Erdoğan-Lapid Görüşmesinde Ne Konuşuldu?

Erdoğan-Lapid Görüşmesinde Ne Konuşuldu?

ABONE OL
17:04 - 21/09/2022 17:04
Erdoğan-Lapid Görüşmesinde Ne Konuşuldu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Yair Lapid dün ikili bir görüşme için biraraya geldi.

New York’taki Türkevi’nde yapılan görüşmeye ilişkin Lapid’in ofisinden yapılan açıklamaya göre, iki lider enerji işbirliğinin yanı sıra istihbarat paylaşımı konusunu da ele aldı.

Lapid, görüşmede, Erdoğan’a iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımı için teşekkür etti ve İsrail’in 2014’teki savaştan bu yana Gazze Şeridi’nde kayıp olan ikisi asker dört vatandaşının iadesi talebine dikkat çekti.

Fransız haber ajansı AFP de, Lapid’in Hamas’ın elinde olan İsrail vatandaşlarını kurtarmak için yardım arayışında olduğunu yazdı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Lapid’in kayıp ve rehin durumdaki İsrailliler’in durumu ve evlerine geri dönmelerinin sağlanmasının öneminden bahsettiği” kaydedildi.

Açıklamada, Lapid’in, İsrail’in “düşmanı İran’la ilgili endişelerini de dile getirdiği” belirtildi.

Lapid resmi Twitter hesabından da Erdoğan’la görüşmesine ilişkin hem İngilizce hem İbranice paylaşımlarda bulundu.

“Yaklaşık 15 yıl sonra ilk görüşme”

Lapid sosyal medya paylaşımında, “Dün Erdoğan ile verimli bir toplantı yaptım. Bu, Türkiye Cumhurbaşkanı ile İsrail Başbakanı arasında yaklaşık 15 yıl sonra gerçekleşen ilk görüşmedir. İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler bölgesel istikrar için kilit önem taşımakta ve her iki ülke için de somut faydalar sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerde son yıllarda Gazze konusu nedeniyle iniş-çıkışlar yaşandı. İki ülke arasında son dönemdeki normalleşme çabalarının bir önceki adımı 17 Ağustos’ta atılmış ve karşılıklı büyükelçilerin atanmasına karar verilmişti. İsrail dün Ankara’ya mevcut Maslahatgüzarı Irit Lillian’ı yeni büyükelçi olarak atadığını açıklamıştı.

Mayıs ayında İran’ın İsrail vatandaşlarına Türkiye’de suikastler düzenleyeceği yönünde bir istihbarat olduğu ifade edilmiş, Türkiye’nin şüphelilerin yakalanması konusunda İsrail ile yakın işbirliği içinde çalıştığı açıklanmıştı. Ardından iki ülke arasındaki normalleşme süreci hız kazanmıştı.

VOA tarafından geçilen Erdoğan-Lapid Görüşmesinde Ne Konuşuldu? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan-Lapid Görüşmesinde Ne Konuşuldu? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan-Lapid Görüşmesinde Ne Konuşuldu? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.