Erdoğan’dan CHP’ye “iktidar biziz”, AK Parti’ye “değişim olacak” mesajı

Erdoğan’dan CHP’ye “iktidar biziz”, AK Parti’ye “değişim olacak” mesajı

ABONE OL
19:38 - 17/04/2024 19:38
Erdoğan’dan CHP’ye “iktidar biziz”, AK Parti’ye “değişim olacak” mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet cephesindeki “yerel iktidar” söylemine karşı “ham bir hayaldir” tepkisini gösterirken, parti içine yönelik “Milletin talepleri ve tenkitleri doğrultusunda kendi bünyemizde gerekli değişimi gerçekleştirecek, daha da güçlenmiş bir şekilde yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan, yaklaşık iki aylık aradan sonra Çarşamba günü TBMM’de AK Parti Grubu’nda konuştu ve 31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla ilgili muhalefet cephesiyle parti teşkilatına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Cumhur İttifakı’na ve Bahçeli’ye övgü

“Cumhur İttifakı son seçimlerden alnının akıyla çıkmıştır” diyen Erdoğan, 31 Mart sonucunda CHP’nin birinci parti olduğu tabloya değinmezken, MHP’yle AK Parti’nin ortaklığı kapsamında Cumhur İttifakı üzerinden seçim sonuçları üzerine yorumda bulunmayı tercih etti.

Cumhur İttifakı’nın yüzde 40,5 oy oranıyla seçim sonucunda üstünlüğünü koruduğunu vurgulayan Erdoğan, seçim sonucunda millet tarafından 12 büyükşehir, 12 il, 346 ilçe ile 169 belde olmak üzere toplam 539 belediyenin AK Parti’ye emanet edildiğine dikkat çekti.

MHP’nin de 8 il, 113 ilçe ve 96 belde belediyesini kazandığını hatırlatan Erdoğan, “Böylece Cumhur İttifakı; 12’si büyükşehir, 20’si il, 459’u ilçe, 265’i belde olmak üzere toplam 756 belediyeyi yönetme sorumluluğunu üstlenmiştir. Türkiye’deki 1400 belediyenin yarıdan fazlası, yüzde 54,3’ü önümüzdeki 5 yıl süresince Cumhur İttifakı tarafından yönetilecektir” diye konuştu.

Erdoğan, “Cumhur İttifakı olarak birlikte hareket ettiğimiz, omuz omuza beraber mücadele verdiğimiz Milliyetçi Hareket Partisi’nin Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye ve ülkücü kardeşlerimize de teşekkür ediyorum. Bir sandık sınavını daha başarıyla veren ittifakımız, Türkiye’nin bekasının teminatı olmayı sürdürecektir” mesajını verdi.

CHP’ye DEM Parti’yle birlikte “pervasızlaşma” suçlaması

Sandık gününü siyasetçiler ve siyasi partiler açısından “karne günü” olarak değerlendirdiğini söyleyen Erdoğan, “Sonuçlara bakarak, bunun bir yerel seçim olduğunu unutup şımaranlar, pervasızlaşanlar, hatta farklı heveslere kapılanlar olduğunu görüyoruz. Adeta bir genel seçim havasına girmek suretiyle sanki ülkeyi yöneteceklerini zanneden zavallılar… Birileri kendilerince, ‘yerel iktidar’ ‘merkezi iktidar’ diye Türkiye’de ikili bir yapı ihdas etmeye çalışıyor. Bu tarz söylemler, ‘demlendikleri’ ittifak ortaklarına diyet borcu ödeme hamleleri değilse, ham bir hayalden ibarettir” ifadelerini kullandı.

“81 ilimizde tek bir iktidar vardır, o da 14-28 Mayıs seçimleriyle milletin ülkeyi yönetme vazifesi verdiği Cumhurbaşkanı ve kabinesidir” diyen Erdoğan, “Siyasetin ve ülkenin gündeminin içi boş tartışmalarla meşgul edilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

AK Parti’ye “iç muhasebe” mesajı

“Milletimiz, bizden kapsamlı, samimi ve cesur bir özeleştiri yapmamızı istemiştir” diyen Erdoğan, demokraside mutlaka halkın iradesini kabullenmek gerektiğini belirterek, bu kapsamda iç muhasebe yapılacağı mesajını verdi. Ancak Erdoğan’ın 31 Mart seçim sonuçlarıyla ilgili ‘seçime katılım oranı’ üzerinden de değerlendirmede bulunması da dikkat çekti.

