“Düşman Siyaseti Yapıyorlar Ama Düşman Değiliz”

“Düşman Siyaseti Yapıyorlar Ama Düşman Değiliz”

ABONE OL
11:01 - 12/05/2022 11:01
“Düşman Siyaseti Yapıyorlar Ama Düşman Değiliz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde Gezi davası mahkumiyetlerine karşı başlatılan Adalet Nöbeti ikinci haftayı geride bıraktı. Nöbetin dünkü katılımcıları arasında, Gezi davasında tutuklanan Can Atalay’ın anne ve babasıyla, Hakan Altınay’ın eşi Hande Yalnızoğlu Altınay ile Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman da vardı.

İki yaşındaki kızı Vera’yla birlikte eyleme katılan Meriç Demir Kahraman, artan sorumlulukları nedeniyle her gün üç dört saat uyuduğunu, ancak kamuoyunun gösterdiği destek ve dayanışma sayesinde, herkes gibi kendisini daha güçlü hissettiğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kahraman ”Biz sonuna kadar devam edeceğiz ve evet bu sürecin kolay olmadığını biliyoruz. Defalarca itirazlarımızı reddedecekler. Çünkü bu dava artık bir siyasetin malzemesi haline geldi. ‘Bunlar düşmanlar’ gibi düşünerek düşman siyaseti yapıyorlar. Biz kimsenin düşmanı değiliz. Biz kentimizin savunucusuyuz. Gezi Parkı’nın park olmasını istedik. Park olmasını istemek de meşru bir talepti. Ben de oradaydım. Buradaki arkadaşların tamamı oradaydı. Gezi Parkı’nın park olmasını istedik. Park kalmasını da sağladık ve bu meşruydu. Sürekli her yerden mesaj ve mailler alıyorum. Çok güçlü bir şekilde dayanışıyoruz. Bunu da böyle sürdüreceğiz. Ta ki onların her birini çıkarana kadar ” dedi.

”Delil yok, suç yok, ispat yok; suç örgütü olmasının da mümkünatı yok ”

Başta eşi Tayfun Kahraman olmak üzere tüm Gezi davası tutuklularının gayet metin olduklarını belirten Meriç Demir Kahraman, zamanın kendilerini haklı çıkaracağından emin olduğunun altını çizdi.

Eşi gibi şehir plancısı olan Kahraman ”Bizim arkadaşlarımız Tayfun, Can, Mücella hakkında biri çıksın desin ki ‘3 kuruş almışlar bir şey yapmışlar, bir taş atmışlar, bir araba devirmişler’ böyle bir şeyden asla bahsedemezler, ispat edemezler. Delil yok, ispat yok çünkü böyle bir şey yok. Ortada suç yok. Bugün söylenen şey suç ve suç örgütünü övmekten bahsediyorlar. Bununla bir kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Ortada delili ispatlanmış herhangi bir şey yok. Böyle bir şey olmasının da mümkünatı da yok ” diye konuştu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son yargılamanın yapıldığı 25 Nisan’da Adalet Sarayı önündeki en kalabalık gruplardan olan şehir plancılar, Mimarlar Odası önündeki Adalet Nöbeti’nin de en düzenli katılımcılarından.

”Bu dava politik. Burada hukuki bir zemin yok; umudumuzu kaybetmiyoruz çünkü haklıyız ”

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Giritlioğlu, bu mücadelenin de gücüyle demokratik bir Türkiye’yi kurma umudunun kendilerine güç verdiğini söyledi.

