DOLAR

32,5363

0.24%
EURO

34,7587

0.05%
ALTIN(gr)

2.493,04

1,26%
BİST 100

9524.59

1,26%
Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı”

Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı”

ABONE OL
21:04 - 16/02/2022 21:04
Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de seçmen eğilimleri konusunda yapılan son kamuoyu yoklamalarından biri, kararsız seçmenin bir kısmının kararını vermeye başladığını, ekonominin mevcut haline karşın Cumhur ittifakına desteğin sürdüğünü ortaya koydu.

Metropoll Araştırma Şirketi’nin açıkladığı ve Ocak ayında 28 ilde yapılan “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasına katılan seçmenlerin yüzde 43,7’si “Hangi ittifaka yakınsınız?” sorusuna Millet ittifakı, yüzde 40’ı ise Cumhur ittifakı yanıtını verdi. Bu oran aynı anketin Ocak 2021’deki sonuçlarına göre, yüzde 42,4 Millet ittifakı, yüzde 36,9 ise Cumhur ittifakıydı.

Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar sosyal medya hesabından anketin sonuçlarını duyururken, “Aralık ayındaki döviz dalgalanmaları ve çalışanlara yapılan zamların etkisi AKP’ye yaklaşık 3 puan kazandırmıştı. Ocak’taki elektrik ve doğalgaz zamlarından önce. Bu zamların etkisini Şubat ayında açıkça göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Aynı anketin sonuçlarına göre, Ocak 2021’de yüzde 12,2 olan “kararsız seçmen” oranının, Ocak 2022’de yüzde 8,1’e gerilediği görüldü.

“Laikçi rövanşizm endişesi yaygın”

Tüketici ve seçmen profili araştırmaları yapan “Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin (TEAM)” araştırma uzmanı, siyaset bilimci Nezih Onur Kuru Amerika’nın Sesi’ne mevcut ekonomik duruma rağmen anketlerde Cumhur ittifakına desteğin sürdüğünün görülmesini değerlendirdi.

Kuru, “Erdoğan, Atatürk sonrasında en uzun süre iktidarda kalan lider olarak karizmasını sürdüren ve seçmenlerinin çoğunluğunu taraftara dönüştüren, taraftar olmayanlarda da oy verme alışkanlığı oluşturmuş bir lider” dedi.

TEAM Araştırma olarak AK Parti’nin hakim olduğu illerde dindar seçmenlerle yaptıkları araştırmada, son dönemde ülkenin gidişatına yönelik eleştiriler olduğunu belirten Kuru, “Ancak, Erdoğan’ın sadece bir duraklama döneminde olduğu ve Erdoğan giderse muhalefetin ülkeyi tam anlamıyla kaosa sürükleyeceği endişesi hakim. Laikçi rövanşizm, sosyal politikaların kesileceği endişeleri de yaygın” diye konuştu.

Koç Üniversitesi’nde doktora araştırmacısı olan Kuru, özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan zamların iktidar aleyhine yansımalarının gelecek aylarda yapılacak kamuoyu anketlerinin sonuçlarında görüleceğini kaydederek, “Yıllık asgari ücret zammı neredeyse bir ayda eridi, birkaç yıllık enflasyon bir araya sıkıştı. AK Parti oyunda birkaç puanlık düşüş muhtemel. Bunun kalıcı olup olmayacağını iktidar ve muhalefetin karşılıklı hamleleri ve beklenmedik iç-dış gelişmeler belirleyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

“Seçmen tercihleri donuklaşmış görünüyor”

Muhalefet partilerinden liderlerin haftasonunda yaptıkları görüşmelerin kamuoyu nezdindeki oy eğilimlerine olası etkileri konusundaysa Kuru, “bunun özellikle kararsız seçmenin bir kısmında daha netleştirici bir etki yapabileceğini” dile getirdi.
Kuru, “Özellikle DEVA ve Gelecek Partileri’ne gidecek oyların boşa gitmeyeceği hissi bu partiler için olumlu bir dönüşümü tetikleyebilir. Fakat seçmen tercihleri seçim ilanına kadar donuklaşmış görünüyor. Büyük bir değişim beklememek gerek” diye konuştu.

TEAM Araştırma’nın geçen yıl Kasım ayında yayınladığı “Dindar Seçmenler” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Cumhur ittifakına destek yüzde 58 çıkmış ve ankete katılanların yüzde 64’ü “Erdoğan siyaseti bırakacak olsa nasıl olur?” sorusuna “kötü olur” yanıtı vermiş. Ankette dindar seçmenin yüzde 46’sının “Cumhurbaşkanı görevini nasıl yapıyor?” sorusuna “iyi yapıyor”, yüzde 25’inin ise “kötü yapıyor” cevabı vermesi dikkati çekmişti.

