Erdoğan’dan İsrail’e Gazze’de ‘soykırıma varan saldırılarını’ durdurma çağrısı

Erdoğan’dan İsrail’e Gazze’de ‘soykırıma varan saldırılarını’ durdurma çağrısı

ABONE OL
20:13 - 20/10/2023 20:13
Erdoğan’dan İsrail’e Gazze’de ‘soykırıma varan saldırılarını’ durdurma çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı mesajında, İsrail’e ‘soykırıma varan nitelikte’ olarak tanımladığı Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yaptı ve uluslararası toplumu, bölgede insani ateşkes sağlanması için çalışmaya davet etti.

“Gazze’ye yönelik saldırıların genişlemesi daha fazla acı, ölüm ve gözyaşından başka hiçbir şey getirmeyecektir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çocukları, kadınları, sivilleri katlederek; hastaneleri, okulları, camileri, kiliseleri bombalayarak güvenliğin sağlanamayacağı açıktır. Zulümle âbâd olunmaz” ifadelerini kullandı.

On yıllardır devam eden İsrail-Filistin anlaşmazlığında iki devletli çözüm seçeneğini ve Filistinliler’i destekleyen Türkiye, Hamas örgütünün üyelerine evsahipliği yapıyor. Çatışmaların çözümünde arabuluculuk rolü üstlenme teklifinde bulunan Türkiye aynı zamanda Gazze’ye aktarılmak üzere Mısır’a insani yardım gönderdi. Ancak bu yardımlar, Refah sınırının kapalı olması nedeniyle Mısır’dan Gazze’ye henüz nakledilemedi.

Çatışmalar patlak verdiğinde sivil ölümleri kınayan ve taraflara itidal çağrısında bulunan Ankara, savaşın ve Gazze’deki insani krizin yoğunlaşması üzerine İsrail’e karşı tutumunu sertleştirdi.

“İsrail yönetiminin hatadan geri dönmek, devlet aklıyla hareket etmek yerine, bölge dışı aktörlerin de kışkırtmasıyla örgüt gibi davranmakta” olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Batılı ülkelerin teşvik ettiği, Batılı medya kuruluşlarının âdeta meşrulaştırma yarışına girdiği bu cinnet furyasından bölgemizin bir an önce kurtarılması gerekmektedir dedi.

“Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bir an önce Gazze’de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere samimiyetle destek olmaya davet eden” Erdoğan, mesajına, “İsrail yönetimine sivillere yönelik saldırılarının kapsamını asla genişletmemesi ve soykırıma varan operasyonlarını derhâl durdurması çağrımızı yineliyorum” şeklinde devam etti.

Erdoğan, X mesajını, “Müslümanların, Yahudilerin, Hristiyanların ve bu topraklarda yaşayan herkesin emniyetini garanti edecek yeni mekanizmaların kurulmasıyla bölgemizin kalıcı istikrara kavuşacağına inanıyoruz. Türkiye, daha fazla masum kanının akmaması, daha fazla insani trajedinin yaşanmaması ve Filistin’deki çatışmaların geri dönülmez noktaya varmadan çözümü için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir” ifadeleriyle tamamladı.

Gazze’de çok sayıda Filistinli’nin ölümüne yol açan hastane patlamasından sonra bu hafta Türkiye’de birçok ilde İsrail karşıtı eylemler düzenlendi. Ankara Büyükelçisi dahil İsrailli diplomatlar, İsrail’in yayınladığı güvenlik uyarısı üzerine Türkiye’den ayrıldı.

Ankara Hamas’la da örgütün rehin aldığı kişilerin serbest bırakılması için görüşmeler yürütüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu hafta, çabalara rağmen meseleye ilişkin henüz hiçbir somut ilerleme sağlanamadığını kaydetmişti.

VOA tarafından geçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail’e Gazze’de ‘soykırıma varan saldırılarını’ durdurma çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail’e Gazze’de ‘soykırıma varan saldırılarını’ durdurma çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail’e Gazze’de ‘soykırıma varan saldırılarını’ durdurma çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.