Erdoğan, “Muhalefet gibi rakamları eğip bükerek, tabir yerindeyse kırk dereden su getirerek analizler kasmak bize yakışmaz. Milletin sandıkta verdiği mesajları herkesten önce bizim doğru okumamız, tüm boyutlarıyla objektif olarak bizim değerlendirmemiz gerekiyor. Hiçbir komplekse kapılmadan bu muhasebeyi yapmak, gerektiğinde canı pahasına bizim yanımızda duran aziz milletimize karşı görevimizdir” dedi.

“Karşımızdaki tablo tevile gerek duymayacak kadar nettir. AK Parti olarak biz de bu tablonun çok iyi farkındayız. Milletimizin mesajlarını baş tacı ederken, sadece bununla kalmayacak, bu mesajların gereğini de mutlaka yerine getireceğiz” diyen Erdoğan, “Milletin talepleri ve tenkitleri doğrultusunda kendi bünyemizde gerekli değişimi gerçekleştirecek, daha da güçlenmiş bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Aslımıza, köklerimize, iradesiyle ve desteğiyle bizi bu makamlara taşıyan aziz milletimize, bizi var eden ilkelerimize çok daha sıkı sarılacağız” ifadesini kullandı.

Erdoğan, “Bu seçimlerin ilk göze çarpan özelliği katılım seviyesinin maalesef düşüklüğüdür. Yüzde 78 katılım oranıyla 31 Mart seçimleri, son 20 yıldaki en düşük katılımlı yerel seçim olarak kayıtlara geçmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, “Bunun sebepleri üzerinde hassasiyetle duruyoruz ve duracağız. 2019 yerel seçimlerine kıyasla yaklaşık 7 puanlık gerilemenin üzerinde diğer siyasi partilerin de durması gerektiğine inanıyoruz. Geçersiz oylar da eklendiğinde yaklaşık 16 milyon seçmenin iradesi sandığa yansımamıştır” dedi.

Katılım oranının düşük olmasının partisinin oylarını da olumsuz etkilediğini söyleyen Erdoğan, “Henüz 10 ay önce yapılan seçimlerde bize ve ittifakımıza büyük teveccüh gösteren, yüzde 52,2 ile bizlere güçlü destek veren insanlarımızın önemli bir kısmının sandığa gitmekten imtina ettiğini görüyoruz. Bunun altında yatan nedenleri de en ince detayına kadar analiz ediyoruz” diye konuştu.

Lügatlarında böbürlenme olmadığını, millete tepeden bakmadıklarını, milletle aralarına duvarlar örmediklerini ve mesafe koymadıklarını savunan Erdoğan, “Her zaman söylüyorum, biz bu milletin ta kendisiyiz. Biz, siyaseti birilerine imtiyaz sağlamak, makam, mansıp, koltuk ve ünvan dağıtmak için de yapmıyoruz. Hangi konumda olursak olalım hepimiz, bu makamlarda milletimize ve Türkiye’ye aşkla hizmet etmek için bulunuyoruz. Bu konuda oluşan zafiyetleri süratle gidermek boynumuzun borcudur. Bakılmadık, incelenmedik, üstü açılmadık hiçbir nokta bırakmadan, muhasebe ve murakabe sürecimizi neticelendireceğiz” dedi.

Erdoğan, “Biz nevzuhur bir hareket değiliz. Biz partilerden bir parti değiliz. Biz dikensiz bir gül bahçesinde de yürümedik, yürümüyoruz. Baskılar gördük, zulümlere maruz kaldık, işkencelerden geçtik, hapislerde yattık, darbeler yedik; partilerimiz kapatıldı, yasaklandık, kovulduk, ötelendik, haksızlığa, hukuksuzluğa, zorbalığa uğradık; ancak hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik, sabrımızı kaybetmedik, asla ve asla yılgınlığa kapılmadık. Biz bitti demeden bitmez” ifadelerini de kullandı.

Erdoğan, ayrıca “Eleştiri ve özeleştiri tamam ama AK Parti’yi, özellikle de fedakarlık abidesi olan AK Parti teşkilatını, eleştiri ya da özeleştiri maskesi altında hırpalamaya kalkışanlara da asla müsaade etmeyiz. Medyadan, sosyal medyadan, televizyon ekranlarından AK Parti’ye ayar vermeye çalışanlara kesinlikle rıza göstermeyiz” uyarısında da bulundu.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’dan CHP’ye “iktidar biziz”, AK Parti’ye “değişim olacak” mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’dan CHP’ye “iktidar biziz”, AK Parti’ye “değişim olacak” mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’dan CHP’ye “iktidar biziz”, AK Parti’ye “değişim olacak” mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.