Erdoğan ve Putin Tahıl Anlaşmasını Görüştü

Erdoğan ve Putin Tahıl Anlaşmasını Görüştü

ABONE OL
12:14 - 02/11/2022 12:14
Erdoğan ve Putin Tahıl Anlaşmasını Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bugün bir telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erdoğan’ın tahıl sevkiyatına ilişkin İstanbul Mutabakatı’nın uygulanmasıyla ilgili sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunduklarını söylediği kaydedildi.

Açıklamada, görüşmede Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı aktarıldı.

Erdoğan, İstanbul Mutabakatı’yla ilgili sorunların çözülmesi noktasında çözüm odaklı bir işbirliğini tesis edeceklerine emin olduğunu kaydetti.

Erdoğan, tahıl krizinin yapıcı yaklaşımla çözülmesinin müzakerelere dönüş yolunda atılacak adımları da teşvik etmiş olacağını vurguladı.

Erdoğan ayrıca Valday Tartışma Kulübü toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ve kendisi hakkındaki samimi ifadeler kullandığı için Rusya Cumhurbaşkanı Putin’e teşekkür etti.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise, Putin’in Erdoğan’a, Rusya’nın mutabakata geri dönmeyi yalnızca Kırım Yarımadası’nın Sivastopol limanında Rus donanmasına düzenlenen saldırıya yönelik kapsamlı bir soruşturmanın tamamlanması durumunda düşüneceğini bildirdiği belirtildi.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl ihracatı mutabakatı Temmuz ayında imzalanmıştı.

Moskova’nın dünyanın önde gelen tahıl ihracatçılarından Ukrayna’yı işgali dünyada tahıl fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Anlaşma dünya genelinde bir açlık krizinin tetiklenmesini önlemişti. Ancak anlaşmanın süresi 19 Kasım’da dolacak.

Rusya anlaşmaya katılımını geçen Cumartesi günü sonlandırdı ve bunun Moskova’nın Kırım’daki donanma filosuna düzenlenen İHA saldırısına yanıt olduğunu söyledi. Moskova, saldırıdan Kiev’i sorumlu tutuyor. Henüz saldırıyı üstlenmeyen Kiev ise tahıl koridorunu askeri amaçlarla kullandığı iddialarını reddediyor.

Kremlin’den yapılan açıklamada, anlaşmaya geri dönmenin saldırının koşullarına dair ayrıntılı bir soruşturma yapılmasından ve Kiev’den özellikle “insani koridorun askeri amaçlarla kullanılmayacağı” maddesi olmak üzere İstanbul anlaşmasına sıkı şekilde uyduğuna dair garantiler alınmasından sonra düşünülebileceği belirtildi.

Açıklamada, Putin’in Erdoğan’a mutabakatın Rus tarım ürünleri ve gübresinin dünya pazarlarına ihracatının önündeki engeli kaldırmak şeklindeki ikinci kısmında başarısız olunduğunu hatırlattığı belirtildi.

Rusya’nın tarım ürünleri ve gübresi, Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak uygulanan Batı yaptırımlarına tabi değil. Ancak yine de Rus üreticiler ihracat için kullandıkları Baltık Denizi limanlarına ve Ukrayna’nın Karadeniz limanı Pivdennyi’ye amonyak taşıyan boru hattına erişimlerini kaybetmiş durumdalar.

VOA tarafından geçilen Erdoğan ve Putin Tahıl Anlaşmasını Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan ve Putin Tahıl Anlaşmasını Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan ve Putin Tahıl Anlaşmasını Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.