Erdoğan Tahribattan ‘‘Vesayetçi Zihniyeti’ Sorumlu Tuttu

Erdoğan Tahribattan ‘‘Vesayetçi Zihniyeti’ Sorumlu Tuttu

ABONE OL
16:52 - 31/10/2020 16:52
Erdoğan Tahribattan ‘‘Vesayetçi Zihniyeti’ Sorumlu Tuttu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İzmir depremi siyasi partileri liderlerinin de gündemlerinde ilk sıradaydı.

CHP, İyi Parti, HDP’nin genel başkanları İzmir’e giderken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan parti kongresinde yaptığı konuşmada İzmir depremiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AKP’nin 7. Van İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı depremlerin neden olduğu kayıp ve zararların sorumlusu olarak “vesayetçi zihniyeti” gösterdi.

Erdoğan, ‘‘Ülkemiz en doğusundan en batısına tehlikeli bir deprem kuşağı altında olduğunu yaşadığımız her sarsıntıyla bir kez daha hatırlıyoruz. Uzun yıllar boyunca bu ülkeye hakim olan vesayetçi zihniyetin en çok ihmal ettiği alanlardan biri de afetlere dayanıklı yapı inşasıdır. Şehirlerimizi bir kanser gibi saran tek katlı veya ya da çok katlı gecekonduların acısını afetlerde yıkım ve can kaybı olarak yaşıyoruz. Van da bu acıları bu acıları en derinden yaşamış şehirlerden biridir. İzmir’deki depremde evleri yıkılan vatandaşlarımıza inşallah en kısa sürede evlerini yeniden yapıp teslim edeceğiz’’ dedi.

Van’daki programlarının ardından İzmir’e geçme kararı alan Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda deprem sonrası yardıma hazır olduğunu bildiren ülkelere teşekkür etti. Paylaşımda yer alan bayraklarda Türkiye’nin son dönemde soğuk ilişkiler yaşadığı Fransa, Yunanistan, Suudi Arabistan, İsrail gibi ülkelerin bayraklarının da yer aldığı da görüldü.

Kılıçdaroğlu: ‘‘Merkez ile yerel arasında çok güçlü bir iletişim bağı kurulması gerekiyor’’

İzmir’de yıkılan binalarda incelemelerde bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı açıklamada CHP’li tüm belediye başkanlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle temasa geçtiğini söylerken son dönemde CHP’li büyükşehir belediyelerle sorun yaşayan merkezi yönetimin partiler arasında ayrımcılık yapmaması gerektiğine dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, ‘‘Bu deprem gerçeğini madem biliyoruz, bunun önlemlerinin ivedilikle Türkiye genelinde alınmasıdır. Bu konuda gerek parlamentoda gerek parlamento dışında bizim üstümüze düşen görev varsa koşulsuz bu görevi yapmaya hazırız. İzmir’e katkı veren bütün kamu görevlilerine yürekten teşekkür etmeyi de bir görev biliyorum. Ama en büyük katkının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kapasitesi olduğunun altını çizmek isterim. Kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Bürokraside karşılaşılan engeller var. Bu engellerin süratle aşılmasına ihtiyaç var. Merkezi yönetimin de bu konuda yerel yönetimlerin önündeki engelleri kaldırması lazım. Sürekli merkezi yönetime şunu yapın, engelleri kaldırın diyoruz. Deprem A partili, B partili diye bir ayrım yapmıyor. Merkez ile yerel arasında çok güçlü bir iletişim bağı kurulması gerekiyor’’ dedi.

Akşener: ‘‘Eksikleri not ettik, Meclis bünyesindeki bunların giderilmesi için gereken yapılır’’

İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu ile hasarlı binalar hakkında bilgi alan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de siyasi değerlendirme yapmaktan kaçındı.

Akşener, ‘‘Her yerde zamanla yarışıldığı için sadece geçmiş olsun diledik, ne olup ne olmadığına bakıp tespit yaptık ve geri döneceğiz. Arama kurtarmada çalışan ekiplere ve bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Eksikler ve gedikler not edilir ve o eksik ve gediklerin Meclis bünyesinde giderilmesi için gerekenler yapılır. İlgileri için basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Tüm İzmir’e yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum’’ dedi.

Sancar: ‘‘Felaketi yaratan birinci faktör rant düzeni buna bağlı olan denetimsizlik ise ikincisi unutmaktır’’

İzmir’de incelemelerde bulunan bir diğer parti lideri HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar oldu.

Ege Üniversitesi’nde yaralıları ziyaret ettikten sonra yıkılan bir binanın önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Sancar, ‘‘Başka binalar hasarlarla olsa ayakta duruyor. Arkamızdaki apartman kolonları bile görülmeyecek şekilde yerle bir olmuş. Bu açık bir usulsüzlük ve yolsuzluk kanıtıdır. Depremlerden sonra her çevre bu sorunları dile getirir ama maalesef bunlar unutulur. Felaketi yaratan birinci faktör rant düzeni buna bağlı olan denetimsizlik ise ikincisi unutmaktır. Eğer topluma felaketlerin sebebi unutturulursa rant düzeni de rüşvet sistemi de denetimsizlik düzeni de kaldığı yerden devam eder. İzmir depremi acı bedelleri ile birlikte bize unutmama gereğini yeniden hatırlatma vesilesi olmalıdır. İstanbul’da da felaket senaryoları dile getiriliyor. Marmara depreminden sonra baştan savma sağlamlaştırma çalışmaları yapıldığını biliyoruz. Onların depremde işe yaramayacağını biraz dikkatle bakan herkes görür’’ diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Tahribattan ‘‘Vesayetçi Zihniyeti’ Sorumlu Tuttu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Tahribattan ‘‘Vesayetçi Zihniyeti’ Sorumlu Tuttu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Tahribattan ‘‘Vesayetçi Zihniyeti’ Sorumlu Tuttu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.