“El Kaide ve IŞİD Afganistan’da Yeniden Yapılanabilir”

“El Kaide ve IŞİD Afganistan’da Yeniden Yapılanabilir”

ABONE OL
15:30 - 09/09/2021 15:30
“El Kaide ve IŞİD Afganistan’da Yeniden Yapılanabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, El Kaide terör örgütünün Afganistan’da yeniden yapılanmasının mümkün olduğunu söyledi. Austin, El Kaide ve IŞİD benzeri örgütlerin yönetim boşluklarından yararlanmasının doğal olduğunu, ABD’nin bunun olması durumunda müdahale edeceğini bildirdi.

ABD Savunma Bakanı Austin, Kuveyt ziyareti sırasında gazetecilere Afganistan’daki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Austin, “Uluslararası kamuoyu Afganistan’da neler olduğunu izliyor. El Kaide ya da IŞİD’in yeniden bu ülkede yapılanıp-yapılanamayacağını takip ediyor. Bu gruplar, Afganistan’da Somali’de ya da yönetim zaafiyeti olan herhangi bir yerde her zaman yeniden yapılanmaya çalışırlar. Bu örgütlerin doğasında bu var” dedi.

Austin, Taleban yönetimini uyararak buna izin verilmemesini istediklerini de söyledi. ABD Savunma Bakanı, her ne kadar Afganistan’da ABD’nin askeri varlığı kalmamış olsa da ülkesinin hava gözlem imkanlarıyla bu örgütlerin yapılanmasını yakında takip edebileceklerini dile getirdi. Austin, buna dair bir işaret görüldüğünde ABD’nin bölgedeki üslerde konuşlu hava gücüyle operasyon düzenleyebileceğinin sinyalini verdi.

ABD ve Taleban arasında Şubat 2020’de varılan anlaşmaya göre, ABD askerlerinin ülkeden çekilmesine karşılık olarak Taleban’ın ülkede El Kaide ve benzer terör örgütlerinin yapılanmasına izin vermemesi gerekiyor.

Afganistan’dan tahliye operasyonu sonrası bölge ülkelerine ziyaret düzenleyen ABD Savunma Bakanı Austin’in bugün son durak olan Suudi Arabistan’a geçmesi bekleniyordu. Ancak bu ziyaret son dakikada ertelendi. Ziyaretin Suudi Arabistan yönetiminden gelen talep üzerine ertelendiği açıklanırken herhangi bir ayrıntı paylaşılmadı.

VOA tarafından geçilen “El Kaide ve IŞİD Afganistan’da Yeniden Yapılanabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “El Kaide ve IŞİD Afganistan’da Yeniden Yapılanabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “El Kaide ve IŞİD Afganistan’da Yeniden Yapılanabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.