Endonezya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan’la Biden Görüştü

Endonezya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan’la Biden Görüştü

ABONE OL
12:39 - 15/11/2022 12:39
Endonezya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan’la Biden Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, Endonezya’nın Bali adasında yapılan G20 liderler zirvesi çerçevesinde biraraya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna savaşı başta olmak üzere uluslararası konuların ele alındığı tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter hesabından da görüşmeye ilişkin bir paylaşımda bulunuldu. Mesajda “Cumhurbaşkanı @RTErdogan , Bali’deki G20 Liderler Zirvesi’ndeki temasları kapsamında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi” denildi.

İletişim Başkanlığı tarafından daha sonra yapılan açıklamada da Biden ve Erdoğan’ın görüşmede ticaret, güvenlik ve konuları başta olmak üzere ikili ilişkileri ele aldıkları ifade edildi.

Açıklamada “ABD Başkanı Biden, görüşmede İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini iletti. Bölgesel gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, ABD Başkanı Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesini ve sevkiyatın yeniden başlamasını sağlayan çabaları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten ABD Başkanı Biden, İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu ifade etti” denildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Başkan Biden’ın G20 zirvesi çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldiği belirtilerek, şöyle denildi: “Başkan Biden, İstanbul’da meydana gelen şiddet olayları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk halkına derin taziyelerini iletti ve NATO Müttefikimizin yanında olduğumuzu açıkça belirtti. Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Rusya’nın savaşı sırasında küresel gıda güvenliğinin iyileştirilmesi açısından kritik önem taşıyan girişimin devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir oldukları Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yenilenmesi yönündeki çabalarından dolayı takdirlerini ifade etti. İkili ayrıca NATO ittifakı konuları ile bölgesel ve küresel diğer meselelerdeki yakın koordinasyonun sürdürülmesi konusunu da ele aldı.”

Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satın alması konusunda olumlu haberler geldiğini söylemişti.

İki ülke ilişkilerine dair bir başka açıklama ise dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Soylu, önceki gün İstiklal Caddesi’nde meydana gelen saldırının ardından ABD’nin taziyesini kabul etmediklerini dile getirdi.

Dün ayrıca, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns ile Rus mevkidaşının Ankara’da görüştüğü basına yansımıştı.

Erdoğan G20 zirvesi kapsamında Biden’la görüşmesinin ardından ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la biraraya geldi.

Bu sabah Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüşen Erdoğan’ın ayrıca, yarın sona erecek zirve çerçevesinde İtalya Başbakanı Giorgi Meloni ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz da biraraya gelmesi öngörülüyor.

VOA tarafından geçilen Endonezya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan’la Biden Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Endonezya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan’la Biden Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Endonezya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan’la Biden Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.