Erdoğan’dan Netanyahu’ya “Hitler” benzetmesi

Erdoğan’dan Netanyahu’ya “Hitler” benzetmesi

ABONE OL
00:00 - 28/12/2023 00:00
Erdoğan’dan Netanyahu’ya “Hitler” benzetmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun yaptıklarının “Hitler’den bir farkı olmadığını” söyledi; İsrail’in Gazze’deki saldırılarını Naziler’in Yahudiler’e muamelesiyle kıyasladı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 100. Yıl TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’nde konuşan Erdoğan, Gazze’de yaşananlar konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve uluslararası basın kuruluşları dahil kurum ve kuruluşların “sınıfta kaldığını” söyledi. Erdoğan, “Hani Hitler’den garip garip bahsederlerdi. Sizin Hitler’den ne farkınız var ya? Bunlar bize Hitler’i de aratacak. Bu Netanyahu’nun yaptıklarının Hitler’den geri kalır yanı var mı? Yok” ifadelerini kullandı.

İsrail hükümetine ve İsrail hükümetini destekleyen Batı ülkelerine eleştirilerini sertleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail için bir kez daha “terör devleti” ifadesini kullandı ve liderlerinin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Netanyahu’dan tepki

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerine yanıt geldi.

Netanyahu, “Kürtlere karşı soykırım işleyen ve gazetecileri hapse atan Erdoğan başkalarına ahlak dersi verecek olan son kişidir” ifadelerini kullandı.

Batıdaki üniversitelere “cadı avı” eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Avrupa dahil Batı’daki büyük eğitim kurumlarında Gazze’de yaşananlar konusundaki görüşleri sebebiyle öğrenciler ve akademisyenlere yönelik “cadı avı” başlatıldığınıda savundu.

Erdoğan, “Tıpkı 80 yıl önce Nazi Almanyası’nda olduğu gibi bugün de Gazze’deki zulme ‘zulüm’ diyebilme cesareti gösteren namuslu bilim insanları baskıya, şantaja ve tehdide maruz bırakılmaktadır” diye konuştu.

ABD’de dört büyük üniversitenin rektörlerinin ABD Kongresi üyelerinin sorularını yanıtladığı oturuma atıfta bulunan Erdoğan, “Düşünebiliyor musunuz, sırf çocukların, kadınların ve sivillerin haklarını savundukları için üniversite rektörleri sorgulanıyor, Kongre’ye hesap vermek zorunda kalıyor. En küçük bir eleştiri, hukuk ve demokrasi sınırları içinde bile olsa en küçük bir eylem antisemitizm yaftası vurularak engelleniyor, hatta suç sayılıyor” ifadelerini kullandı.

Harvard Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) rektörleri Aralık ayı başında, kampüslerde son dönemde antisemitizmin arttığı eleştirilerine ilişkin soruları yanıtlamıştı.

Eleştirilere rağmen İsrail ile ticari ilişkilerini sürdüren Ankara, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından sonra Gazze’ye harekat başlatmasından bu yana İsrail ile ticaretin azaldığını söylüyor.

İsrail, ABD, AB ve bazı Arap ülkelerinin aksine Türkiye, Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim ayında AK Parti’nin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur” demiş; İsrail bu sözlere tepki göstermişti.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’dan Netanyahu’ya “Hitler” benzetmesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’dan Netanyahu’ya “Hitler” benzetmesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’dan Netanyahu’ya “Hitler” benzetmesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.