Erdoğan’dan ABD’ye: ‘‘Başımızın Çaresine Bakarız’’ 

Erdoğan’dan ABD’ye: ‘‘Başımızın Çaresine Bakarız’’ 

ABONE OL
00:29 - 30/05/2022 00:29
Erdoğan’dan ABD’ye: ‘‘Başımızın Çaresine Bakarız’’ 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Perşembe günü toplanan Milli Güvenlik Kurulu sonrası yayınlanan açıklamada, ‘‘Güney sınırlarımızın terör tehdidinden arındırılması için halihazırda icra edilen ve edilecek olan harekatların komşularımızın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini hiçbir surette hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyaçlarımızın gereği olduğu belirtilmiş; bu harekatların, komşularımızın da huzur ve güvenliğine ciddi katkı sağlayacağının altı çizilmiştir” ifadelerinin yer alması Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzey doğusunda kontrolü elinde bulunduran YPG-PYD’ye karşı bir harekat başlatacağı iddialarını güçlendirdi.

Ancak Türkiye’nin operasyonda kararlı olduğunu gösteren MGK açıklamasından sonra Suriye yönetiminin Rus ordusunun çekilmesinin ardından Halep’in kuzeyindeki ‘Meng’ askeri havaalanına yığınak yaptığı belirtiliyor.

İran: ‘‘Askeri harekat bölgedeki durumu karmaşıklaştırır’’

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade de, TSK’nın Suriye ve Irak’a operasyon hazırlığı ile ilgili olarak Türkiye’ye Astana Süreci’ne saygılı olma çağrısında bulundu.

Bugün Tesnim Haber Ajansı’nda yer alan haberde Hatipzade’nin, ‘‘Türkiye’nin güvenlik endişelerini anlamakla birlikte, İran İslam Cumhuriyeti’nin bu endişelerinin gidermenin tek yolu diyalog, komşularla ikili anlaşmalara saygı ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne, ulusal egemenliğine saygı da dahil olmak üzere Astana sürecinde varılan anlaşmalara saygı duymaktır. Son birkaç yılın deneyimi, diğer ülkelerdeki askeri harekatın sadece aramızdaki sorunları çözmeye yardımcı olmadığını, aynı zamanda endişe verici insani sonuçlara yol açtığını ve bölgedeki durumu karmaşıklaştıracağını gösterdi’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Suriye’nin kuzeyinde teröristlerle mücadele ediyoruz, kökünü kazıyana kadar devam edeceğiz’’

Haftasonu Suriye’ye yönelik operasyon olmasa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı iki açıklamada Türkiye’nin her an güney sınırından yeni bir askeri harekat yapmaya hazır olduğunu dile getirdi

Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda İstanbul’un Fethi ve Millet Bahçesi Fidan Dikme Töreni vesilesiyle yaptığı konuşmada, hem dünyaya, terörle sınır dışında da mücadele edileceği mesajını verirken muhalefete de bu operasyonlara karşı çıkmama çağrısında bulundu.

Erdoğan, ‘‘Biz Suriye’nin kuzeyinde teröristlerle mücadele ediyoruz. Kökünü kazıyana kadar devam edeceğiz. Türkiye egemenlik haklarına karşı haysiyet mücadelesi yürütürken, mandacı zihniyeti hortlatacak hamlelere yönelmeyin. Bunların hepsi Türk milletinin meselesidir. Kendi devletinin derdiyle dertlenmeyen, bu ülkenin siyasetçisi, sanatçısı olamaz. Felaketler karşısında Türkiye, yanlış gidişe durun deme gayretinde. Akdeniz’de, Ege’de durun diyoruz. Ukrayna’da, Kırım’da durun diyoruz. Bu karanlık kubbenin karanlık aparatlarına da durun diyoruz. Ey ülke ve millet düşmanlarının figüranlığına sığınanlar, tarihine husumet besleyenler, ihtirasları gözlerini körleştirenler, ey düşmanım sen benim ifademle hızımsın, gündüz geceye muhtaç bana da sen lazımsın’’ dedi.

