DOLAR

32,5116

0.07%
EURO

34,8746

-0.29%
ALTIN(gr)

2.450,28

0,59%
BİST 100

9887.83

0,59%
Eczacılar Protestoda Kararlı

Eczacılar Protestoda Kararlı

ABONE OL
15:20 - 14/10/2022 15:20
Eczacılar Protestoda Kararlı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bir Türk eczacı grubu, hükümetin sektördeki kar kaybını önlemeye yönelik hamlesinin bu haftasonu düzenleyecekleri protesto öncesi eczacıları yatıştırmak için tasarlandığını söyledi.

Ancak grup, bu hamlenin işe yaramayacağını belirtti.

Sektör temsilcilerine göre, Türkiye genelinde eczanelerin yaklaşık yarısı artan maliyetleri karşılamakta zorlanıyor.

Eczane karlarını 10 puana kadar yükselten düzenleme, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Ancak Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, artan işletme maliyetleri göz önüne alındığında bu düzenlemenin değersiz olduğunu söyledi.

Ercanlı, “Birçok eczane ayakta kalabilmek için banka kredisine bağımlı durumda. Eczanelerin yüzde 50’si artan maliyetlerle gelir daralması arasındaki uyumsuzluk nedeniyle kredi kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Ercanlı, düzenlemeyi “Bir işe yaramaz” diye değerlendirdi.

Yüzlerce eczacı Pazar günü, hükümetin yıllık enflasyon yüzde 80’in üzerindeyken sektör karlarını frenlediğini söyleyerek Ankara’nın ilaç fiyatlandırma politikasını protesto etmeye hazırlanıyor.

Mevcut düzenlemelere göre, eczanelerin düzenlenmiş kar marjları, yüksek fiyatlı ilaçlar için düşük belirlenmiş durumda.

Eczacılar, yükselen fiyatlar nedeniyle, hükümetin belirlediği en karlı aralığın artık yalnızca birkaç ilaç içerdiğini söylüyor.

Bu yıl enerji maliyetlerinde yüzde 170 ve ücretlerde yüzde 140 artışla geçimini sağlamaya çalışan eczacılar, tek kar marjlı ve yıllık enflasyon ayarlamalı bir sistem istiyor.

Ercanlı, “Fiyatlar yükseldikçe marjların düşmesine sebep olan bir düzenlememiz var. Ancak böyle bir enflasyon ortamında her fiyat artışı karımızı daraltıyor” dedi.

Konya’da yıllardır çalışan bir eczacı, “Kira, ücret ve elektrik faturaları dahil orta büyüklükte bir eczane işletmesinin ortalama maliyeti ayda 40 bin-45 bin lira civarında. Eczacılar maliyetleri düşürmeye çalışırken personel çıkarmak, ışıkları söndürmek zorunda kalacaklar” dedi.

VOA tarafından geçilen Eczacılar Protestoda Kararlı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Eczacılar Protestoda Kararlı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Eczacılar Protestoda Kararlı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.