cumhuriyetinin oluşturduğu bir güvenlik ittifakı olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (CSTO) katılımını askıya aldığını ve başta Fransa ve ABD olmak üzere Batılı ülkelerle ortaklıklar kurmaya çalıştığını söylemişti.

Ülke ayrıca Moskova’nın uyarılarına rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne resmen katıldı. Mart 2023’te mahkemenin çıkardığı tutuklama emri uyarınca Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ermenistan topraklarına ayak basması halinde tutuklanması gerekiyor.

Rusya, Ermenistan’ın ilişkileri koparmaya çalıştığını söylüyor

Rusya ise Ermenistan’ı giderek gerilen bağları koparmaya çalışmakla suçladı.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rus medyasına yaptığı açıklamada, “Ermenistan yönetimi, asılsız bahanelerle ve son 3-3,5 yılın tarihini çarpıtarak, kasıtlı olarak Rusya Federasyonu ile ilişkilerin çökmesine yönelik bir yol izliyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Ermenistan’dan Rusya’dan uzaklaşmak için yeni adımlar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ermenistan’dan Rusya’dan uzaklaşmak için yeni adımlar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ermenistan’dan Rusya’dan uzaklaşmak için yeni adımlar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.