‘‘Bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz’’

Erdoğan’ın Suriye’ye harekat ile ilgili bir diğer açıklaması ise Azerbaycan’ın başkentinden dönüşünde gazetecilerin soruları üzerine geldi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Tabii Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye karşı yapılabilecek en ufak bir saldırıyı bizim cevapsız bırakmamız mümkün değil. Suriye’nin kuzeyinde malum terör örgütlerinin odaklanma noktaları var. Bu odaklanma noktaları, Suriye’nin kuzeydoğusundan kuzeybatısına kadar bütün o bölgelerde mevcut. Başta ABD olmak üzere tüm koalisyon güçleri maalesef bu terör örgütlerine ciddi manada silah, araç, gereç, mühimmat yardımı yapıyorlar ve bunu hala devam ettiriyorlar. ABD buraya binlerce tır bu yardımları yaptı. Kime yapıyor? PKK, YPG, PYD terör örgütlerine. Hepsine bu yardımlar yapıldı, hala da devam ediyor. Hatta bunlara bölgede eğitim de veriyorlar. Her zaman söylediğim gibi, bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz’’ dedi.

‘‘Amerika eğer üzerine düşen görevi terörle mücadelede yerine getirmiyorsa başımızın çaresine bakacağız’’

Erdoğan, bir gazetecinin, ‘‘Bugüne kadar Türkiye terörle mücadele kapsamında Suriye’nin kuzeyine 4 operasyon gerçekleştirdi. O operasyonlar da malum ABD’nin her seferinde karşı çıktığı operasyonlardı. Şimdi de sizin açıklamanızdan anladığımız kadarıyla önümüzde yeni bir operasyon görülüyor. Bununla ilgili ABD ile bir temasımız, diplomasi trafiğiniz var mı?’’ şeklindeki sorusuna ise ‘‘Bu konularla ilgili her şeyden önce herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Amerika’nın da üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Amerika eğer üzerine düşen görevi terörle mücadelede yerine getirmiyorsa biz ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız. Bir yerlerden izin alarak terörle mücadele yapılmaz’’ yanıtını verdi.

‘‘Teröre destek veren ülkelerin kesinlikle NATO’ya girmesine biz ‘evet’ diyemeyiz’’

Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı tutumu da değişmiş değil. İki ülke heyetleri ile yapılan görüşmelerin beklenen düzeyde olmadığını belirten Cumhurbaşkanı özellikle İsveç’e PKK’ya destek vermekle suçladı.

Erdoğan, ‘‘Stockholm’ün caddelerinde teröristleri gezdiriyor, kendi polisleriyle onları güvence altına alıyor. Hatta görüşmeyi yaptıkları günün akşamında İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim denen teröristi konuşturarak olumsuz tavırlarını sürdürüyorlar. Bunlar dürüst değiller, samimi değiller. Bir güvenlik teşkilatı olan NATO’da bu tür teröristleri bağrına basan, bu tür teröristleri kucağında besleyen ülkelerle ilgili biz geçmişte yapılan yanlışın tekrarını yapamayız. Neydi o? Yunanistan geçmişte NATO’dan çıkmıştı, o zamanın Türkiye yönetimi Yunanistan’ın tekrar NATO’ya girmesinin yolunu açtı. Yunanistan da aynı şeyleri söylüyordu, herhangi bir şeyin olmayacağını söylüyordu. Bakın şu anda 9 tane Amerika’nın Yunanistan’da üssü var. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor, bu üsler niye var? Söyledikleri şu; ‘Rusya’ya karşı’. Yalan, dürüst değiller. Bu delikten bizi bir kere soktular, bir daha sokturmayız. Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin başında olduğu sürece, teröre destek veren ülkelerin NATO’ya girmesine kesinlikle biz ‘evet’ diyemeyiz’’ dedi.

Erdoğan, Rusya’nın özellikle sınır komşusu olan Finlandiya ile İsveç’in NATO üyeliklerine olumlu bakmadığının altını çizdi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’dan ABD’ye: ‘‘Başımızın Çaresine Bakarız’’  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’dan ABD’ye: ‘‘Başımızın Çaresine Bakarız’’  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’dan ABD’ye: ‘‘Başımızın Çaresine Bakarız’’  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.