Diğer yandan yeni açıklanan ve “Yöneylem” araştırma şirketinin 4-10 Şubat tarihlerinde yaptığı anketin sonuçlarına göre, “Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirdiniz?” sorusuna kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında, yüzde 32,9 AK Parti, yüzde 31,8 CHP, yüzde 12,8 İYİ Parti, yüzde 9,7 HDP, yüzde 4,8 ise MHP yanıtını verdi.

VOA tarafından geçilen Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (2)
  • Mert

    Düşünsenize bir kere, şöyle güzel ve kolay bir örnek vereyim. Mesela; Güneydoğu Anadolu’dan bir vatandaş İstanbul’a gelmiş olsa, bir Taksi yada Dolmuş hattı almış olsa, ve ertesi günü işe başlamış olsa.
    Sabah yolcular başlıyor binmeye, şoför başlıyor yola koyulmaya ama, Semt bilmez sokak bilmez, yolda giderken yolculara şimdi nerden gideceğim hangi yoldan bana söylermisiniz dediğini düşünün. Acaba o gün bu dolmuşa binen yolcular ne gibi rezilliklere maruz kalacak dersiniz acaba?
    İşte Recep Tayyip Erdoğan’ın durumuda aynen buna benzer. İlmi yok İrfanı yok, Bilgisi becerisi birikimi yok, Siyasette yetenek tecrübesi yok. Ancak bir tek özelliği var, Din tüccarlığı yapmak, Cami mimarlığı yapmak, rant hile ve algı simsarlığı yapmak gibi…Ve böyle bir şahsın peşinden giden koyun sürüsü bir halk.
    Zira bu HALK taptıkları putların yolundan gidenler değilmidir?
    Bence öncelikle bu ülkede AKP yandaşı yazarlık yapan tüm yazarlar sokağa çıksınlar eşek gibi anırsınlar. Önce bir kere ben kimim diye benliğini bulsunlar daha sonra İslam, Müslümanlık, Türklük, Milliyetçilik, Tabiki öncelik olarak toplum Ahlak’ı, Hak Hukuk ve Adalet tartışılsın Vesselam.

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Mert

    HALK ALLAH’I TERK ETMİŞ YENİ BİR RAB EDİNMİŞ. PUTPEREST ÜLKE YENİ TÜRKİYE, ERDOĞANLA GİDECEĞİZ CEHENNEME.
    Asrın lideri çarşı manav bakkal pazardaki sebze meyve fiyatlarını. Market de KDV indirimi, Çiftciye ucuz gübre tarım ilacı, Öğrencilerin yurtlarda ücretsiz internet GB ile ilgilenmekte. Bir ülkenin Cumhurbaşkanını düşünün, İstanbul taksim meydanında WC tuvalet ihalesi ile ilgilenirse hiç şaşırmayın.
    Ülkemiz nereden nereye geldiğini, hatta ve hatta kendisi defaatle dile getirmiştir. Ekonomi kitabı yazmış ekonomist, Patates ve soğan depolarını basan, halkına makarna ve kömür dağıtan Karadeniz’de doğalgaz bulan, kışın ortasında Doğalgaza zam yapan vatandaşını donduran. Süleyman Demirel’in memleketini karanlıkta bırakan, Dünyanın ilk 10 Ülkesi arasında giren bir Türkiye var diyor Asrın lideri Recep Tayyip Erdoğan.
    Dün İMF bizden borç istiyordu, şimdi benim Ülkemde Ekmek kuyrukları uzuyor.

    Hayvancılık bitti Tarım enflasyonu tırmandı. Üretici daha bundan böyle üretmiyorum dese ne olacak halimiz, ne yapacağız o zaman?
    Zira çiftcinin motorunu borcundan dolayı el koyan Banka ve buna sebep olan bir Hükümet var ortada. Çifttciye destek çıkmak yardım etmek yerine, inadım inat diye batıracak ülkede her şey bitirecek. Bunu gören çiftci bir gün artık yeter ne haliniz varsa görün, istersem AÇ kalın demiş olsa, nice olur sonumuz, ey beceriksiz AKP hükümeti.
    Bugün pahalı diye dert yanıp şikayet ettiğimiz, azda olsa taneyle almış olduğumuz ürünleri, belki yarın alamayabiliriz. Bu gidişle zaten buda gerçekleşecek, tane ile almaya gücümüz yetmeyecek. Zira fiyatlar hiç bir zaman düşmeyecekki, hemde dahada yükselecek.
    Böyle her gün, günü kurtarmak algı yönetimi ile fiyatlar düşmez, KDV indirimi ile yine Fiyat düşürmek mümkün değil. Bu şekilde piyasada fiyat belirlenemez olamaz olabilemez.
    O gün geldiğinde bunlarıda bulamayabiliriz. Hadi herşeyi İTHAL et bakalım. Tüm bunları ithal etmek için DÖVİZ olması gerek. Uçuyoruz reis uçurdu Türkiye’yi, uzaya götürecekti asrın lideri, çığır aşacaktık dünya lideriyle, cehennem çukuruna soktu milleti.

    Yanıtla
    +0
    -0