Giritlioğlu “Alınan bütün bu kararların başından sonuna, davanın açılmasından itibaren aslında politik olduğunu söylemek isterim. Burada bir hukuki zemin yok. Burada yasalar işletilmiş değil. Gezi, toplum nezdinde geniş zemin bulmuş, geniş taban bulmuş bir hareketti. Dolayısıyla kentine, çevresine duyarlı insanların kamusal sorumluluğa, demokrasiye, adalete, vicdana inanan insanların üzerinde uzlaştığı bir süreç olduğunu, bu anlamda destek aldığımızı söyleyebilirim. Biz nöbetlerde de bunu görüyoruz. Çok farklı kesimlerden ziyaretçilerimiz oluyor her gün. Dayanışma platformları geliyor. Farklı kent ve çevre mücadelesi veren grupların, aramızda yer aldığını görüyoruz. Bunlar bize güç veriyor, umudumuzu kaybetmiyoruz. Nasıl ki Gezi’de umudumuzu kaybetmedik. Gezi’de aslında demokratik bir Türkiye’nin, adaletin yeniden inşasının, özgürlük taleplerinin meşru zemini oluştuysa ve bu umut, orada yeşerdiyse bu umudun bütün bu dava sürecinde de olacağını söyleyebilirim. Bu umut bizi ayakta tutuyor. Direnme gücü veriyor, dayanışma gücü veriyor ve biz bu umutla umuyorum ki en kısa sürede çok iyi bir sonuç alacağız. Çünkü haklıyız, hep haklıydık” diye konuştu.

Mustafa Atalay’dan Davutoğlu ve Babacan’a çağrı: ”Müştekilikten çekilin’

Can Atalay’ın babası Mustafa Atalay, zorlukla yürümesine rağmen eşi Şükran Atalay’la birlikte Adalet Nöbeti’ne katıldı. Mustafa Atalay daha önce DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’la, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na yapılmış olan Gezi davasında ”müşteki olmaktan çekilin ” çağrısını yineledi.

Atalay ” Söz uçar yazı kalır. Çıkıp deyin ki, şu zamanda ne şahsım ne bakanlığın hiçbir zarar görmemiştir. Buradan da çağrı yapıyorum. Avukatları bir kez aradılar ve bir daha dönüş olmadı. Biz bu müştekilikten çekilme talebimizi hiçbir şekilde gündemden düşürmeyeceğiz. Madem baskı ortamından kurtulmak için bir adım atıyorlar bu baskı ortamının yaptığı yargılamalardan da binlerce kişinin mağduriyetini gidermek için de bir adım atın ” ifadelerini kullandı.

Can Atalay’ın annesi Şükran Atalay da bu davada tutuklu bulunanların, utanılacak hiçbir şey yapmamış, suçsuz insanlar olduğunu, ancak asıl utanması gerekenlerin onları suçlayan kişiler olması gerektiğini dile getirdi.

”Hukuksuzluk toplumu çürütür, sonuna kadar mücadele edeceğiz ”

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala dışındaki tüm sanıklar gibi 18 hapis cezasına mahkum edilen Hakan Altınay’ın eşi Hande Yalnızoğlu Altınay da değil 18 yıl, bir yıl bile geçmeden hatta yarın Gezi tutuklularının evlerine dönmeleri gerektiğini söyledi.

Hande Yalnızoğlu Altınay ”Bu insanların hepsi tek tek, belgeselci olarak, sivil toplumcu olarak, şehir plancısı olarak hayatlarını ve kariyerlerini bu toplum için iyi bir şey yapmaya adamış insanlardır. Tam da bu nedenlerle cezalandırılmış insanlardır. Hiçbir suçları yoktur. Hakim heyetinin karşısında tek bir soru sorulmadan, tek bir delil toplanmadan, tek bir tanık dinlenmeden Osman Kavala için ağırlaştırılmış müebbet, diğerleri içinse 18 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kaldık. Bu hukuksuzluk, bu toplumu çürütür. Biz bununla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Onları oradan en yakın zamanda, bir sene değil, 18 sene hiç değil. Yarın onların oradan çıkıp evlerine gelmeleri gerekir” diye konuştu.

Gezi davasında avukatların, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı tutukluluklara itiraz reddedildi. Ancak istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçleri devam ediyor.

VOA tarafından geçilen “Düşman Siyaseti Yapıyorlar Ama Düşman Değiliz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Düşman Siyaseti Yapıyorlar Ama Düşman Değiliz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Düşman Siyaseti Yapıyorlar Ama Düşman Değiliz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.